5 tips för effektivare kråkjakt över uvbulvan

Mars är kråkornas tid. Det är nu fokus bör läggas på vår talrika kråkfågel. Inte minst för att de är magra efter vintern och därmed passar fint även i grytan. Fågelns fett är nämligen ingen höjdare. Här följer 5 tips för den som vill prova på kråkjakt över uvbulvan.

1. Satsa på gömslet. Gömslet är a och o vid kråkjakt. Här finns inga genvägar utan satsa ordentligt redan från början, oavsett om du bygger eller köper ditt gömsle – kråkans syn och misstänksamhet är nämligen i en klass för sig.

2. Glöm inte ansikte och händer. Trots gömsle är en ansiktsmask och handskar ett givet val. Inga vita fläckar får lysa upp i gömslets öppning som en lampa.

3. Pimpa din plastuv. En uppstoppad uv är givetvis bäst men av förklarliga skäl är det få som har en i sin ägo. Plastuvar fungerar inget vidare. Däremot går det att förbättra dem avsevärt. Limma på skinn (harskinn fungerar perfekt) för att ge dem ett mer levande intryck. Två pingisbollshalvor som målas ilsket orange med svart pupill som ögon verkar också tända kråkorna.

4. Placera gömslet rätt. Att uvbulvanen ska sitta högt så att siluetten syns tydligt där kråkorna har sina sträck är kanske självklart. Men tänk också på att placera gömslet rätt i förhållande till uven. Så att skotten blir så enkla som möjligt. Vanligen flyger kråkorna upp mot vinden när de cirkulerar runt uvbulvanen.

5. Samla inte in skjutna kråkor. Låt skjutna kråkor ligga. Deras artfränder verkar tro att det är uven som ligger bakom deras död och deras aggressivitet och arga skrän lockar till sig ännu fler kråkor.

Jakttid:

•1 juli–15 april.

•16 juli–30 april i våra fyra nordligaste län.

När på dygnet:

•Får jagas dygnet runt.

Hundanvändning:

•Givetvis bör en apporterande hund helst medföras vid jakten men enligt jaktförordningen måste en hund som apporterar eller markerar nedskjuten fågel endast medföras om jakten äger rum i mellan solens nedgång och en timme före dess uppgång.

Tillåtna vapen:

•Hagelvapen samt kulvapen minst klass 4.

Vanligaste jaktmetoder:

Åteljakt och jakt över uvbulvan.