Mörkerkikare

Bli nattjägare! Här är produkterna som guidar dig i mörkret

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

Batterierna håller förvånansvärt länge

Produkt: Handkikare. Bushnell Equinox Z 4,5×40.
Leverantör: Fondprodukter.
Garanti: 2 år.
Vikt: 623 g.
Batterier: 4 st AA.
Montering: Handhållen eller på stativ.
Mörkerteknik: Ljusförstärkare och IR-lampa som ger bra räckvidd.
Handhavande: Kikaren har sex gummerade knappar på ovansidan. ON/OFF längst fram och REC för inspelning är lätta att hitta. Men de andra för zoom, IR-styrka och ljusjustering kräver lite övning innan man ger sig ut i mörkret.
JoFs kommentar: Den första tanken är ”mycket för pengarna”. Handkikaren från Bushnell ger dig bra syn i natten, 4 gångers förstoring och möjligheten att filma eller fota med handkikaren utan extra tillbehör uppskattade vi mycket. En enda knapptryckning och så filmar kikaren. Batterierna håller förvånansvärt länge i jämförelse med de andra kikarna/kikarsiktena i guiden som också drivs med AA-batterier. I dimma har dock IR-ljuset svårigheter. Det blir ungefär samma problematik som med helljuset påslaget på bilen.
Pris: 3 499 kronor.

Värmekikaren är suverän

Produkt: Handkikare. Pulsar Quantum HD19S.
Leverantör: Skånejakt.
Garanti: 3 år.
Vikt: 320 g.
Batterier: 4 st AA, ack finns som tillbehör.
Montering: Handhållen eller på stativ.
Mörkerteknik: Värmekikare. Bygger en digitalbild av den värme som kikaren fångar in.
Handhavande: Tre knappar på ovansidan och en ratt för ljusinställning fram. Med lite träning är handhavandet enkelt även när det är mörkt. Smidigt med inbyggt linsskydd.
JoFs kommentar: Vill man hitta djur i natten är det här den bästa tekniken. Du ser visserligen inte in i spannmålen eller vilt bakom buskage men det gör du definitivt inte med IR-lampa heller. Värmekikaren är suverän för att hitta vilt och vill man ha koll på sin mark, vilka djur som rör sig över öppna ytor om natten, är det här riktigt bra då man även ser hjortdjurens horn. Dimma eller regn spelar ingen roll, du ser ändå. Inspelningskit finns som tillbehör.
Pris: 21 000 kronor.

Superenkel att använda

Produkt: Sikte. Nite Site Wolf.
Leverantör: Classic Vapen.
Garanti: 2 år. Vikt: 900 g.
Batterier: Uppladdningsbar ack.
Montering: En skärm tillika tre IR-lampor i en modul monteras uppe på kikarsiktet. En ”filmkamera” monteras bak på ditt kikarsikte varpå bilden, inklusive riktmedlet visas på skärmen. Batteriet fästes med fördel på kolven.
Mörkerteknik: IR-lampor.
Handhavande: Otroligt enkel att använda. Ingen inskjutning behövs då dina ordinarie riktmedel syns på skärmen. Siktet startas med en tydlig tryckknapp och ljusstyrkan justeras med ett vred på skärmen.
JoFs kommentar: En mycket genomtänkt konstruktion som egentligen bara har en nackdel, skjutställningen. Du måste hålla huvudet högt för att se i skärmen och kan då inte använda kindstöd och får svårare att hantera rekylen då kolven hamnar lite lågt. Övning och gärna ett vapen med ljuddämpare, vilket orsakar mindre rekyl, rekommenderas. I dimma har IR-ljuset dock svårigheter och problematiken kan närmast liknas med bristerna bilens helljus uppvisar vid dimma. Bra batteriack som håller för flera timmars användning. Nite Site, finns i tre olika modeller.
Pris: 9 995 kronor.

Vapnet blir något framtungt

Produkt: Sikte. Pulsar Forward DFA 75.
Leverantör: Skånejakt.
Garanti: 3 år.
Vikt: 760 g.
Batterier: 4st AA, ack finns som tillbehör.
Montering: Monteras fram på ordinarie kikarsikte, passar på sikten med yttermått 47–65 mm. Enkel montering som bara tar någon minut och du skjuter med ditt ordinarie riktmedel.
Mörkerteknik: Ljusförstärkare och IR.
Handhavande: I jaktsituationen är det en knapp och två vred man bör kunna manövrera utan betänketid och dessa känns tydligt. Eftersom ingen extra inskjutning behövs så blir användandet enkelt.
JoFs kommentar: Modulen filmar det du siktar på, förstärker ljuset och visar filmen i ditt kikarsikte. Smart och smidigt. Vapnet blir ganska framtungt och bilden i vissa lägen väldigt brusig men det är ändå utan tvekan ett mycket användbart hjälpmedel. IR-lampan som vid behov hjälper ljusförstärkaren når inte genom dimma. När IR-lampan används drar enheten mycket ström och batteritiden blir ca en halvtimme beroende på batterikvalitet. Inspelnings-kit finns som tillbehör.
Pris: 13 495 kronor.

Det här siktet måste skjutas in

Produkt: Kikarsikte. Pulsar Digisight N770A.
Leverantör: Skånejakt.
Garanti: 3 år.
Vikt: 900 g.
Batterier: 4 st AA, ack finns som tillbehör.
Montering: Monteras som ett vanligt kikarsikte och skjuts in.
Mörkerteknik: Ljusförstärkare och IR.
Handhavande: Det finns massor av inställningar och möjligheter med detta sikte. Men i skarpt läge är det egentligen bara tre vred man bör ha koll på.
JoFs kommentar: Jagar man mycket i mörker är det här ett bra val. I Digisight skjuter du som om det vore ett vanligt kikarsikte fast du ser i beckmörker. Nackdelen mot de andra alternativen är att siktet måste skjutas in, men med ett hakmontage eller dylikt får man ändå valmöjligheter med sitt vanliga sikte. Fast det här siktet fungerar även i dagsljus liksom de andra, även om optiken inte kan jämföras med kvalitativa vanliga kikarsikten. Inspelningskit finns som tillbehör.
Pris: 14 295 kronor.

Mycket lampa för pengarna

Produkt: Laserlampa. Laser Genetics ND3 Subzero.
Leverantör: Normark.
Garanti: 2 år.
Vikt: 300 g inklusive fäste.
Batterier: 3 V litium.
Montering: Monteras med medföljande fäste på kikarsiktet.
Mörkerteknik: Lyser med starkt grönt sken.
Handhavande: Enkel, bara att trycka på en knapp och justera ljuskäglan på okularet.
JoFs kommentar: Bra tryck i ljuset från en så liten lampa. Grönt ljus sägs störa viltet mindre än vitt – rätt eller fel? Hur som helst lyser den här lampan bra och allt framför den blir verkligen grönt. Inte lika effektiv som de övriga hjälpmedlen i guiden men så är ju priset något helt annat också. Användbar är den helt klart.
Pris: 3 995 kronor.

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: