Final i vårskogen

Islossning. Naturen vaknar och det är liv och rörelse. Många vilda djur föder sina ungar. Blåsipporna tittar fram genom de multna höstlöven och luften fylls av fågelsång. Det porlar i bäckarna och träden knakar av lövsprickning. Våren är en hyllning till livet men den är också finalen på jaktåret.

Den ödesdigra kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick en lite udda bieffekt för de områden i vårt land som drabbades värst av det radioaktiva nedfallet. I Uppsala län, Västmanland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten får man jaga råbock från den 1 maj till den 15 juni. Jag har själv aldrig provat på att jaga vårbock och vi är nog många med marker längre söderut som känner en viss avund inför våra nordligare jaktkamraters vårbestyr. Men vi har ju å andra sidan vildsvinen.

Det är något speciellt med att jaga på våren. Efter en lång vinter känns det uppfriskande med naturens uppvaknande. Det är skönt för kropp och själ att komma ut i skogen och se hur livet återvänder. Och just därför känns det lite märkligt att komma med bössa på ryggen. Lite som en objuden inkräktare på naturens fest. Om läser du Jaktmarker& Fiskevatten nr 5 hittar du två utmärkta reportage om jakt på bäver och vårbock. Det är vår frilansmedarbetare Christer Lindberg som fångat den där speciella stämningen. Blandningen av lycka och vemod som infinner sig när skottet går och fågelsången tystnar.

Jakten handlar ju om så mycket mer än att bara fylla frysboxen med kött. Den är en förvaltning av naturens resurser som kräver eftertanke och omsorg. Att skjuta en mink kan vara spännande och intressant men i första hand är det en viltvårdsåtgärd. I vårt reportage från Kosterhavet (publicerat i Jaktmarker & Fiskevatten nr 5) får du följa med Jan Karlsson när han gör en insats för fågellivet bland kobbar och skär. Med omgivningar som kan få vem som helst att tappa andan låter han sina hundar leta upp marodörerna. Det är en jakt som inte ger några vackra troféer eller goda middagar men den är nog så angelägen. Inte minst på våren när sjöfåglarna häckar.

Min egen vårjakt kommer jag att fokusera på vildsvin. Jag har varit en sväng till skjutbanan för att rensa ringrosten och testat så bössan går rätt. Det är för övrigt en utmärkt sysselsättning på våren när det är lite stiltje med jakten. När du läser det här hopps jag att jag fått chansen att fälla en årsgris på någon nysådd åker. Det skulle bli en perfekt final på jaktåret.