Bergara är en okänd vapentillverkare för många svenskar.

Hybridstudsaren Bergara från Baskien

En ny serie studsare från spanska Bergara har väckt intresse runt om i världen. En av de senaste varianterna är en hybrid för jägare och tävlingsskyttar. Vår testpatrull har provskjutit.

Många jägare här hemma i Sverige har säkert aldrig hört talas om vapentillverkaren Bergara. Och det är inte så underligt egentligen; för detta företag i regionen Baskien i norra Spanien, släppte sin första serie studsare någonsin för bara ett par år sedan. Dessförinnan hade man nått stora framgångar som specialiserad tillverkare av gevärspipor av god kvalitet.

Den helt nya studsarserien – som har samlingsnamnet Bergara B14 – har fått ett bra mottagande. I Storbritannien utsågs geväret nyligen till 2016 års bästa studsare. Även i USA har vapnet skördat liknande framgångar.

Vi har valt ut en av de senaste varianterna – Bergara B14 HMR – för test i månadens tidning. Främst för att modellen representerar en ny het trend just nu i vapenvärlden, nämligen så kallade hybridgevär. Något som innebär att vapnen i fråga är byggda för att kunna användas inom mer än ett specialområde

Målgruppen för B14 HMR är i första hand personer som vill kunna jaga med studsaren men som också är intresserade av tävlings- eller övningsskytte på längre distanser. Bokstäverna HMR avslöjar vad skapelsen är riggad för: Hunting & Match Rifle.

UTSEENDE
Bergara ligger helt rätt i tiden med denna hybrid mellan en jaktstudsare och ett tävlingsvapen. Det moderiktiga kamouflagemönstret i brunt är förstås tänkt att charma jägarna. Medan den grova, långa pipan och kolvens alla inställningsmöjligheter ska få långhålls- och tävlingsskyttar att lyfta på ögonbrynen. Sammantaget tycker vi att utseendet hos HMR är rätt häftigt och kul. En och annan mera konservativ vapenköpare kommer säkert inte hålla med om den saken. Men oavsett vad vi tycker så är det åt det här hållet som utvecklingen går just nu.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD
På kort tid har Bergara skaffat sig rykte om att tillverka välskjutande pipor och kulvapen. Därför blev vi minst sagt förvånade över att vårt testvapen visade sig vara kinkig när det gäller att hitta rätt ammunition. Vi provade åtta olika patronmärken och fick bara tre av dessa att skjuta inom tre cm som är vår gräns för godkänd precision. Ett skott i varje treskottsserie stack hela tiden i väg en bit från de andra två. Så här besvärligt ska det inte behöva vara att hitta en välskjutande ammunition till en modern studsare!
POÄNG: 2

EGENSKAPER
Vapnets grundkonstruktion känns väl genomtänkt. Trycket är helt rent, något som ger bra förutsättningar för precisionsskytte. Vill du ha olika kolvlängd vid sittande, liggande och stående skjutställning kan bakkappan enkelt justeras med tre olika distanser. Du måste dock bruka verktyg för att ta bort eller sätta dit mellanläggen. Kolvkammen låses däremot i olika lägen med en fast skruv. Vapnets tyngd – nära 5,5 kilo­gram med monterat kikarsikte och laddat magasin – är ingen nackdel vid stillasittande jakt. Men absolut om du går mycket.
POÄNG: 3

KVALITET
Nya B14 HMR är ett ganska typiskt standardbygge som sätts ihop med modernaste tänkbara maskinutrustning. Det är inte någon helt igenom egen konstruktion. Låda, säkring och trycke är tydligt inspirerat av Remington 700, ett driftssäkert system som kännetecknas av enkelhet och är väl testat under många års användning. Vår gissning blir därmed att mekanismen bör hålla måttet – men säkert vet förstås ingen förrän modellen använts några år ute i verkligheten.
POÄNG: 3

ÖVRIGT
En positiv detalj är att pipan är förgängad för montering av ljuddämpare eller mynningsbroms. Det nära släktskapet med Remington 700-systemet gör att ganska många eftermarknadstrycken bör passa. Olika typer av fästen för kikarsikten funkar också. HMR har förstås fästen för vanlig vapenrem men även så kallade flush-cups så att du kan bära geväret på ryggen med slutstyckshandtaget utåt. Förstocken har två rembygelfästen, det bakre är hållpunkt för benstöd. Att magasinet rymmer hela fem skott är förstås bra
POÄNG: 4

SÅ SLUTADE TESTET
Bergara B14 HMR får totalt 16 poäng av 25 möjliga.

MINUS: Skjuter bara tätt med vissa patroner, tungt vapen.
PLUS: Flexibel, bra balans, kan plundras säkrad.

Fakta om: Bergara B14

Modell: HMR.
Tillverkningsland: Spanien.
Importör: Frisport AB.
Vikt: 4,85 kg med längsta pipan och utan kikarsikte.
Piplängd: 61 cm alternativt 51 cm efter beställning.
Kaliber: 308 Win alternativt 6,5 Creedmoor efter beställning.
Utbytbara pipor: Nej.
Kikarsikte: Zeiss Conquest 4,5-14×50.
Kolvmaterial: Syntet.
Kolvtyp: Rak kolv med höj- och sänkbar kolvkam.
Magasin: 5 skott.
Låsning: Två låsklackar.
Säkring: Tvålägessäkring. Kan plundras säkrad.
Typ av avtryckare: Ställbart direkttryck mellan 1,3 och 2 kg.
Montage av kikarsiktet: Weaverklackar i stål medföljer. Hålen ska även passa baser och ringar av typ Remington 700.
Cirkapris: 14 990 kr.
(enbart vapnet).