Dagens första storgös, på cirka 6 kilo, tog på en gummijigg i vitt-blått-grönt.

Möt Gösdrottningen Cecilia: ”Fångst under sju kilo har jag slutat räkna”

Hösten är en bra tid för så kallat vertikalfiske på gös, och en av dem som förfinat tekniken till sin spets är Cecilia Grönberg i Skutskär. Land.se följde med på en fisketur på Sibbofjärden i Södermanland. Det handlar om att hitta fisken med ekolod och sedan sänka ned en jigg lagom aptitligt framför nosen på den.

Gilla land.se på Facebook för att få fler artiklar om jakt och fiske

Hon kallas för Gösdrottningen och är känd inom sportfiskekretsar för att gång på gång fånga jättegösar, i vikter som de flesta bara drömmer om. Tre gånger har hon fått gösar över den magiska gränsen tio kilo och fiskarna under sju kilo har hon slutat räkna.

– Vissa tycker att det är fusk med ekolod, men så enkelt är det inte. I förrgår fick jag bara en enda fisk, till exempel, trots att jag hittade många fler att fiska på. Du måste veta exakt vad du gör och du måste kunna läsa av ekolodet på rätt sätt för att lyckas bra, säger hon.

Cecilia tittar på skärmen. Hon håller koll på var djupkanten går och letar hela tiden efter de gulgröna ”bananerna” på ekolodet som betyder stor fisk. Allt handlar om att få ”rätt träff” och få ner betet, gummijiggen, precis framför eller i alla fall en bit ovanför fisken så den ser betet utan att bli skrämd.

Läs också: Har du sett vad storgäddan hade i magen? (känsliga varnas)

Det mest spännande är när fisken är hittad och jiggen dyker och stoppas precis ovanför. Om fisken rör sig mot betet börjar hjärtat slå snabbare. Antingen hugger fisken eller så kikar den bara på betet. Genom att veva sakta uppåt kan man få fisken att följa efter och förhoppningsvis ta, men den kan lika gärna vända nedåt igen och chansen är borta.

Det är ett svettigt fiske, med nerverna på helspänn. Men för dataspelsgenerationen måste det vara den ultimata fiskemetoden med en kombination av skärm och IRL om fisken hugger och det blir tungt i spöet.

– Jag går helt in i det här fisket. Det finns nästan inget som slår det, jag kan till och med glömma bort att äta.

Vi åker runt och letar och hittar en stor fisk på ekolodet. Cecilia droppar genast jiggen och låter den hänga ovanför fisken, som stiger och när de båda strecken från jiggen och från fisken går ihop på ekolodet bugar sig spöet rejält.

– Ja, den tog, skriker Cecilia rakt ut i luften och gör ett kraftigt mothugg.

Spöet står som en båge ner mot vattenytan och gösen bökar och bråkar innan den till slut når ytan och plaskande kan fångas in i den stora håven. Och även om Cecilia fångat åtskilliga, lika stora fiskar, tidigare så råder det inget tvivel om lyckan i hennes ögon precis här, just nu. Vi väger gösen till sex kilo, innan den får gå tillbaka till vattnet igen.

När dagen börjar gå över i kväll har vi fått fyra gösar, men fiskat på kanske 15 stora fiskar som vi sett på ekolodet.

—–

Nyhetsbrev från land.se

Över 25.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
// 255){alert("Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.");SubscriberForm.pf_Email.focus();return false;}if (SubscriberForm.pf_Email.value == ""){alert("Ange adressen i fältet för e-postadress");SubscriberForm.pf_Email.focus();return false; }if (SubscriberForm.pf_Email.value.length

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.


Följ Land på Facebook – nu över 13.000 följare