En Perrazzi är många jägares högsta dröm.

Perazzi – en italiensk dröm

Säg Perazzi och många hagelskyttar får något drömskt i blicken. Ungefär som när bilentusiaster hör ordet Ferrari. Vi har testat Perazzis helt nya hagelbock.

Det italienska prestigemärket Perazzi är inte längre något som enbart ska förknippas med tävlingsskytte på högsta internationell nivå.

Nej, vad som hänt under senare år är att också allt fler fågeljägare – särskilt i länder som Sverige och Storbritannien – börjat köpa Perazzis hagelgevär.

Hagelsvärmen i ögonblicket när lerduvan träffas.

Den svenske importören av märket berättar för Jaktmarker & Fiskevatten att 60 procent av alla Perazzi-gevär som numera säljs i Sverige är beställda av just jägare.

Perazzi har sitt huvudsäte i staden Brescia i norra Italien. Främst är märket förknippat med tillverkning av bockar (hagelgevär där ena pipan ligger över den andra) av hög kvalitet som skräddarsys efter kundens önskemål.
Intresset bland världens hagelskyttar har varit stort när företaget nu släpper en helt ny bockmodell med tillnamnet High Tech.

LÄS OCKSÅ: Test av Benelli 828U

Kan den få ännu fler av oss jägare att välja märket – trots ett pris som torde ge de flesta av oss akut skrämselhicka?

Vårt testlag sammanstrålar på Skoklosters lerduveskyttebana strax söder om Uppsala. En viss känsla av högtidlig andakt infinner sig när vi får lägga händerna på ett av de första exemplaren av High Tech som anlänt till Sverige.
Från utsidan ser man vid en första an­­blick inte så stor skillnad mellan den nya modellen och företrädarna MX8, MX12 och MX2000.

Finns det då några viktiga nyheter hos High Tech som inte funnits på tidigare hagelbockar från Perazzi?

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn svarar:

– Lådan har blivit lite tyngre och bredare. Enligt fabriken är High Tech tre millimeter bredare över lådan och 40 gram tyngre än företrädarna. Något som kan tyckas som en detalj. Men på en hagelbössa är sådant definitivt inte ointressant.

Säkringen har inbyggd pipväljare.

– Sen har stocken och piporna en ny design. Men viktigast för oss skyttar är att den upplevda rekylen minskats kraftigt. Enligt vad tillverkaren uppger ska minskningen ligga på hela 30 procent.

Perazzis grundfilosofi är alltså att varje vapen som lämnar fabriken ska passa den köpande kunden så bra som möjligt. Därmed kan bössorna som levereras också se väldigt olika ut. De kan ha olika kolv, piplängd, spånghöjd, trycke, säkring med mera.

De flesta köpare åker ned till fabriken i Italien och får sitt nya vapen specialuppmätt och utformat efter sin egen kroppskonstitution och övriga önskemål. Utprovningen ingår i det slutpris kunden betalar. Däremot få du själv stå för flygresan samt för kost och logi. Räkna med att det tar åtta till nio månader från beställningen innan du får det färdiga vapnet.

Gemensamt för alla High Tech-bössor är att låsningen av piporna i lådan alltid är av så kallad Boss-typ, det vill säga låsningen sker på baskylens insidor. Peter Hahn berättar att lådan därigenom kan göras lägre. Piporna får därmed en mindre öppningsvinkel samtidigt som rekylkraften kan riktas mera centralt rakt bakåt.

LÄS OCKSÅ: Test av Winchester SX3

Testvapnet vi skjuter med i dag ägs av Axel Engströmer, 26 år, från Uppsala. Han tänker använda sin nya bössa vid fågeljakt men också vid lerduveskytte.

Axels High Tech-bössa har 78 centimeter långa pipor, direkttryck, manuell säkring, genomskuren toplever och fasta chocker med halv/halv trångborrning. Spången är ventilerad liksom mellanrummet mellan piporna. Fördelen med det sistnämnda är att bössans vikt minskas samtidigt som avkylningen av piporna förbättras något.

Slutpriset för just detta vapen ligger på modesta 140 000 kronor!

Peter Hahn och jag går runt bland skjutbanans alla stationer och provskjuter den nya hagelbocken mot duvor som kommer farande ur alla upptänkliga vinklar.

Vårt testvapen har fasta choker.

Peter Hahns omdöme:

– Jag kan nog tycka att bössan är lite livligare och snabbare i rörelserna än företrädarna MX8 och MX12. High Techs låda är 40 g tyngre men det är inget jag känner eller besväras av när jag skjuter.

– På samma sätt känner jag inte att rekylen har minskat med så mycket som 30 procent. Men det är klart att man får en allmän känsla av att vapnet sparkar mindre.

Perazzifabriken grundades år 1957 av den unge vapenentusiasten Daniele Perazzi. I början tillverkades i princip enbart måttbeställda tävlingsvapen. Framgångarna blev stora; skyttar som använt Perazzis vapen har kammat hem oräkneliga medaljer i OS och andra stora tävlingar.

Daniele Perazzi är sedan några år tillbaka avliden och företaget drivs vidare av sonen Mauro och dottern Roberta. Företaget har 80 anställda och produktionstakten i den italienska fabriken ligger på blygsamma sju färdiga vapen per dag.

En fråga måste ställas till slut: blir jag automatiskt en bättre hagelskytt om jag köper en dyr Perazzi High Tech som specialbyggts efter mina egna kroppsmått och önskemål?

– Nej, så enkelt är det inte, svarar Peter Hahn. Du måste fortfarande övningsskjuta och lära dig grundtekniken. Som att du hela tiden måste ha blicken på duvan innan skottet går.

– Ta gärna lektioner för en bra instruktör som kan hjälpa dig med de eventuella fel du gör i ditt skytte. Han eller hon får inte bara stå bakom dig och säga att dina skott ligger före, efter eller vid sidan om duvan!

Samtidigt påpekar Peter Hahn att man naturligtvis alltid kommer längre i sitt skytte om man har ett vapen som passar bra.

LÄS OCKSÅ: Test av Classic Multichoke Light

Men att måttinställda vapen skulle vara allt motbevisar han själv med eftertryck under dagens övningar. Trots att Peter Hahn själv är högerskytt och vårt testvapen är byggt för en vänsterskytt krossar Peter utan problem duva efter duva som kommer ut ur kastmaskinerna!

UTSEENDE

Vi testar att skjuta en rabbitduva.

Nya Perazzi High Tech är en slank, klassiskt designad hagelbock. I sin grund är vårt testvapen en lerduvebössa – ganska tung och med långa pipor och ett brant pistolgrepp. Namnet High Tech är dock i våra ögon något vilseledande när det gäller utseendet. Den enda, mera betydande tekniska nyheten vi kan hitta är att rekylen dämpats. Perazzis idé har varit att göra en traditionell hagelbock där de olika beståndsdelarna utvecklats så långt det överhuvudtaget är möjligt. Hur som helst är ändå High Tech definitivt snygg!

POÄNG: 4

TRÄFFBILD
Täckningsgraden hos de hagelskott vi avfyrar – både mot tavla och lerduva – är utmärkt. Det kan helt

enkelt inte bli mycket bättre. Fabriken hävdar att pipornas insidor på High Tech har modifierats och att detta får till följd att hagelsvärmen blir jämnare. Något som mycket väl kan vara fallet, tror vi. Som vanligt gäller dock att prova sig fram till vilken hagelpatron som ger bästa träffbilden i ditt nya vapen. Speciellt billigare patroner kan ge stor variation vad gäller haglens täckningsyta och tendens att vilja klumpa ihop sig.

Inget fel på den träffbilden.

POÄNG: 5

EGENSKAPER

Vår vapenexpert Peter Hahn beskriver nya Perazzi High Tech som en skjutmaskin. Och det märks verkligen att fabriken i Italien är specialister på att tillverka just hagelbockar: Testvapnets balans och följsamhet är av yppersta världsklass. Många anser till och med att Perazzi är något vassare än huvudkonkurrenterna Beretta och Krieghoff på att sätta vapnets tyngdpunkt på exakt rätt punkt mellan händerna. En viktig sak för alla skyttar är förstås den kraftigt reducerade rekylen hos Perazzi High Tech.

POÄNG: 5

KVALITET

Perazzis kvalitetsrykte är starkt. Vapnens olika beståndsdelar är i dag tillverkade av datorstyrda maskiner men hopsättningen görs fortfarande manuellt på gammalt hantverkarvis. Samtidigt är toleranserna i ett sådant här kvalitetsvapen så små att du knappast bara kan ställa in bössan i vapenskåpet efter en lerig och blöt jaktdag. Perazzis vapen kräver skötsel och rengöring för att funka optimalt. Skjuter du mycket bör du serva vapnet på verkstad en gång per år.

POÄNG: 5

ÖVRIGT

Perazzi skräddarsyr som sagt varje vapen efter kundens önskemål. Det är bara att ta fram kravlistan: Önskas ett lätt ripjaktsvapen eller en tyngre lerduvebössa? Kaliber 12 eller 20 eller 16, 28 eller rentav .410? Automatsäkring eller manuell säkring? Fabriken fixar det mesta. En engelsk jägare beställde till exempel en Perazzi som var specialbyggd enbart för jakt på höga fasaner! Priset är myntets baksida – en High Tech kostar ungefär som en ny, liten bil.

POÄNG: 5

FAKTA: PERAZZI

En logga som känns igen från OS.

Modell: High Tech.

Tillverkningsland: Italien.

Vikt: 3,6 kg.

Piplängd: 78 cm (valbar mellan 67 och 90 cm).

Kaliber: 12/70 mm.

Avtryck: Enkeltryck med pipväljare.

Säkring: Manuell tvålägessäkring som säkrar avtryck.

Kolvmaterial: Oljebonad valnöt.

Kolvtyp: Rak med pistolgrepp.

Choker: Fasta choker, halv/halv trångborrning.

Spång: Ventilerad spång.

Autoejektor: Ja.

Cirkapris: Från 100 000 kr och uppåt.

OMDÖME

+ Hög kvalitet

+ Du får ett special-anpassat vapen

+ Reducerad rekyl

– Högt pris

– Inga stora tekniska nyheter

SÅ SLUTADE TESTET

Perazzi får totalt 24 poäng av 25 möjliga. Ett riktigt kanonbetyg!
5 poäng = Ypperlig, 4 poäng = Mycket bra, 3 poäng = Godkänd, 2 poäng = Skärpning krävs, 1 poäng = Underkänt