Doftmedel till vildsvin – mer än bara tjära

En åtel eller foderplats är knappast komplett utan ett tjärat träd eller stubbe. Samtidigt har marknaden närmast svämmat över av doftmedel som alla sägs ha en magisk dragnings­kraft på våra vilda grisar. JoF reder ut begreppen i doftdjungeln.

Att vildsvin älskar vanlig trätjära som stryks på stubbar eller trädstammar är ett välkänt faktum. De älskar att gnida sig mot tjäran som förutom att de tycker att den doftar gott också fungerar som ett skydd mot parasiter. Tjärans doft plockas upp av vildsvin på mycket långt håll och är

perfekt för att dra grisarna till nyanlagda åtlar och foderplatser. Men tjäran är också ett effektivt sätt att få vildsvinen till åteln även under perioder då fodret som erbjuds är mindre attraktivt för grisarna – exempelvis under goda ollonår. De flesta erfarna vildsvinsjägare som JoF varit i kontakt med menar att tjära i kombination med ett naturligt foder som vete, ärtor eller ännu hellre majs är ungefär så bra det blir på en åtel eller foderplats.

– Jag tycker att helt vanlig trätjära, alltså ingen specialtjära, fungerar alldeles utmärkt för att locka vildsvinen, säger Andreas Evers som ägnat mycket tid åt att fodra och jaga vildsvin både i Skåne och Uppland och fortsätter:

Bli premium-medlem för att läsa vidare

✅Få tillgång till hela digitala arkivet
✅Läs e-tidningen när du vill
✅Läs alla premiumartiklar

PANGPRIS
3 Månader

0 kr

Därefter 39 kr/mån
Avsluta när du vill

Prova nu