Mauser M18 testas.

Pricksäker Mauser bryter ny mark

Nya Mauser M18 har väckt stort intresse på många håll i jaktbranschen. Så vad är det här egentligen för en studsare och hur bra är den? Vår testpatrull har tittat närmare på vapnet.

Många jägare blev nog lite paffa när Mauser med buller och bång gick ut och berättade att man nu lanserar en ny studsarmodell i det billigare prissegmentet.

Tidigare har ju Mauser mest varit förknippat med tillverkning av kulgevär av det lite dyrare slaget.

Men nu är det alltså dags för detta anrika företag att kasta sig in i den surrande bikupa som segmentet för billigare studsare utgör. Mausers nya modell M18 – siffran syftar på lanseringsåret 2018 – kommer att kosta strax under 10 000 kr.

Man kan kan nästan se marknadsföringsfolket på Mauser sitta där och gnugga sina händer. Först förfogar man över ett av vapenvärldens starkaste varumärken. Sedan har utvecklingsavdelningen fått fram en sprillans ny modell som är så billig att i stort sett alla jägare borde ha råd att köpa den.

Det här måste väl bara gå bra. Eller?

Hård konkurrens för Mauser

Låt oss börja med frågan varför Mauser överhuvudtaget ger sig in i det lägre prissegmentet för studsare. Här finns ju redan en uppsjö av modeller och konkurrensen är direkt mördande.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn svarar:

– För att det är här de stora volymerna finns. Billigare studsare har sålt väldigt bra de senaste åren. Inte minst på den gigantiska USA-marknaden.

– Men lätt kommer det inte att bli. Mauser M18 går in som en direkt utmanare till Tikka T3x som är väl etablerad som den lägre prisklassens storsäljare i Sverige. Andra kända konkurrenter som Browning X-Bolt, Howa 1500 och Sauer 100 kommer också vilja göra livet surt för M18.

Hur som helst är nya Mauser M18 en intressant nykomling. Vårt testvapen har en syntetisk stock som känns skön att ta tag om. Greppytorna under förstock och i pistolgreppet har ett särskilt halkskydd i gummi som ska göra att jägaren kan behålla ett fast grepp om vapnet i alla väder.

Fem skott

Hela vapnet – alltså även detaljer som slutstycke och avtryckare – är färglagt i en snygg, mattsvart färg. Noteras bör att både låda och slutstyckets styrhylsa är tillverkade av stål. Något som inte alltid är fallet bland billigare studsare och som är bra ur hållbarhetssynpunkt.

Det löstagbara magasinet i syntet är av krysstyp och rymmer hela fem patroner. Att ha tillgång till fem skott plus ett i loppet är ingen nackdel under drevjakter i viltrika marker.

Tittar vi på slutstycket så är det ganska kraftigt och av vanlig Fat Bolt-typ, det vill säga ytterdiametern är densamma hela vägen från låsklackarna ned till slutstyckets nedre del.

Vi ser också att slutstycket har tre låsklackar som låser direkt i pipan. En fördel med fler låsklackar än två är att öppningsvinkeln för slutstycket blir mindre – i det här fallet cirka 60 grader. Utdragaren är rejäl och slutstycket har två utkastare.

Norsk ljuddämpare

Pipan är tillverkad av specialstål och kallhamrad. Pipmynningen har förgängning och är därmed klar för montering av ljuddämpare. På vårt testvapen sitter en ljuddämpare från norska A-Tec men som försetts med en tydlig Mauser-stämpel. Priset på denna dämpare är 4 800 kr.

Peter Hahn skjuter några serier i skjutbiografen, repetererar ut en hylsa och granskar vapnet ur olika vinklar. Han säger:

– M18 känns som ett ganska lätt vapen och konstruktionen verkar solid. Balansen är bra även när ljuddämparen sitter påmonterad. Pistolgreppets vinkel och utformning passar mina händer.

Går vi över till kikarsiktets montage noterar vi att vår testbössa är utrustad med stålklackar.

Peter Hahn säger att alla fästen som passar till de så vanliga Remington 700-gevären även funkar på nya Mauser M18. Det kikarsikte leverantören skickat med är av drevjaktstyp med förstoringen 1,1-6×24.

I och med lanseringen av M18 blir Mausers produktportfölj mera komplett. I mellanprisklassen finns sedan tidigare M12 som kostar från 19 000 kr samt i det dyrare segmentet M03 med pipbytessystem där priset startar vid 35 000 kr.

Prestigevapen i kollektionen

Som en extra finess har Mauser numera också ett riktigt prestigevapen i sin kollektion. Vi talar förstås om återuppståndna M98. Men för att den ska bli din måste du punga ut med minst 82 000 kr.

För den som inte är så hemmastadd i vapenhistorien ska vi för fullständighetens skull berätta att företaget Mauser grundades redan 1811 av fadern till de båda berömda tyska bröderna och vapenutvecklarna Paul och Wilhelm Mauser.

I slutet av 1800-talet konstruerade Paul Mauser den berömda cylinder-repetermekanism för kulgevär som bär hans namn. Vapnet döptes till Gewehr 98 och togs fram för den tyska armén. Gevärets starka, enkla och tillförlitliga slutstycksmekanism blev en veritabel succé och används än i dag i de flesta moderna jaktstudsare.

Kan då nya Mauser M18 slå sig in och bli en försäljningsframgång?

Peter Hahn svarar:

– Jag tror mycket avgörs av om de svenska återförsäljarna lyckas ta fram attraktiva vapenpaket som är billigare än Tikka T3x och de andra konkurrenterna. Alltså paket där bra fästen, kikarsikte och så vidare ingår.

– Mauser M18 är en ganska avskalad version utan extra lull-lull för att kunna hålla ett så lågt pris. Men den skjuter precis lika bra som Tikka och har dessutom större magasin. Sen har M18 trelägessäkring medan T3x har tvålägessäkring.

Han tillägger att det slutgiltiga valet som alltid måste avgöras av var och en – bara dina egna önskemål och behov ska bestämma vilken studsare som är bäst för just dig!

UTSEENDE
Stocken på nya Mauser M18 är en riktig pärla; vi gillar fram- och bakstockens mjuka former, den genomtänkta funktionaliteten och känslan när man håller i vapnet. Billigare syntetbössor brukar förknippas med en känsla av plastighet men av detta märks ingenting hos M18. En extra stjärna i kanten ger vi för att konstruktörerna lyckats bygga in ett så rymligt magasin utan att vapnet blivit störande tjockt om magen. Den magiska Mauserkänslan då? Jo, den finns där men kunde i vårt tycke ha varit ännu tydligare.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD
Här blir det tveklöst ett högt betyg. Nya Mauser M18 visar sig ha en precision helt i klass med prissegmentets stora bästsäljare – Tikka T3x. Den första treskottsserien med Norma Oryx (11,7 g) sprider sig bara 16,8 mm på 103 meters skjutavstånd i vår skjuttunnel. Sellier & Bellot Training (8 g) träffar ännu tätare: 13,7 mm! Även Sako Hammerheads tre skott håller sig inom utlovade 1 MOA, alltså högst 3 cm spridning på 100 meter. Norma Jaktmatch (9,7 g) skjuter dock något för glest men bara precis utanför Mausers MOA-garanti.
POÄNG: 5

EGENSKAPER
Vi gillar starkt trelägessäkringen som medger plundring i säkrat läge. Men också det rymliga, löstagbara magasinet som rymmer hela fem patroner i standardkalibrar och fyra i magnumkalibrar. Materialet i stocken – polymer med särskilda greppytor i gummi i pistolgrepp och på framstockens nedre delar – är föredömligt mjukt och tyst. Bakkappans 2,5 cm tjocka gummi gör sitt jobb som rekyldämpare. Slutstycksgången är dock något rå och ljudlig.
POÄNG: 4

KVALITET
Självfallet är det svårt att uttala sig om den långsiktiga kvaliteten hos en helt ny studsarmodell. Här får vi helt enkelt avvakta och se. Men man kan naturligtvis fråga sig hur länge M18s ganska tunna plastmagasin håller vid flitig vardagsanvändning av till exempel en yrkesjägare. Eller om plasten i varbygeln, som är helt integrerad med stocken, verkligen klarar en hård stöt mot en vass sten. Men sammantaget har vi ändå goda förhoppningar; Mauser brukar göra hållbara grejer.
POÄNG: 3

ÖVRIGT
Kul med facket i kolven där ett boresnake-snöre eller bilnyckar i skrammeldämpande plastpåse kan förvaras! Studsaren har direkttryck som är ställbart och Mauser garanterar att vapnet skjuter inom 1 MOA. Nu i början erbjuds bara två standardkalibrar – .308 Win och 30-06 – men till sommaren ska även magnumkalibrarna 7mm Rem och 300 Win Mag dyka upp. Utbudet av extrautrustning är än så länge begränsat. Och så brukar det ju vara med nya vapenmodeller.
POÄNG: 3

Plus: Hög precision.Bra greppytor.Attraktivt pris.

Minus: Utstickande säkring.Något rå slutstmycksgång.

SÅ SLUTADE TESTET

Nya Mauser M18 får totalt 19 poäng av 25 möjliga.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en Mauser M18 i kaliber .308 Win. Testet genomfördes i inskjutningstunnel på 103 meters skjutavstånd samt mot rörligt viltmål i skjutbiografen på Varpsunds skjutbana nordväst om Stockholm. Skjutningen i tunneln gjordes sittande vid skjutbord med stöd under såväl framstock som bakkappa.

Ammunitionen som användes var Sellier & Bellot Training (8 g), Sako Hammerhead (11,7 g), Norma Jaktmatch (9,7 g) samt Norma Oryx (11,7 g). Testvapnet lånades av Normark Scandinavia..