Gunars Jankovskis, till vänster, från Lettland, fångade rödingen på 9,23 kilo i Malgomaj. Här visas fångsten upp på Grönlunds Jakt & Fiske i Vilhelmina.

Sjön som alla pratar om: ”Viral så det ryker om det!”

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

I januari drog Ragna Asproth från Umeå upp en röding på över åtta kilo, ett rekord för Malgomaj i Västerbottensfjällen. Sedan fångade även Filip Grahn från Umeå en röding på drygt 4 kilo. Men dessa toppnoteringar stod sig bara i några veckor, då en turist från Lettland drog upp en röding som vägde 9,23 kilo.

Det är troligtvis den största röding som fångats på isfiske i Sverige. Den väger endast ett drygt kilo mindre än det svenska sportfiskerekordet på röding på 10,83 kg, som fångades på Landösjön i Jämtland av Åke Öhman, Orrviken.

Och nu vallfärdar fiskeintresserade till Vilhelmina:

– Ja, nu när isen går kommer ett gäng från Malmö som ska testa trolling. Och i förrgår kom ett gäng från Sundsvall, säger Nils Malmbo på Grönlunds Jakt & Fiske i Vilhelmina.

Han hoppas att fiskehajpen ska innebära ett uppsving för turismen i Vilhelmina och tror att fångsterna i sjön fortsätter vara stora i åtminstone fem år framåt.

– Nu gäller det bara att bromsa de som passerar förbi, säger han.
Bland sportfiskare diskuteras det livligt om det är en ”äkta röding” eller en som smitit från fiskodlingen i sjön. De flesta verkar hur som helst vara överens om att det är pelletsen från fiskodlingen som ligger bakom de senaste fångade rekordfiskarna. Men Nils Malmbo har en annan förklaring till det höga antalet storfångster den senaste tiden:

– Det här fiskevårdsområdet är nytt. Fisket har ju tidigare varit totalt laglöst. Det har fiskats stora fiskar många gånger, bara det att tjuvfiske är det ingen som vågar berätta om, säger Nils Malmbo.

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: