Aschberg gillar snabbare jakter

När han inte jagar brottslingar i TV-programmet Efterlyst och nättroll i Trolljägarna kan vi hitta programledaren och journalisten Robert Aschberg i skogen. Att fälla vilt i all ära men han tycker det viktigaste är att få se vilt under jaktdagen.

Robert, när började du jaga?

– De var väl 20 år sedan ungefär. Minns inte exakt när, men det var några som föreslog på jobbet att vi skulle ta jägarexamen.

Hur står sig intresset i dag?

– Jag är inte någon som är ute och jagar varenda helg hela säsongen. Det blir fyra–fem gånger per år vilket är lagom tycker jag. Har så mycket annat för mig, men det är kul att jaga. Har inte funderat så mycket på varför jag gör det dock.

Någon jakt du ogillar?

– Jag är en rastlös jävel, så det får inte ta för lång tid. Jag var på älgjakt i Norrland för några år sedan. Då satt man på samma ställe hela dagen vilket inte passar mig. Jag åt upp mackorna direkt och sedan blev det tråkigt.

Lät som en händelsefattig jakt hur vill du att en jakt skall vara?

– Sitter man på en jakt hela dagen utan att få se djur är den dagen bortkastad. Får man se något, då är det bra. Sedan är det klart extra lyckat om man får skjuta något också, men att se vilt är det viktiga. Jag gillar snabbare jakter med mindre såtar och flera jyckar. Att sitta still länge passar inte mitt lynne.

Vad är det största du skjutit?

– Det är väl älg. Men inte någon särskilt stort. Ingen pittförlängare. Jag har inga troféer på väggarna. Däremot kött i frysen, även om jag nog skulle överleva utan det också. Det är ju inte därför man jagar längre.

Hur skulle du säga jakten har förändrats på sistone?

– Säkert på massor av sätt men det blir lite så med nischade saker som jakt trots allt är. Det samlar mycket nördar, alla är experter och ofta självutnämnda som tror sig veta exakt hur saker ska gå till.

Hur ser det ut med egna jaktmarker?

– Mycket begränsat. Det jag skjutit på egna marker begränsas till ett rådjur.

– Sen har jag fört en lång kamp mot grävlingar, men det är inget roligt. Har tagit 14 stycken som håller på att underminera en lada.

Har du jakthund?

– Nej, jag vill inte ha en. Familjen hade tidigare en beagle, men så glömde någon en dörr öppen och hunden var borta hela natten. På morgonen ringde telefonen och hunden var överkörd. Är dock väldigt glad att andra har jakthund, men själv vill jag ha mer av en familjehund.

Finns det något jaktminne som etsat sig fast?

– Nej, jag är ingen sån där erfaren jägare som åkt runt överallt. Inget exotiskt och inget direkt speciellt. Min fru har jagat ripa vilket hon sa var väldigt roligt, men det har jag inte kommit i väg på. För min del har det blivit en blandning av vanliga bonnjakter och höga ståndsjakter. Det är allt från slips till blåställ.

Och vilken jakt föredrar du helst?

– En jakt som är en form av blandning och variation är berikande, det är det bästa.