Lotta Lundgren gjorde tabben som är alla jägares mardröm.

Lotta Lundgren sköt vådaskott under älgjakten

– Jag brände av ett riktigt vådaskott en gång när min bössa var ny. Säkringen på Blasern är lite trög, jag hade tänkt att jag skulle träna upp tekniken när jag satt på ett pass där det ändå var dött som i graven.

– Istället råkade jag trycka av. Rätt ner i backen och absolut inte i närheten av någon människa, men ändå. Det var vidrigt. Jag blev illamående av ångest och hatade mig själv.

Jaktledaren var nog jämförelsevis snäll, jämfört med vad hon kunde ha varit. ”Det där var ett vådaskott”, sa hon. ”Det får inte hända men det händer alla. Och nu när det har hänt vill jag ge dig ett gott råd: mörka aldrig en incident av den här typen. Var alltid ärlig. Folk som säger att de bommat på en räv när de i själva verket dragit ett vådaskott blir aldrig bjudna på jakt igen.

Lämna aldrig passet som du har blivit tilldelad. Ett viktigt råd till dig som är ny i jaktlaget.

Läs också: Hund spelar in unik film av älgtjur – skulle du våga gå så nära?

Här får du bästa tipsen om du är blåbär i jägarskogen

Fredrik Lundberg har skrivit boken Happy Hunting (Norstedts 2014). Den riktar sig till dig som just tagit jägarexamen, men inte hunnit lära dig de oskrivna lagarna i jägarnas värld. Här kommer tio livsviktiga råd till dig som vill snabbt vill accepteras bland jägarkompisarna.

5 bästa tipsen till dig som vill platsa i jaktlaget

1. Ingen plastmacka från bensinmacken till matsäck. Du får pikar i åratal. Hemmagjord salami ger däremot höga poäng.
2. Prata inte illa eller skämta om någons hund. Men ställ gärna frågor. Hundar är heliga och hundförarna har lagt mycket tid och pengar på träning.
3. Ingen alkohol med ut på jakten. Upprepar: Ingen alkohol med ut på jakten. Du gör bara bort dig och blir i värsta fall farlig genom att förlora viktigt omdöme.
4. Ser du en räv, så skjut den. Jägare uppfattar räven som en konkurrent om viltet, och du kan bli dagens hjälte om du fäller en räv.
5. Lämna inte passet du placerats på, utan lov från jaktledaren. Det kan vara livsfarligt.

Läs också: Svennis älgfilé med kantarellsås och klyftpotatis

5 saker du aldrig bör säga i jaktlaget

”Jag är mer kattmänniska än hundmänniska.”
Det ingår i konceptet jakt att uppskatta hundar. Katter är däremot oönskade i naturen och jägare diskuterar gärna hur många fåglar som tas av tamkatter varje år.

”Det är väl fler än jag som brukar fuska med att göra patron ur?”
Nej, säkerheten fuskar man inte med. Absolut inte!

”Jag har aldrig lyckats lära mig hur en kompass fungerar egentligen.”
Att erkänna detta visar att du måste träna både på den faktiska och den sociala kompassen. Karta och kompass är viktiga delar av utrustningen.

”Det bästa med jakten är att man får döda.”
De orden skulle ingen seriös jägare göra high-five till. Förresten säger man bland annat fälla, skjuta, avfånga, avliva, nedlägga, få med sig, beskatta och göra uttag, men inte döda.

”Lycka till!”
Lika fel som att säga det till en sportfiskare. ”Skitjakt” går däremot bra, precis som ”skitfiske”.

Läs också: 10 utrotningshotade kunskaper vi inte får glömma