Raffaello Black–elegant nyhet

Benelli har alltid fokuserat på halvautomater. Nu har en ny modell av deras halvautomatiskahagelgevär börjat säljas i Sverige. Raffaello Black lär inte göra någon Benellifrälst besviken– vapnet andas elegans och levererar intressanta nyheter.

Ett vanligt råd till nystartade företag är att man ska göra det man är bra på och inte splittra upp sig på för många saker.

Den italienska vapenbyggaren Benelli har följt denna strategi. Under sin nästan 50-åriga tillvaro som bössfabrikör har företaget hela tiden varit inriktat på design och produktion av halvautomatvapen. I synnerhet halvautomatiska hagelgevär.

Och resultatet är imponerande. Benelli har växt dramatiskt och tillverkade under sina första 40 år två miljoner hagelbössor. Enligt deras egen utsago är i dag var fjärde halvautomat som säljs runt om i världen en Benelli.

Den nya halvautomaten från Benelli har döpts till Raffaello Black. En skapelse som precis har börjat säljas i Sverige men som premiärvisades första gången på den stora vapenmässan i Nürnberg redan förra året.

Låt oss först nämna något om namnvalet. Det är alldeles uppenbart att Benelli med namnet Raffaello (Rafael på svenska) vill få sina tilltänkta kunder att associera till stil och klassiska värden.

Rafael var ju en världsberömd konstnär som verkade under den romerska högrenässansen i början av 1500-talet. En tidigare modell från Benelli heter för övrigt Vinci efter en annan berömd italiensk konstnär med förnamnet Leonardo.

Med Black för man också in en modern touch i sammanhanget. Svart är just nu något av en modefärg i jaktvapensvärlden.

Designen på bössan – snyggt elegant och ändå modern – korresponderar väl med namnvalet. Testkollegan Mattias Tyrefors och jag är eniga om att utseendet borde tilltala märkets ofta passionerade grupp av köpare. Och kanske fler än så.

Finns det då någon mer konkret nyhet i halvautomaten Raffalleo Black?

– Rekyldämpningen som anpassar sig efter hur kraftig patronladdningen är har jag inte sett förut, säger Mattias Tyrefors när vi startar testskjutningarna mot lerduvor på skjutbanan i Haninge.

Systemet heter Progressive Comfort och är ett slags plastmojäng med lameller som ligger inne i kolven. Lamellerna trycks ihop och tar upp rekylen – olika mycket beroende på hur stark patronladdningen är. När rekylkraften når bakkappan ska den i princip vara eliminerad och inte kännas av skytten. Även när laddningen är lätt.

Fungerar detta i praktiken? Efter några skottserier får jag ett nickande svar från Mattias. Rekylen är knappt märkbar och pipstegringen närmast minimal.

– Man blir nästan sur när man skjuter med den här bössan, muttrar Mattias Tyrefors och viftar bort krutröken från ett nyss avlossat skott. Jag får ju bra mycket bättre träffprocent på lerduva med Raffaellon än med min egen privata Benelli M2. Trots att det är första gången jag skjuter med Raffaello …

Rekylkickar mot axeln gör ju ingen människa glad och förbättrar knappast skyttet för någon. Så den här typen av innovationer gör vi tummen upp för.

När Mattias med sin vana vapensmedsblick granskar bössan närmare ser han också att laddporten, alltså där man stoppar i patronerna, fått en ny utformning och blivit större. Även magasinsfjädern känns mjukare. Allt för att proceduren kring laddning och plundring av vapnet ska gå snabbare.

Slutstyckshuvudet har också fått ny design. Tanken är att detta ska ge snabbare och säkrare låsning av patronen. En liten, men knappast betydelselös, förändring är att ett skikt av polyuretanplast lagts in i kolvkammens valnötsträ. Kindens kontakt med kolven blir därmed något mjukare.

Vapen från Benelli har rykte om sig att vara pålitliga och hålla hög driftssäkerhet. Om nya Raffaello Black har hög svansföring även inom den disciplinen kan vi naturligtvis inte säga något om efter bara några skottserier på skjutbanan. Tilläggas bör att Raffaello är rekylomladdad och alltså inte gasomladdad vilket gäller för de flesta av konkurrenternas halvautomater.

Benelli ägs sedan 1983 av Beretta-koncernen. Fabriken som tillverkar Benellis bössor grundades 1967 och ligger i staden Urbino söder om Rimini i östra Italien. Konstnären Rafael, som vi nämnde i inledningen, var född i Urbino. Även Leonardo da Vinci ska ha anknytning till staden.

Har vi glömt något? Jo, att testa snabbheten i den automatiska omladdningen hos en halvautomat är förstås viktigt. Vi råkade göra detta på ett något oväntat sätt.

Så här gick det till: Jag själv sköt på en frångående duva där de två första skotten bommade. Det tredje skottet från bössan pulveriserade duvan då denna hunnit 50–60 meter bort.

Att man kan få i väg tre skott på så kort tid förvånade i alla fall mig. Som bekant får halvautomatiska hagelgevär som används för jakt i Sverige laddas med maximalt två patroner i magasinet och en i loppet.

PLUS

+ Fina skjutegenskaper

+ Snygg design

+ Finish av toppkvalitet

MINUS

– Säkringens placering

– Säkringen säkrar bara avtryckaren

Benelli halvautomat

Modell: Raffaello Black.

Tillverkningsland: Italien.

Vikt: 2,95 kilo.

Piplängd: 66 cm standard.

Kaliber: 12.

Patronläge: 12/76 mm.

Avtryckare: Direkttryck .

Godkänd för stålhagel: Ja.

Kolvmaterial: Valnöt med inlägg av polyuretan i kolvkammen.

Kolvtyp: Pistolgrepp.

Justerbar kolv: Ja, justerbart drop 45/50/60/65 mm.

Säkring: Säkrar avtryck.

Choker: 5 st följer med (från cylinder till full).

Spång: Platt, ventilerad spång.

Sikte: Fiberoptiskt korn i röd färg.

Rekyldämpare: Progressive Comfort (se huvudartikel).

Cirkapris: 19 490 kr.

ATT SKJUTA MED

Bössan är lättsam och naturlig att skjuta med. Minst sagt. Rekylen är mild och pipuppslaget knappt märkbart. Mattias skjuter för första gången med en Raffaello och noterar ändå årsbästa på lerduva med 22 träffar av 25 möjliga. Vapnet är snabbt i omladdningen och hakar aldrig upp sig under vår sejour på skjutbanan. En detalj vi gillar är den polyuretaninlagda kolvkammen som gör att kinden möts av ett mjukare material än den vanliga träytan. Raffaello Black har skjutegenskaper på toppnivå.

POÄNG: 5

SMIDIGHET

Att påstå att hagelhalvautomaten som konstruktion är ett smidigt vapen går knappast. Vapentypen är tvärtom rätt trixig att hantera jämfört med vanliga tvåpipiga hagelgevär. Det är exempelvis lätt att tummen kommer i kläm vid omladdningen. Samtidigt har halvautomaten en klar fördel om du jagar fågel från ett trångt gömsle. Vapentypen är då mer praktisk att hantera när nya patroner ska i. Vår slutsats är att Raffaello, liksom andra halvautomater, har både fördelar och nackdelar när det gäller smidigheten.

POÄNG: 3

SÄKERHET

Som alla halvautomater säkrar Raffaello Black bara avtryckaren. Här skulle vi gärna se högre säkerhetsambitioner. Något som inte borde vara en omöjlighet att utveckla för en så stor och utpräglad specialist på halvautomater som Benelli. Vi är heller inte så förtjusta i att säkringsknappen sitter på bakre delen av varbygeln. Kolvhalsen känns som en betydligt mer naturlig placering för ett säkringsreglage.

POÄNG: 3

KVALITET

Benelli har rykte om sig att tillhöra toppskiktet bland tillverkare av halvautomater. Fabrikatets bössor krånglar sällan eller aldrig vid den automatiska omladdningen. Inpassningen mellan trä och gummi är exemplariskt exakt i Raffaello Black liksom övrig detaljkvalitet. Design och utseende kan ju alltid diskuteras. Men vi tycker att Raffaello Black är ett riktigt snyggt bygge.

POÄNG: 5

TILLBEHÖR

Bra att både skränkning och höjd på kolven kan justeras med hjälp av dropbrickor i flera storlekar. En stor fördel är att Berettas chokesystem även passar Raffaello Black. Utbudet av olika choker är därmed stort och borde kunna uppfylla de flesta fågeljägares krav. Bakkappor av olika längd erbjuds också. Dessutom brukar Benelli presentera en uppsjö av varianter av sina halvautomater. Även Raffaello byggs i fler utförande än den variant som getts namnet Black.

POÄNG: 4

SÅ SLUTADE TESTET

Benelli Raffaello Black får totalt 20 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi provade Benelli Raffaello Black på en kärrskeetbana, det vill säga på en enklare övningsbana med bara några stationer. Vi sköt dubbelskott med US 7 stålhagel mot från- och sidogående lerduvor.

SUPPORT OCH SERVICE

Sako Sweden i Stockholm importerar Benellis vapen och är också det företag man ska kontakta vid eventuella garantiärenden och service. Det vanligaste felet på halvautomater från Benelli som kommer in för reparation till Mattias Tyrefors är att vapnet rostat ihop. Ägaren har alltså under en längre tid jagat i alla typer av väder utan att sköta om sin bössa däremellan. I sådana lägen kan flera delar behöva bytas ut. Tyrefors rekommenderar att choker och allt annat som kan tas loss på en halvautomat alltid rengörs efter cirka 100 skott.