Julia Engqvist, veterinär på Lapplands Djurklinik, förklarar risker med fästingar.

Är fästingar farliga för hundar?

Nu har fästingarna vaknat. Håll utkik i era hundars päls, här är saker att tänka på! Julia Engqvist, veterinär vid Lapplands Djurklinik, förklarar.

Kan hundar få borrelia? 

LÄSARFRÅGA: Hej Julia, min hund får ofta fästingar och jag undrar om det är samma faror för hundar som det är för människor? Kan exempelvis en hund få TBE eller borrelia? Finns det i sådana fall ett vaccin? 

/Orolig

två fästingar på nära håll
Fästingar kan vara harmlösa, men också ge infektioner och sjukdomar.

JULIA SVARAR: När vintern går mot sitt slut så kommer alltid dessa funderingar med fästingar. Även i norra Sverige har de börjat att bli en ej så uppskattad del av vår sommarflora. Men man skall även komma ihåg att det finns fästingarter som inte är säsongsbetonade, utan lever i inomhusmiljö året om och att de kan ta sig till Sverige när vi och våra husdjur reser. Gällande dina funderingar om TBE och borrelia så hoppas jag att följande som är saxat från SVA.se (Statens veterinär medicinska anstalt) kan ge lugnande besked: 

  • Infektion hos hund med bakterien borrelia burgdorferi är vanligt i Sverige, men infektionen orsakar sällan symtom hos hund 
  • TBE orsakas av ett virus (Tick-borne encephilitis virus), som sprids genom fästingbett till både människor och hundar. Infektionen är inte alls ovanlig hos hund, men viruset orsakar mycket sällan sjukdom hos infekterade hundar. 

Det finns ett vaccin som skydda mot borreliainfektion hos hund. 

Men den vanligaste åtgärden är andra typer av förebyggande åtgärder, så kallad profylax. Dels genom regelbunden genomgång av djuret där du tar bort fästingar, dels genom hjälp av veterinärmedicinska preparat med rätt indikation. Här finns det medel som håller allt ifrån några timmar upp till ett år (kommer på marknaden under 2024). Så rådgör med din veterinär vad som passar bäst för just din hund utifrån var ni bor och rör er.