Studsare från Howa med bra precision när fästena till kikarsiktet har fixats.

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint vid vakjakt på vildsvin. Men var observant vid köp – för fallgropar finns!

Studsare från Japanbaserade Howa har sålts ett tag i Sverige men tillhör ändå inte våra mest välkända studsarmärken.

Ryktet säger att deras vapen är ovanligt slitstarka och att de har förmåga att skjuta tätt. Priset är dessutom klart överkomligt för de flesta jägare.

Därför är det med viss nyfiken förväntan vi tar oss an månadens testskjutning som gäller företagets stora bästsäljare: Howa 1500 i kaliber .308 Win med standardpipa och så kallad Hoguekolv.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn uttrycker sig så här när vi står i begrepp att starta dagens skjutövningar:

– Numera köper väldigt många svenska jägare Tikka T3x. Väljer du istället en Howa kommer du undan med en 10-15 procents lägre pris. Samtidigt som du får ett mycket driftsäkert vapen i kombination med bra precision.

– Howa kanske inte alltid har samma jämna och höga precision som Tikka men min erfarenhet är att träffbilderna oftast ligger inom 3 cm på 100 m. Det är fullt godkänt vid de flesta jaktformer vi har i Sverige.

Överraskande nog visar sig det här med tätskjutande egenskaper inte stämma alls när vi kommer igång med våra provskjutningar.

Den Howabössa vi fått låna skjuter lite hur som helst – ibland sticker träffarna till och med iväg utanför tavlan!

Vad är det egentligen som händer?

Vi kollar att skruvar och fästen sitter ordentligt fast och provar med att byta till ett dyrt kvalitetskikarsikte från Swarovski. Men träffarna fortsätter sprida sig som frön för vinden. Först när vi sätter på nya fästen av ett annat märke och ett tredje kikarsikte får vi ihop träffbilderna inom 3 cm som är vår gräns för godkänd precision.

Peter Hahn ser lättad ut och kommenterar:

– Troligen var ringar och skenor felaktigt monterade. Det här visar hur oerhört viktigt det är att inte slarva med fästen och kikarsikte när du köper en ny studsare. De delarna måste hålla hög klass. Det är lika viktigt som att provskjuta vapnet före köpet!

Så vad är då Howa 1500 egentligen för ett vapen? Ja, grundkonstruktionen är ganska konventionell och känns igen på många punkter från andra studsarfabrikat. Säkringen sitter på högra sidan om slutstycket och har tre lägen; säkrad med låst slutstycke, säkrad med möjlighet att plundra vapnet samt osäkrat läge.

Slutstycket är av Push Feed-modell, patronen låses fast i slutstycket först när slutstycket är i sitt främre, låsta läge. Och det har två låsklackar, en utdragare och en utkastare.

Det fasta kryssmagasinet har plats för 5 patroner. Pipan är en vanlig, kallhamrad standardpipa. Mynningen på pipan är förgängad så att ljuddämpare eller mynningsbroms enkelt kan skruvas på. På lådans ovansida finns förborrade hål för weaver-klackar eller picatinnyskena.

Peter Hahn igen:

– Sen har också Howa i likhet med till exempel Sako och Remington olika lådlängder på sina studsare. I Howas fall erbjuds tre lådlängder: mini, short och long action. Vår testbössa är i kaliber 308 Win och har short-lådan.

– Det finns flera fördelar med att ha en låda som är maximalt anpassad till kalibern. Tar du en kaliber som 308 Win så har den korta patroner och behöver därmed inte lika lång låda som magnumkalibrar. Därför kan du spara material och vikt och får en lättare låda. Vapnet blir nättare och slutstycket får ett kortare öppningsdrag.

Finns det då något som är unikt eller speciellt med Howas 1500-studsare? Jodå, Hogue-kolven får nog räknas dit. Denna är tillverkad av glasfiberförstärkt komposit och har ett tunt ytskikt av gummi som gör att kolven inte väsnas om den stöter mot ryggsäck, grenar eller träd. En annan fördel är den tjocka, rekyldämpande gummibakkappan. Avtryckarsystemet H.A.C.T är ännu mera speciellt för Howa. Förkortningen står för Howa Actuator Controlled Trigger System, på svenska ungefär Howas kontrollerade manövreringssystem för avtryckare. Systemet är ett justerbart, tvåstegs matchtrycke av tryckpunktstyp som introducerades för några år sedan.

Howa är ett japanskt företag. Huvudkvarteret ligger i staden Kiyosu väster om Tokyo. Förutom skjutvapen gör man olika industriverktyg, elektroniska maskiner och även fordon.

Utöver de civila och militära vapen som produceras under det egna varumärket tillverkar Howa även hela eller delar av vapen åt andra företag som Weatherby, Smith & Wesson och Mossberg.

Vapenintresserade jägare vet säkert också att Howa byggde det berömda militära, cylinderrepeterande geväret Arisaka. Mest bekant är modellen Arisaka Type 99 – det vanligaste geväret i den kejserliga japanska krigsmakten under andra världskriget och därefter ett populärt samlarobjekt i USA.

Så vad blir vår sammanfattande bedömning av månadens testvapen Howa 1500?

Peter Hahn svarar:

– Att det är ett billigt och slitstarkt vapen som mycket väl kan passa en nybliven jägare som till exempel ska vakjaga vildsvin. I det läget vet du ofta inte hur jaktintresserad du kommer att bli och vill kanske inte investera jättemycket pengar i ditt första vapen.

– Kom bara ihåg att se vapen, fästen och kikarsikte som en enhet där allting måste fungera och vara av bra kvalitet.

Och observera att Howa har en Sub-MOA garanti på sina vapen. Det innebär att de garanterar att alla deras vapen klarar att skjuta träffbilder inom 3 centimeter på 100 meter.

UTSEENDE
Någon utseendemässig höjdare är inte Howa 1500. Designen är snarare tråkig och alldaglig. Målet för tillverkaren har helt uppenbart varit att göra en ren bruksbössa i plast och ingenting annat. Men vi gillar de knottriga greppytorna för händerna.

På framstocken sträcker sig detta grova ytskikt ända fram till pipan. Därmed ska det till mycket innan man förlorar greppet om vapnet – oavsett i vilket sammanhang eller väder bössan ska hanteras. Framstockens platta undersida underlättar precisionsskytte från jakttorn eller vakkoja.
POÄNG: 3

TRÄFFBILD
Vårt intryck – från testskjutningsdagen och tidigare – är att Howa 1500 har potential att skjuta bra. Vår testbössa funkade dock inte alls i början och sköt acceptabelt först sedan fästen och kikarsikte bytts ut.

När vi växlat till siktet Vortex Viper 6-24×50 och fästen från Warne fick vi en träffbild på 26 mm med Sako Hammerhead. Bössan trivdes även med Sako Range där spridningen låg på 22 mm. Ett klart godkänt resultat för jakt och inom den träffbild på 1 MOA som Howa garanterar (motsvarar 3 cm spridning på 100 m).
POÄNG: 3

EGENSKAPER
Trycket känns helt rent och utan släp. Vapnet är utrustat med tryckpunkt och har alltså inte direkttryck som annars är vanligast på jaktvapen idag. Tryckpunkt innebär att det finns ett litet förtryck innan skottet går av, något tävlingsskyttar ofta föredrar. Bakkappan är väl tilltagen och påtagligt mjuk, något som tydligt mildrar rekylen. Säkringen har tre lägen, i mittläget kan vapnet plundras samtidigt som det är säkrat. Säkringen är lite grovhuggen men kan manövreras tyst efter lite övning.
POÄNG: 4

KVALITET
Här kommer vi in på en av Howas starkaste sidor. Enligt vår vapenexpert Peter Hahn har exemplar av Howa 1500 skjutit 15 000-20 000 skott i skjutbiograf utan att mekaniska delar som patronmatning, slutstycksstopp, utdragare och utkastare blivit utnötta. Pipan måste naturligtvis bytas ut efter så många skott men mekanismen håller fortfarande! Driftsäkerheten kan inte få något annat än högsta betyg – få konkurrenter uppvisar sådan slitstyrka.
POÄNG: 5

ÖVRIGT
Ännu en stark gren för Howa. Tillbehörssidan är jättestor. Du kan kombinera olika magasin (även löstagbara finns), kolvar, lådor, pipor och kalibrar helt efter eget behov. Plattformen 1500 kan till exempel fås med såväl långhållsrigg som lättviktskolv. Ett extra plus ger vi för slutstyckets tre stora evakueringshål. Patronsprängningar är förvisso ytterst ovanliga. Men skulle det hända är det skönt att veta att krutgasen har någonstans att ta vägen.
POÄNG: 5

Omdöme
Plus: Mycket driftsäker. Rejäla greppytor för händerna. Ombyggbar efter behov.

Minus: Tråkigt utseende. Ej löstagbart magasin som standard.

Så slutade testet:
Howa 1500 Hogue får totalt 20 poäng av 25 möjliga.

Fakta om Howa studsare

 • Modell: 1500.
 • Tillverkningsland: Japan.
 • Importör: Fondprodukter AB.
 • Vikt: 3,5 kg.
 • Piplängd: 56 cm.
 • Kaliber: 308 Win.
 • Kikarsikte: Nikko Stirling Diamond FFP 4-16×44.
 • Kolvmaterial: Komposit.
 • Kolvtyp: Rak.
 • Magasin: Fast kryssmagasin 5+1 patroner.
 • Låsning: 2 låsklackar.
 • Säkring: Trelägessäkring.
 • Typ av avtryckare: Tryckpunkt, justerbar.
 • Montage av kikarsiktet: Nikko Stirling Steel-Lok.
 • Cirkapris: 9 495 kr (enbart vapnet).