5 tips för att fånga vårgäddan

Gäddfiske är något som de allra flesta sportfiskare sysslat med någon gång. Men har du lyckats fånga någon storgädda? Om inte så får du här fem heta tips som hjälper dig till rekordfångst.

1. Tidigt på våren bör du söka gäddan i nära anslutning till de vikar där de senare under våren ska leka. De står till att börja med ofta i vid djupbranter till lekvikarna. Ju närmare lek du kommer desto längre in hittar du gäddorna.

2. När det är kallare än 14 grader brukar det fungera med att välja långsamt sjunkande eller svävande beten. Veva in långsamt och gör många vevstopp.

3. Ju varmare det blir i vattnet desto livligare beten bör du välja. Öka även hastigheten på hemtagningen av betet, men fortsätt med korta vevstopp.

4. Efter leken går gäddorna tillbaka ut till djupbranterna. Jiggar, jerkbeten och wobbler som oregelbundet och ganska snabbt får att fladdra eller sick-sacka fram ger ofta till brutala hugg från de hungriga gäddorna.

5. Det finns massor med teorier när det gäller valet av betesfärg. Men ett generellt tips är att använda ljusare färger när det är ljust ute, eller när vattnet är klart och ljust. Mörkare färger och mer kontrastrika kulörer på betena 0är bra i mörkare vatten och mörkare ljusförhållanden. Variera mellan starka signalfärger och mer naturtrogna, fisklika färger till du hittar rätt. Det kan vara olika färger som fungerar i olika vatten, eller till och med olika dagar. I samband med gäddleken sägs skrikiga färger fungera bra.