Missa inte nya JoF – I butik nu

Åland, rådjur och havsöring är en oslagbar kombination. Bor man dessutom i en stuga vid havet är upplevelsekontot fyllt till brädden.

Höstvindarna drar in från norr och solen gömmer sig bakom blytunga moln. En tveksam tanke far genom skallen. Kommer vi att få några skottlägen under dagens jakt?

Vi har tagit Viking Rosella från Kapellskär till Åland. Bokat stugor och dragit med Jaktmarker & Fiskevattens redaktion och frilansmedarbetare för att testa den beryktade tillgången på rådjur. Flera av frilansarna har åkt långt för att delta i jakten och det vore snöpligt om de gjort sig besvär i onödan. Hagelbössorna är laddade och förväntningarna högt ställda.

Nu är det upp till bevis. Skyttarna placeras ut och hundförarna går in i dagens första såt med en tax och en basset.

Det blir upptag för taxen nästan genast. Området som ska jagas av är väl avgränsat men vinden gör att det är lite knepigt att bedöma avstånd och riktning.

Efter bara några minuter hörs första skottet och mina eventuella tvivel visar sig vara onödiga. Ryktet om Ålands rådjursrika marker är allt annat än överdrivet. Ledarskribent Peter Nilsson har fällt ett kid. Knappt har han hunnit konstatera att det ligger på skottplatsen innan det är fullt drev igen. Och nu hörs bassetens djupa skall.

Över radion rapporterar våra åländska hundförare att det är en råbock på fötterna. Drevet snurrar runt i en tät granplantering. Det är en skön musik som skärper skyttarnas uppmärksamhet. Råbocken försöker bli av med sin förföljare och tvingas ut ur den skyddande skogen.

Bocken passerar över en väg mellan två pass och ut på en åker. Och springer i maklig takt över fältet. Rakt i famnen på en av skyttarna som överrumplas av läget och skjuter ett skott som hamnar efter bocken.

Djuret vänder i en vid båge och fortsätter oberörd tillbaka mot den skyddande granskogen som den kom ifrån. Ett kort ögonblick stannar bocken upp på vägen och glor på mig men på alltför långt avstånd för att jag ska kunna avlossa ett skott. Samtidigt som råbocken försvinner in i den täta vegetationen smäller det igen på ett annat pass. Det är Jaktmarker & Fiskevattens redaktör, Pontus Hammarlund, som fått läge på en ensam get. Vi har knappt jagat i mer än en timme och nu är det ingen tvekan längre om Ålands tillgång på rådjur. Hundförarna jobbar vidare inne i den täta granskogen och taxen tar upp igen. Ännu ett smaldjur snurrar runt i några bukter innan jaktledaren blåser av jakten i den första såten.

De fällda rådjuren tas om hand och sedan förflyttas hela sällskapet söderut till ett lite mer öppet jordbrukslandskap. Området som ska jagas av är en mindre dunge med lövskog som ligger omringad av åkrar. Skyttarna placeras ut på en väg och vi står tätt. Peter Nilsson protesterar över sitt pass.

– Här kan jag aldrig skjuta. Det står folk i vägen åt alla håll, säger han.

Ännu en gång dröjer det bara några minuter innan taxen fått det första rådjuret på benen. Nu är skyttarna redo. De vet att det är korta avstånd och att det kan bli snabba drev. Det blir Peter som får det första läget. Ett smaldjur kommer rakt emot honom men han har ingen möjlighet att skjuta. Chefredaktören står i skottlinjen.

Rådjuret visar sedan upp sig för ytterligare två skyttar men det klarar sig undan med blotta förskräckelsen. Det smäller i stället i andra kanten av såten. Först två och sedan två skott till. Det är frilansmedarbetaren Marcus De Zayo Hallquist som skjutit ett kid och en av de åländska jägarna som fällt ett smaldjur.

Men trots den goda utdelningen är inte den lilla dungen färdigjagad. Det går ytterligare några minuter sedan hörs hagelskott igen och Marcus har skjutit ännu ett rådjur. Det blir det sista som händer i den här såten. Mungiporna är uppe vid öronen på de flesta i jaktsällskapet även om Peter är lite besviken på sitt senaste pass.

– Vad var det jag sa? Det gick inte att skjuta från den där kullen, säger han.

Det finns en lång tradition av att åka till Åland för att jaga och fiska med Jaktmarker & Fiskevattens medarbetare. Det var den legendariska chefredaktören B O Jansson som startade tillställningen. Det sägs att han brukade packa ner en terrier i sin kajak och paddla över Ålands hav under tiden som det övriga sällskapet transporterades med färja. Riktigt lika spänstig är inte den nuvarande bemanningen på tidningen men även under den här resan har deltagarna fått välja om de vill jaga eller fiska. Alla utom två har valt att pröva lyckan med rådjursjakten. Vi jagar tillsammans med Gottby jaktlag under jaktledaren Tony Nordlunds fasta ledning.

Vi återsamlas för att fylla på energireserverna med lite korvgrillning. Samtalsämnet är självklart. Flera av skyttarna har haft bra lägen under den inledande jakten.

– Så här bra rådjursjakt har jag inte varit med på sedan 90-talet i Sverige, säger frilansmedarbetaren Thomas B Andersson.

Efter välbehövlig rast är det så dags för dagens tredje såt. Området som ska jagas av ligger i anslutning till den lyckosamma lövdungen.

Även den här gången får vi fler skottlägen och en av våra åländska jaktkamrater skjuter en liten bock.

Klockan närmar sig två på eftermiddagen och vi konstaterar att det finns tid för ytterligare ett försök innan det mörknar. Skyttarna placeras i ett område med grov granskog. Precis som tidigare under dagen blir det upptag nästan direkt. Taxen Max driver på med jämna skall. Rådjuret är på väg rakt mot Pontus och han gör sig redo att skjuta. Men 50 meter innan det kommer fram till hans pass viker rådjuret av och det blir i stället en av de åländska jägarna som får fälla dagens sista rådjur.

Hundarna får beröm för dagens utförda arbete och Jaktmarker & Fiskevattens medarbetare är nöjda med dagen.

– Det är länge sedan jag jagade rådjur med tax och hagelbössa men det är riktigt roligt, säger Peter Nilsson.

Jaktdagen avslutas med att de fällda rådjuren tas om hand. Sju stycken vackra djur hängs upp på rad. Men hur gick det för fiskarna då? Redaktionschef Sture Markström och frilansskribenten Johan Lewenhaupt har ägnat dagen åt att försöka lura den svårfångade havsöringen. Till sin hjälp har de haft fiskeguiden Ingemar Pingo Eriksson. Flera fina platser har testats men det är bara fiskeguiden som lyckats fånga en havsöring. Kanske säger det mer om de som hållit i spöet än tillgången på fisk?

Ryktet om Ålands fina rådjursstam har överträffat alla våra förväntningar. Under dagen har vi skjutit sju rådjur och alla skyttar har haft lägen även om de inte kommit till skott. Det känns som B O Jansson visste vad han gjorde när han drog i gång den första redaktionsjakten på Åland.