Den första fisken av blå gaffelmakrill som registerats sportfiskefångad i Sverige.

Fiskelyckan är gjord – rekordsensation på kroken

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

Man kan gissa att Ingemar Alfredsson blev förvånad när han för en tid sedan fiskade från klipporna i Bua i Halland. Han var i full färd med att spinnfiska med bombarda och fluga när det högg på kroken. Egentligen var han ute efter bonita men istället lyckades han fånga en blå gaffelmakrill. Det är den första fisken av den arten som registrerats som sportfiskefångst i Sverige.

– Fisken vägde 258 gram och var 35 cm lång. Eftersom den översteg minimivikten 250 gram och dessutom är den enda av arten vi har i Storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord, säger Nicka Hellenberg som är ansvarig för Storfiskregistret på Sportfiskarna.

Läs också: Quiz: Vad kan du om fiske?

Det är inte vanligt att helt nya arter fångas i Sverige. Om det sker är det uteslutande i havsmiljö. Där finns ännu stora arealer som är mer eller mindre ofiskade. I takt med att allt fler skickliga havsfiskare ger sig ut på djuphavsområdena kommer det också upp en del arter som tidigare inte har funnits i Storfiskregistret. Arterna blåkäft och skoläst är exempel på arter som ”dykt upp” de senaste åren.

– Den blå gaffelmakrillen fångades dock på kusten, från land. Den befann sig uppenbarligen i något av de större stim av bonito som fångats väldigt frekvent under året. Både boniton och den blå gaffelmakrillen är arter som vi egentligen förknippar med något sydligare breddgrader. Om de är tillfälliga eller återkommande gäster i våra vatten är svårt att säga ännu, men man skulle kunna gissa att en stigande temperatur i havet kan göra att det då och då fångas en och annan överraskning, fortsätter Nicka Hellenberg.

Stimmet med bonito eller ”ryggstrimmig pelamid” som den också heter har under hösten hållit sig i trakterna kring kärnkraftverket Ringhals. Lockade av utsläppet av det uppvärmda kylvattnet från reaktorn.

Läs också: Möt Gösdrottningen Cecilia: ”Fångst under sju kilo har jag slutat räkna”

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: