Långhållsskytte är en sport, jakt något annat

Marcus Lidman från Kristinehamn är bland annat nordisk mästare i långhållsskytte samt erfaren tävlingsarrangör. Dessutom är han jägare.

Hans första kommentar när vi intervjuar honom är:

– Långhållsskytte är en sport, jakt är en annan sysselsättning.

Det är naturligtvis kloka ord som är värda att lägga på minnet. Det är stor skillnad att skjuta på tavlor under ordnade former och att skjuta mot levande vilt i omväxlande natur.

– Däremot råder det inget tvivel om att långhållsskytte är bra träning för jägare, inte minst för att inse hur mycket träning som behövs för att bemästra skott över 200 meter, säger han.

När Marcus tävlar skjuter han på avstånd upp till 1 100 meter och då är målen 50×50 centimeter. Men då är det sporten långhållsskytte det handlar om. Jakt bedriver man på betydligt kortare skotthåll.

– Det finns långhållsbanor lite här och var i Sverige men de är inte så jättemånga. För den som vill utveckla sitt långhållsskytte kan jag rekommendera att gå en kurs i ämnet, det ger väldigt mycket tillbaka, säger Marcus.

En avståndsmätare är ett givet hjälpmedel för den som ska skjuta på långa håll. När det gäller vapnet så säger Marcus att de flesta klass 1-studsare fungerar upp till 300 meter. Det är betydligt viktigare att välja ett för ändamålet anpassat kikarsikte.

– Ja, ett vettigt kikarsikte är ett måste för bra skytte på längre håll. Sedan behöver man inte överreagera och köpa överdådiga grejer. Det viktiga är att läsa in sig på ämnet först och köpa sedan, säger han.

Marcus tips inför köp av kikarsikte

Mer än 24 gångers förstoring behöver man mycket sällan, ofta räcker 16 eller 20 gånger.

Ett vanligt duplexkors fungerar fint till jakt.

Den som kommer att öva mycket kan med fördel prova MIL riktmedel.

Medförstorande riktmedel är att föredra.

Targetrattar är bra men kan lätt ersättas med MIL riktmedel för avstånd upp till 300 meter.

Köp för enkelhetens skull ett kikarsikte med angivelser i måttet MIL. Undvik om möjligt MOA. Och framför allt sikten med MIL riktmedel och MOA rattar eller tvärt om.

Ett skarpt sikte med mindre förstoring är bättre än ett oskarpt sikte med mycket förstoring.

Upp till 300, kanske 400, meter fungerar fabriksladdad vanlig jaktmatch från seriös tillverkare bra.

Kaliber 6,5×55 är på många sätt en mycket bra kaliber för långhållsskytte.

Appar och ballistikprogram i datorn är bra som hjälpmedel.

Snälltrycke ger sällan bättre resultat, ett vanligt bra trycke fungerar.