CZ 455 – favorit i ny skepnad

Den populära småviltsstudsaren CZ 455 har släppts i en ny version. Intressanta nyheter utlovas så det var med spänning vi såg fram emot testskjutningen. Har den tjeckiska vapentillverkaren gjort de förbättringar som många efterlyst?

Om du har jagat ett tag och kommit i kontakt med småviltsstudsare så har du säkert hört talas om märket CZ.

Detta tjeckiska fabrikat tillhör nämligen de mest sålda småviltsstudsarna i Sverige. Nya modellen CZ 455 kom för några år sedan och ersatte då den mångåriga storsäljaren CZ 452. Nu har en ny variant av nya 455 släppts med till-namnet Thumbhole Grey.

Enligt förhandsryktena skulle denna modell vara försedd med en efterlängtad nyhet, nämligen ett bättre och renare tryck. Tidigare varianter av vapnet har fått befogad kritik för att ha ett något släpigt och hackigt trycke.

Mattias Tyrefors drar i väg några serier med den nya CZ 455 Thumbhole Grey vi fått låna av den svenska generalagenten. Mattias ser fundersam ut, gör några torrklickningar och förklarar:

– Jaha, men det här trycket känns ju inte alls annorlunda än det gamla. Vad är det som har hänt? Är det nya, förbättrade trycket ett tillval som inte sitter i den här bössan eller?

Vi tänker inte mer på saken utan fortsätter med våra provskjutningar. Och får alldeles förträffliga träffbilder med tre av fyra patronfabrikat. Är det då verkligen i praktiken något problem att trycket känns lite orent?

– Nja, säger Mattias. Det beror ju på hur höga ambitioner du har med ditt skytte.

– Samtidigt är det här ett problem som ganska lätt kan åtgärdas av en vapensmed. Ett par timmars arbete på verkstaden och du har ett fullgott trycke i din småviltsstudsare.

Vapen av märket CZ tillverkas i staden Uhersky Brod i sydöstra Tjeckien. Landet Tjeckien är berömt sedan lång tid tillbaka för sin stora vapentillverkning, inte minst i fabriker runt landets näst största stad Brno. I dag är de flesta av dessa tillverkare samlade under en hatt: CZ-bolaget.

Förkortningen står för Ceska Zbrojovka som ungefär kan översättas till ”Tjeckiska vapenförrådet”. Företaget är i dag främst känt för sin omfattande tillverkning av pistoler för militär och polis. En annan
specialitet är vapen för sportskytte och, som sagt, småviltsstudsare för jakt och jakt-skytte.

En nyhet i modellen 455 Thumbhole Grey är den flutade pipan. Svengelskan får förlåtas för det finns nämligen ännu inte någon bra översättning av engelskans fluted barrel. Vad det handlar om är i alla fall en bösspipa som har utfrästa spår på utsidan.

Tanken med konstruktionen är att pipan ska bli något lättare samtidigt som den svalnar snabbare efter skott. Hur stor avsvalnande effekt flutningen ger i praktiken är dock omdiskuterat.

När vi efter flera skottserier känner på pipan med handen så är pipan fortfarande bara obetydligt uppvärmd. Men så brukar det i och för sig vara även för småviltsstudsare som är utrustade med icke-flutade pipor. Så vi kan faktiskt inte avgöra vilken praktisk nytta man har av den här typen av design på pipan.

Ytterligare en nyhet är den gråfärgade lamellkolven i trä. Här kommer vi in på ren smak. Fult eller snyggt? Den frågan överlämnar vi till er läsare. CZ 455 finns i alla fall i ett flertal olika utföranden och modeller för den som är tveksam.

– Det riktigt roliga med den här bössan är att man kan byta pipa och att du som jägare därmed blir mer flexibel, säger Mattias Tyrefors.

Vid leverans är Thumbhole Grey utrustad med en tung matchpipa (varmintpipa) i den för svenska jägare välbekanta kalibern 22 LR. Ytterligare pipset kan köpas till i kalibrarna 17 HMR och 22 WMR. De två förstnämnda är klass 4-vapen. Kaliber 22 WMR kvalar in i klass 3, det vill säga den är godkänd för vilt upp till rävs storlek. Det går även att få lättare pipor i standardmodell.

– Fördelen med 22 LR är att det finns så många olika ammunitionstyper att välja mellan, säger Mattias Tyrefors. Alternativet 17 HMR är en snabb och flackskjutande kaliber som passar utmärkt vid jakt på till exempel kråkor och skator.

Som flertalet småviltsstudsare laddas Thumbhole Grey med kantantänd ammunition. Tändsatsen är därmed integrerad i flänsen (kragen) på hylsan. På grövre jaktvapen med cylinderrepeterande mekanism är som bekant centralantända patroner vanligast; tändhatten sitter då i centrum på hylsans bakplatta.

Namnet småviltsstudsare säger allt om användningsområdet: du får skjuta ripa, mård, kråk- och måsfågel, duvor, mink, vildkanin med flera arter med dessa vapen. Många jägare använder också småviltsstudsare i klass 4 för att avliva fällfångad räv och grävling vilket är tillåtet.

Men det vanligaste användningsområdet för småviltsstudsare bland svenska jägare är nog ändå som övningsbössa vid mängdträning. En kul sysselsättning – och nyttig för varje jägare. Samt inte minst billig – skotten kostar 50 öre per styck.

Utbudet av självmarkerande mål är stort och du behöver inte åka till skjutbanan varje gång du ska skjuta. Säkerhetsreglerna är inte lika rigida som för klass 1-vapen.

Hur var det då med trycket på nya CZ 455 Thumbhole Grey? Kan man byta upp sig till ett trycke som går renare och smidigare?

När vi kontaktar den svenska general-agenten Normark får vi beskedet att det från början var meningen att Thumbhole Grey skulle levereras med ett nytt, förbättrat trycke. Men eftersom detta inte fungerade som förväntat drogs det tillbaka i sista stund.

När det nya trycket är helt klart för att släppas ut på marknaden igen var vid vår pressläggning ännu inte bestämt.

Vad som dock står klart redan nu är att CZ 455 Thumbhole Grey i övrigt är en riktigt trevlig bössa.

Cz 455

Modell: Thumbhole Grey.

Tillverkningsland: Tjeckien.

Importör: Normark Scandinavia AB.

Vikt: 3,4 kg.

Piplängd: 525 mm.

Piptyp: Flutad pipa.

Kaliber: 22 LR, 17 HMR och 22 WMR.

Utbytbara pipor: Ja.

Pris för kalibersats: 2 500 kr.

Kolvmaterial: Grå, laminerad trä.

Kolvtyp: Rak med tumhålsgrepp.

Magasin: Löstagbart radmagasin för fem patroner.

Säkring: Tvålägessäkring som säkrar slagstift.

Säkringens placering: På slutstyckets bakre del.

Typ av avtryckare: Direkttryck.

Ställbart tryck: Ja, mellan 0,9 och 1,3 kg.

Fäste för kikarsiktet: 11 mm laxspår.

Cirkapris, inkl moms: 7 600 kr.

PLUS

Bra precision

Funktionssäker

Priset

MINUS

Trycket

Säkring och slutstycke väsnas

ATT SKJUTA MED

Det går att få fin precision med denna småviltstudsare. Vi sköt tätt och bra med fyra av fem testade patronfabrikat. Så testbössan var inte särskilt känslig för ammunitionsbyte. Kolven är en behaglig upplevelse. Tumhålskolven är skön att hålla i och passar även folk med små händer. Akilleshälen för vapnet är trycket som känns släpigt, hackigt och hårt. Om trycket bara hade varit bättre skulle vi inte tveka att ge fem poäng i denna gren till CZ Thumbhole Grey.

POÄNG: 4

SMIDIGHET

I den här grenen tappar vapnet en del. Allt fungerar visserligen – men de finmekaniska delarna känns råa och småkärvar då och då. Detta märks i slutstycksgången samt när vapnet ska säkras, osäkras och laddas. Den som skjutit med gamla Brno-bössor känner igen känslan – inget finlir i mekanismen här inte. Säkringen låter dessutom mycket när den förs fram och tillbaka. Smaksak om man gillar tumhålskolv eller inte. Lite trixigt och tidsödande blir det ju när handen måste ur och i tumhålsgreppet vid varje omrepetering.

POÄNG: 2

SÄKERHET

CZ använder här ett gammalt, väl beprövat system som säkrar slagstiftet. Något som innebär att vapnet är helt säkert och inte kan gå av i säkrat tillstånd. Tvålägessäkringen, som vi känner igen från äldre Brno-modeller, fungerar tvärtemot vad de flesta av oss är vana vid. När du trycker reglaget bakåt (mot dig) är vapnet osäkrat och vapnet klart för skott, när reglaget förs framåt är bössan säkrad. Charmigt eller ett dumt system som kan leda till onödiga och farliga misstag? Ja, det är upp till var och en att ta ställning till.

POÄNG: 4

KVALITET

Grejerna från CZ är kända för att hålla hög kvalitet. I klartext: de går nästan aldrig sönder. Högsta poäng kan vapnet ändå inte få. Förklaringen är de ovan nämnda bristerna i trycke och övriga finmekaniska detaljer. Vi väntar med spänning på det nya och förbättrade trycke som utlovats av fabriken. CZ 455 Thumbhole Grey är nämligen värd en sådan förbättring. Frågan är bara varför det tagit så lång tid för de tjeckiska konstruktörerna att förstå detta.

POÄNG: 4

TILLBEHÖR

Här kommer vi till något vi starkt gillar. Nämligen att man kan byta pipor i CZ 455. Med några enkla handgrepp kan du skifta mellan kalibrarna 22 LR, 17 HMR samt 22 WMR. Vi gillar också att framstocken är förberedd för montering av benstöd. Några problem att sätta på kikarsikte får du heller inte. I princip alla standardfästen för kaliber 22 passar till CZ 455.

POÄNG: 5

SÅ SLUTADE TESTET

CZ 455 Thumbhole Grey får 19 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SUPPORT OCH SERVICE

Får du problem med en CZ 455 ska du först vända dig till butiken där vapnet köptes. Sedan har den svenska generalagenten Normark Scandinavia i Malung i sin tur serviceansvaret gentemot butiken. Normark uppger att de flesta fel brukar kunna åtgärdas på verkstaden i Malung. Men att det händer att den tjeckiska fabriken ibland vill titta närmare på vissa garantifel.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en CZ 455 Thumbhole Grey i kaliber 22 LR. Tavlorna stod på 50 meters avstånd. Vi sköt sittande i skjutbänk med stöd av sandsäckar under vapnets förstock och bakkappa.

Provskjutningen gjordes med femskottserier. Följande blyspetsammunition (2, 59 gram) användes: Geco, Fiocci Official Winter, Norma 22 LR samt Sellier & Bellot Standard.

Kikarsiktet på testvapnet var en Zeiss Conquest 2-8×42.

Testvapnet lånades av Normark Scandinavia AB.