Lockspecial i nya JoF – I butik nu!

Per Sinding-Larsen är skåningen som gjort sig känd som musikjournalist i SVT med sajten och tv-programmet PSL. Bakom musikintresset finns också sedan barnsben ett rejält jaktintresse– som han nu utövar tillsammans med Lotta Lundgren.

Hur kommer det sig att du jagar?

– Jakten har alltid varit en del av mitt liv. Jag var 4–5 år när jag började följa med min far på pass. Han arbetade med vilt-
vård och skog. Hela hallen hemma var fylld med horn och samtidigt var han en mästerlig kock som kunde vilt.

Som kulturjournalist hör du inte till den urtypiska bilden av jägare – men desto fler ”okonventionella” jägare hittar ut i skogen. Vad beror det på, tror du?

– Jag kan bara titta djupt in i kikarsiktet och gissa varför det blivit så. Kan det bero på det pågående historiska systemskiftet? Att samhällsutvecklingen går fort och vår tillvaro förändras i grunden?

För att hantera framtiden söker vi oss bakåt i tiden – till ursprung och hantverk. Det förklarar möjligen varför en ung generation bakar surdegsbröd, kokar långkok eller, för all del, lär sig att jaga.

I förlängningen av detta – och all ökad hysterisk konsumtion – finns antagligen också existentiella betänkanden. Vi har avskaffat gud, men kan aldrig springa ifrån frågan om vilka vi är som människor och i vilket sammanhang vi existerar på jorden. Att vistas i naturen – och att jaga – kan kanske ge en vidare förståelse och insikt i detta?

PSL lades ner i december – var ser vi dig i framtiden?

– Jag hoppas iallafall kunna tillbringa lite mer tid på pass och i fiskebåten under 2015. Och väl där skall jag samtidigt förstås försöka uppfinna några nya musikprogram. Visst kan man få rätt bra idéer på en kaotisk klubb klockan 05:00 på morgonen, men storskog och hav är svårslagna platser om man vill fundera.

Nämn en favoritjakt?

– Jag saknar jularnas skånska har- och fasanjakter med pappa, släkt och vänner. Det var ju på dem jag började jaga på egen hand.

Vilket är ditt bästa jaktminne?

– Det är en minnesvärd historia från en vinterjakt i Halland då jag för första gången valde att inte skjuta, men den ska förbli min hemliga privata nyckel till vad jakt handlar om.

Vad är det största du skjutit?

– Det beror på vad man avser med största? Jakten på en hare i Knivsta en iskall decemberdag var på flera sätt större till upplevelsen än storleken på de älgar jag fällt.

Hur jagar du – på egna jaktmarker?

– Jag och det synnerligen sympatiska jaktlaget jag är med i arrenderar en fin bit mark med tillhörande stuga och fiskevatten några koppar kaffe från Stockholm. Jag har också glädjen att få jaga som gäst på andra håll runt om i landet. Det blir resor till såväl Skåne och Sörmland som Jämtland mellan varven.

Vad betyder jakten för dig?

– Den har ju en förmåga att både ta tid och – för en som inte bor vid marken – innebär ofta en hel den resande.

Är det värt det?

– Musikfestivaler, konserter och klubbar är en viktig del av min tillvaro. Men, jag är uppvuxen på landet. Att dra till skogs är som att komma hem. Några timmars resa till en plats av sådan betydelse är ett pris jag gladeligen betalar.

Hur står det till med matlagningen – vilken är din favoriträtt?

– Rådjurssadel. Men bästa supén är inte lagad än. Den kommer jag att lära mig av min kära jaktkamrat Lotta Lundgren. Jag hoppas, och tror, att hon kommer att revolutionera det svenska viltköket. Det finns ett liv bortom de vanliga stekarna och grytkoken. Tro mig. Jag har redan haft nöjet att få smaka.