Pannlampor för alla tillfällen

Krafsa inte bara åt dig en pannlampa i butiken utan att fundera. Tänk i stället igenom vilken typ av ljus du behöver. Det skiljer mycket både vad gäller ljuskvalitet och drifttid mellan olika modeller. JoF guidar dig rätt.

Enkelt kan man säga att led är en lampa som lyser starkt och drar lite ström. Detta är också skälet till att dessa lampor är så populära. Led-lampor sitter i alla de pannlampor vi testat. Lamptypen består av en halvledare med en beläggning på en liten platta. Denna beläggning sänder ut ljus när ström leds igenom halvledaren. På en traditionell lampa är det en tråd som glöder och genom den ger lampan både ljus och värme. En led-lampa däremot alstrar nästan ingen värme alls, bara ljus.

Starkt ljus är bra men inte alltid. Lång räckvidd på ljuset är också bra men i flera fall är det bättre med en bred ljusbild. Att få allt samtidigt är svårt så här måste användningsområdet få avgöra.

Ska du leta djur över öppna fält är lång räckvidd bra vilket medför smal centrerad ljuskägla. Men ska du ta dig fram i tät skog är en bred ljusbild mycket mer lämpligt. Är det en skottplatsundersökning som är uppgiften kanske en ljusbild någonstans mitt emellan är det bästa.

Bland de åtta pannlamporna vi testat finner vi alla varianter. Det finns med andra ord en lampa för alla tillfällen som kan uppstå – från att leta upp dasset vid jaktkojan, via flugan som ska knytas på tafsen till krävande eftersök på vilt.

Det fina är att det finns några pannlampor som tack vare ställbar ljuskägla och flera ljuskällor i samma lampa får ett brett användningsområde.

Glöm inte bort att titta på drifttiden och strömkällan – vill du ladda ett batteriack eller byta lösa batterier? Värt att tillägga är också att alla de här lamporna tål att användas i regnväder av värsta sort.

Lång räckvidd och låg vikt

Lampa: Racer Xtreme 1000L

Leverantör: Racerback.

Garanti: 3 år.

Pris: 595 kr.

Vikt: Totalt 235 g.

Strömkälla: Laddbart batteri-ack på bakhuvudet.

Drifttid på full effekt: 1,5 timme.

Handhavande och komfort: En knapp sköter on/off samt de två ljuslägena. Sitter riktigt bra på huvudet och batteriack bak på remmen märks knappt. Har även rött bakljus.

Ljusbild: Centrerad ljuskägla med svagare spridningsljus.

JoFs kommentar: Lång räckvidd men tämligen smal ljusbild. Har bra on/off knapp. Sitter dessutom riktigt bra på huvudet och med sin låga totalvikt blir den bekväm. Lätt och litet batteri leder dock till kort drifttid.

Bekväm och ger bred ljusbild

Lampa: Z-aim Evo-Light

Leverantör: Z-aim.

Garanti: 2 år.

Pris: 2 995 kr.

Vikt: Lampa 200 g, batteriack 325 g.

Strömkälla: Laddbart batteri-ack i bälte/ficka.

Drifttid på full effekt: 2,5 timme med tre lampor tända.

Handhavande och komfort: En knapp sköter on/off samt inställningen av de tre ljuslägena. Sitter bra på huvudet.

Ljusbild: Oslagbar bredd på ljuset, ca 160 grader, och även starkt centrumljus. Har tre lägen: brett ljus, centrerad ljuskägla och både och.

JoFs kommentar: Har inte bäst fjärrljus men det är ändå bra. En otrolig bredd på ljusbilden. Ett jämnt ljus sprider sig över hela synfältet. Du slipper en flackande ljuskägla. On/off knappen är trög i kyla och svår att hantera.

Bra med små färgade lampor

Lampa: Nitecore HC 90

Leverantör: Nettojakt.

Garanti: 2 år.

Pris: 1 190 kr.

Vikt: Totalt 190 g.

Strömkälla: Laddbart batteri i lamphus.

Drifttid på full effekt: 2,5 timme.

Handhavande och komfort: Ljuset regleras steglöst i styrka med spak. Även små lampor i rött, grönt och blått. Dock fungerade inte den blå lampan på testprodukten. Sitter skönt.

Ljusbild: Bred ljusbild med centrerad starkare ljuskägla.

JoFs kommentar: Ljuset pulserar en aning på högsta styrka men annars presterar den här lampan både fjärrljus och riktigt bra bredd på samma gång. Bra också med de små färgade lamporna när man ska läsa karta diskret eller smyga i mörkret.

Smidig lampa med mycket bra drifttid

Lampa: Petzl Tikka R+röd

Leverantör: C2 Vertical Safety AB.

Garanti: 3 år.

Pris: 750 kr.

Vikt: Totalt 110 g.

Strömkälla: Laddbart batteri i lampa.

Drifttid på full effekt: 11 timmar, sedan ytterligare två dygn på lägre effekt men med samma batteri.

Handhavande och komfort: Två knappar som styr sex olika lägen, aningen svårmanövrerad. Lätt lampa som sitter skönt.

Ljusbild: Bred men kort ljus.

JoFs kommentar: En liten smidig lampa med mycket bra drifttid. Ljuset räcker för att gå hjälpligt i mörker och kanske leta efter en skottplats. Men inte mer.

Ger mycket ljus för pengarna

Lampa: 3725 Pannlampa

Leverantör: Engelsons.

Garanti: 2 år.

Pris: 595 kr.

Vikt: Lampa 200 g,

batteriack 180 g.

Strömkälla: Ack i bälte/ficka.

Drifttid på full effekt: 1,5 timme.

Handhavande och komfort: Enkelt med en knapp för on/off samt två lägen. Lite framtunga lampor.

Ljusbild: Centrerad punkt med svagare sidoljus.

JoFs kommentar: Bra fjärrljus och hygglig bredd ger mycket ljus för pengarna. Lite kort drifttid trots batteriack i bältet. Skruven i lampfästet gängar upp sig vilket gör att lampan tippar – irriterande.

Lättaste och minsta lampan

Lampa: Silva Ninox II

Leverantör: Silva.

Garanti: 2 år.

Pris: 650 kr.

Vikt: Totalt 85 g.

Strömkälla: 3xAAA batterier.

Drifttid på full effekt: 8 timmar, men lyste sedan i fyra dygn på lägre effekt med samma batterier.

Handhavande och komfort: En knapp för on/off och tre ljuslägen. Väldigt lätt och smidig.

Ljusbild: Bred ljusbild utan centrering.

JoFs kommentar: Minsta och lättaste lampan i testet men ger bra ljus till enklare promenader och skottplatsundersökningar. Bra drifttid.

Bäst drifttid med bekvämt lamphus

Lampa: Apex extreme

Leverantör: Normark.

Garanti: 2 år.

Pris: 1 400 kr.

Vikt: Lampa 110 g, ack 300 g.

Strömkälla: 8xAA batterier i bälte/ficka.

Drifttid på full effekt: 10 timmar, sedan fem dygn på lägre effekt med samma batterier.

Handhavande och komfort: On/off samt fem ljuslägen, styrs med två knappar på lamphusets undersida. Lätt lamphus som sitter skönt.

Ljusbild: Ställbar med knappar från bredare ljus till centrerat.

JoFs kommentar: Väldigt bra drifttid och ger ett ljus som är så där mitt emellan de små och stora lamporna i testet. Knapparna sitter avigt placerade och är lite svåra innan man blir van. Den totala drifttiden är bäst i testet.

Har det bästa fjärrljuset

Lampa: Led Lenser H14R.2

Leverantör: Wenaas Nordic.

Garanti: 5 år.

Pris: 1 399 kr.

Vikt: Totalt 350 g.

Strömkälla: Laddbart ack på bakhuvudet, eller i bälte/ficka. Kan även drivas med 4xAA batterier.

Drifttid på full effekt: 4 timmar med ack.

Handhavande och komfort: On/off samt tre ljuslägen styrs med en knapp. Även steglös inställning av styrka via ratt på ack. Har även rött bakljus.

Ljusbild: Mekaniskt ställbart lamphus från centrerad ljuskägla till brett ljus.

JoFs kommentar: Har det bästa fjärrljuset och även en bra bredd efter reglering av lamphuset.
4 timmars drifttid är riktigt bra med tanke på ljusstyrkan. Bekvämt ack på bakhuvudet. Valmöjligheten mellan ack och AA-batterier är genomtänkt.

Vilken ska man välja?

Fundera först på hur stor och kraftfull lampa du verkligen behöver – vad ska du ha den till? Nästa fråga är om du vill ha batteriet i fickan eller på lampans huvudband? Fördelen med att ha batteriet i fickan är att det blir mindre vikt på huvudet och att du kan ha ett större batteri-ack. Dessutom håller sig batterierna varmare i fickan och räcker således längre i kyla. Men med batterier på bandet eller i lamphuset slipper du eventuella trassel med kablar och lampan kan också snabbare sättas på huvudet. Tänk också på att en liten lampa blir med på jakten eller fisket i större utsträckning än en stor.

Bästa fjärrljus

1. Ledlenser H14R.2

2. 3725 Pannlampa

3. Racer Xtreme 1000L

Bästa bredd på ljuset

1. Evo-Light

2. Nitecore HC 90

3. Ledlenser H14R.2

Kommentar: Ledlenser har det klart bästa fjärrljuset, lika klart som att Evo-Light har bäst bredd. Anmärkningsvärt är att Nitecore HC90 klarar bredden så bra med en liten lampa samtidigt som den har hyggligt fjärrljus i samma ljusbild.

Bästa drifttid

Drifttiden testade vi med lamporna på full effekt. Först kördes varje lampa i 30 minuter varpå de fick vila ett dygn. Sedan kördes de i två timmar i en minusgrad innan de vilade en natt och därefter drifttiden ut i 20 plusgrader. Inte oväntat har de svagare lamporna längre drifttid än de starkare. Drifttiden är ungefärlig och förändras av bland annat kyla och hur lampan används.

1. Petzl Tikka R+röd. 11 timmar.

2. Apex extreme. 10 timmar.

3. Silva Ninox II. 8 timmar.

4. Led Lenser H14R.2. 4 timmar.

5. Nitecore HC 90 och Evo-Light. 2,5 timmar.

6. 3725 Pannlampa och Racer Xtreme 1000L. 1,5 timme.