Julskinka på vildsvin

Julskinka på vildsvin? Ja, varför inte. Vildsvin är gott och inte fullt så olikt tamgris som man kan tro. Köttet är mörkare och med något grövre struktur, men särskilt vild är inte smaken. Vildsvin smakar inte som de ser ut. Raggiga, burdusa, tuffa och hårda kan man tycka, men köttet är förvånansvärt milt och finstämt i smaken.

Skinka är magert kött oavsett om den sitter på tama eller vilda grisar. Men om ni frågar mig så tycker jag att vildsvinsköttet är något mindre värmekänsligt och julskinkan riskerar inte att bli torr.

Den där runda fina julbordsskinkan får man genom att skära ut innanlåret tillsammans med ytterlåret och rullen i ett stycke. Lägg ihop och bind upp, eller sätt på ett nät som håller formen på skinkan.

Kvar på baklåret har man fransyska och rostbiff som blir ett par fina småstekar att plocka fram till mellandagarna.

Vildsvinsskinka till julbordet

Ca 2,5 kg urbenad vildsvinsskinka

Saltlag

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt utan jod
  • 1 tsk socker

Blanda till så mycket av lagen att du har en liter för att spruta skinkan och dessutom tillräckligt för att täcka den. Placera den saltsprutade skinkan helt täckt av lag i ett kärl som ställs kallt under tre dagar.

Det finns särskilt avsedda rimsprutor, men en marinadspruta fungerar lika bra.

Nitritsalt kan användas för bättre konserveringseffekt och för en mer rosaaktig färg. Saltet finns att beställa eller köpa i välsorterade butiker, men det har ingen avgörande betydelse för smaken.

Skinkkoket

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 6 kryddnejlikor
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 julöl + vatten

Bind upp eller näta skinkan och sätt en termometer mitt i den tjockaste delen.

Skär lök och morot grovt och lägg alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med skinkan.

Fyll på med vatten så att det precis täcker, och se till att skinkan håller sig under ytan.

När termometern visar på 65° tar du den från värmen. Kyl innan den griljeras.

Griljera

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk honung
  • 1 äggula
  • 1 dl ströbröd
  • Maizena majsstärkelse

Sätt ugnen på 225°.

Rör ihop senap med ingefära, honung och äggula. Blanda i hälften av ströbrödet.

Torka skinkan och pudra över tunt med maizena. Bred senapsblandningen jämnt över skinkan och sikta över resten av ströbrödet.

Sätt in skinkan i ugnen och håll ett vakande öga på processen så att inte griljeringen bränns. Efter ca 15 minuter bör den vara vackert gyllenbrun.