Skjutsimulator lerduveskytte rovdjurscenter Fredrik Eriksson Järvsö. Linda Thelin

Kasta inte bort pengarna på skjutbanan – 5 lerduvekastare för alla plånböcker

De lerduvekastare som finns på våra skeet- och trappbanor runt om i Sverige är ofta tunga pjäser med god funktion. Men vill man ha en egen portabel kastare saknas knappast utbud. Det finns en mängd varianter på marknaden. Vi har testat fem sorter med olika utseende och konstruktion. Priset varierar från 150 kronor till knappt 4 000 kronor – ett prisspann som naturligtvis säger något om konstruktion och funktion. För 150 kronor får man en arm i plast, för 4 000 kronor en automatkastare med stort magasin.

Frågan är vad du begär och hur mycket du skjuter? Vill du kunna träna på egen hand ska du kika extra noga på Gyttorp Trippel Trainer och Genzo Super Trapp Dubblé. Vill du ha en så smidig och lätt kastare som möjligt ligger i stället Genzo Portabel och Gyttorp Clay bäst till.

Vilken av dessa modeller du än väljer bör säkerheten beaktas, inte bara med tanke på själva skyttet utan också beträffande handhavandet av lerduvekastarna. Det är stora krafter som frigörs när en lerduva skickas i väg, och kastarmen kan slå av din egen arm om den är i vägen. En lerduva i huvudet på nära håll är heller ingen lek. Så ta det lugnt och tänk till.

Lämna aldrig kastaren utan uppsikt när den är spänd och glöm inte att de automatiska lerduvekastarna måste spännas av innan de flyttas – det är lätt att glömma.

1. Sprider dubbelduvorna bra

Namn: Gyttorp Trippel Trainer.
Leverantör: Gyttorp AB.
Garanti: 2 år.
Montering: Enkel och logisk att montera. Inga konstigheter.
Handhavande: Känns säker att ladda och avfyrningen sköts med foten. Tack vare det kan samma person både kasta duvan och skjuta. Kastaren kan laddas med en eller två duvor och den fixar även höga fasaner och rabbitduvor. Fångar upp returkraften och gör på så sätt omladdningen lättare.
Kastlängd 10 grader: Singelduva 56 meter, dubbelduvor 32 meter.
Pris: 1 895 kronor.
Kommentar: Trevlig kastare som går snabbt att montera ned och tar nedmonterad lite plats. Har okej kastlängd och sprider dubbelduvorna bra. Det negativa är att låsratten för höjdjusteringen gick sönder redan vid första tillfället.

2. Går att variera i oändlighet

Namn: Handkastare Clay.
Leverantör: Gyttorp AB.
Garanti: 2 år.
Montering: Ingen.
Handhavande: Det tar 5–10 duvor innan man hittar tekniken. Sedan är det lätt att ge kompisarna ett varierat skytte.
Kastlängd 10 grader: Singelduva cirka 60 meter (längre efter mera träning).
Pris: 150 kronor.
Kommentar: Enklare blir det inte. Ger en chans att variera i all oändlighet och ingen duva blir den andra lik. Att kasta med Clay tar inte mer energi än att spänna de andra manuella kastarna.

3. Tung att spänna och trög att avfyra

Namn: Portabel.
Leverantör: Hylte Lantmän.
Garanti: 2 år.
Montering: Monteras med några få skruvar.
Handhavande: Kastaren är väldigt lätt och lite vek. Den måste sitta fast i något stadigt eller åtminstone tryckas fast i marken.
Kastlängd 10 grader: Singelduva 44 meter.
Pris: 295 kronor.
Kommentar: Liten och smidig, men blir för lätt om den inte sätts fast i något. Tung att spänna och trög att avfyra.

4. Smart konstruktion med stol

Namn: Classic Pro-S.
Leverantör: Classic Vapen AB.
Garanti: 2 år.
Montering: Den är inte besvärlig att montera men det krävs lite skruvande innan allt sitter på plats.
Handhavande: Stolen på kastaren gör det bekvämt att ladda och att den även står stadigt. Tack vare uppfångning av kastarmen går laddningen också lättare då mycket av returkraften sparas. Den avfyras med en spak precis ovanför kastarmen vilket kändes lite nära. Dubbelduvorna laddas ovanpå varandra och presenteras således nära varandra i luften.
Kastlängd 10 grader: Singelduva 50 meter, dubbelduvor 32 meter.
Pris: 1 990 kronor.
Kommentar: Smart konstruktion med stol och kraftåtervinning. Lite klumpig att frakta och för att ändra kastvinkeln måste verktyg användas vilket känns lite osmidigt.

5. Lerduvorna avfyras med fotpedal

Namn: Genzo Super Trapp Dubblé.
Leverantör: Hylte Lantmän.
Garanti: 2 år.
Montering: Trots att vår testkastare även är utrustad med wobbler, vilket varierar lerduvorna i höjd- och sidled, är monteringen inte besvärlig. Men visst krävs det lite mer skruvande än när övriga modeller monteras. För att kastaren ska rymmas i en vanlig bil (en kombi) måste magasinet tas bort.
Handhavande: Den har ett stort magasin som rymmer 90 lerduvor och avfyras med en fotpedal som har 5 meter lång sladd. Med wobbler monterad får du ett varierat skytte. Allt drivs bäst med ett 12-volts fritidsbatteri. Kastar singel- eller dubbelduvor.
Kastlängd 10 grader: Singelduva 63 meter, dubbelduvor 37 meter.
Pris: 3 895 kronor, wobbler 2 795 kronor (batteri ingår ej).
Kommentar: Trevlig kastare som gör skyttet varierat. Bra med avfyrning via pedal men kabeln hade gärna fått vara längre. Skarvkabel finns som tillbehör. Kastar längst av alla modeller i testet – både singel- och dubbelduvor. Dubbelduvorna presenteras dock väldigt tätt. Den kastare vi provade hade lite inkörningsproblem. Den laddade ojämnt och krossade många duvor innan problemet löstes.

Kastlängden

När vi mätte kastlängden justerade vi kastarna till en vinkel på 10 grader vilket betyder 2 meter över marken 15 meter framför kastaren. En något brantare vinkel ger längre kast men ojämnare resultat. Därför valde vi denna vinkel i testen.

Mitt val

Är det kontinuerlig träning man är ute efter är det självklart att välja en automatisk kastare som Genzo Super Trapp Dubblé. Men för att skjuta någon lerduva då och då fungerar de andra kastarna också bra. Och faktum är, i mitt tycke, att handkastaren Clay gör jobbet minst lika smidigt som de andra manuella, trots att det bara är en plastarm för 150 kronor. Dess­utom är den liten, variabel i oändlighet och helt utan mekanik. Den blir mitt val!