Sko dig rätt i vinter

Kalla fötter kyler hela kroppen. Se därför till att sko dig rätt i vinter. Slipper du frysa kan du i stället fokusera på jakten eller fisket. En fodrad vinterstövel är en bra början för att hålla fötterna varma men långt ifrån hela sanningen.

Det finns en uppsjö av varma vinterstövlar som passar jägare och fiskare. Och modellerna blir fler för varje år. Inte minst ökar antalet stövlar med neopren i skaft och foder. Som konsument är man naturligtvis betjänt av ett stort utbud, men många valmöjligheter gör det inte lättare att välja – snarare tvärtom. De nio modellerna vi prövat är alla användbara. Det är det inget snack om. Men innan man köper en varm stövel ska man ta sig en funderare på vad det är man behöver. Sitter du mest stilla eller går du mycket? Är det en stövel för sträng kyla du behöver eller är det bara lite extra värme som behövs för att göra din dag?

Vissa leverantörer anger gärna att deras stövel är testad ner till 20 eller kanske 30 minusgrader. De är säkert testade men lika säkert är att du kommer att frysa om fötterna vid de angivna minusgraderna om du inte sköter om fötterna på rätt sätt. En ren och torr fot fryser minst. Valet av strumpor är också helt avgörande för komforten. Och att du köpt en storlek där både din fot och tjocka strumpor ryms. Om du planerar att använda skon i sträng kyla vill säga. Annars är de här stövlarna också använd­bara i en tajtare storlek med bara en strumpa. Vad gäller strumpor så är de som är tillverkade av ylle att rekommendera.

De flesta skor bör provas innan köp och så även vinterstövlar. Men är det någon skotyp förutom foppatofflor som det faktiskt är möjligt att göra bra köp över nätet på så är det nog vinterstövlar. Ja, det skiljer lite på fotens bredd men annars är de moderata i passformen och mäter man bara sin egen fot och sedan köper efter måttabell så ordnar sig det mesta.

Prisvärd och allround

Namn: Alaska Lite Neopren.

Leverantör: Nettojakt.

Pris: 990 kr.

Vikt per stövel: 1,2 kg.

Storlekar: 39–47.

Innermått, storlek 44: 29,2 cm.

Skafthöjd: 43,5 cm.

Värme: Fodrad med neopren. Inte testens varmaste stövel men fungerar för de flesta jaktturer under vintern och även under vår och höst.

Att gå i: Ganska mjuk sula som särskilt i hälen blir lite sladdrig. Men helt okej på det stora hela.

På skidbindning: Tillräckligt styv sula vid tårna för att fungera i kabelbindning. Sitter också bra i Tegsnäsbindning.

JoFs kommentar: En stövel som är väldigt allround. Inte varmast men tillräckligt för att fungera en vinterdag om man inte sitter stilla allt för länge. Bra att den fungerar både i kabel- och Tegsnäsbindning. Mycket prisvärd.

Stadig och bekväm

Namn: Genzo polar plus.

Leverantör: Hylte Lantmän.

Pris: 995 kr.

Vikt per stövel: 1,2 kg.

Storlekar: 40–47.

Innermått, storlek 44: 28,1 cm.

Skafthöjd: 41 cm.

Värme: Tjockt fodrad med neopren, ridgewich och fleece är det här en varm stövel som fungerar även under de kallaste dagarna.

Att gå i: En mycket fotriktig innersula höjer komforten och gör den här skon stadig och bekväm även under rörliga jakter och fisketurer.

På skidbindning: Fungerar bra i kabelbindning men inte lika bra i Tegsnäsbindning då gummigreppet för avtagning tar i bindningens häl.

JoFs kommentar: Liten i storleken men skön för foten tack vare bra innersula. Vid i skaftet och passar således också grova vader. Mycket stövel för pengarna.

Rymlig och yllefodrad

Namn: Tretorn Thule.

Leverantör: Tretorn.

Pris: 1 400 kr.

Vikt per stövel: 1,3 kg.

Storlekar: 38–47.

Innermått, storlek 44: 29,8 cm.

Skafthöjd: 42 cm.

Värme: Ett filtliknande foder i ull skyddar din fot mot kylan i Thulestöveln. Inte varmast men bred fot som rymmer flera extra sockar utan att bli obekväm.

Att gå i: Riktigt bra stöd för hälen gör att den breda och över vristen rymliga stöveln ändå är bekväm att gå i. Känns dock lite klumpig.

På skidbindning: Fungerar okej i både kabel- och Tegsnäsbindning.

JoFs kommentar: Filtfodret i ull värmer även när det är fuktigt och hela stöveln är rymlig vilket ger plats åt alla håll för tjocka strumpor. Inte den skönaste stöveln att åka skidor med – men den passar i båda bindningarna.

Skön stövel i naturgummi

Namn: Aigle 2 ISO.

Leverantör:
Three Horses AB.

Pris: 2 595 kr.

Vikt per stövel: 1,3 kg.

Storlekar: 37–48.

Innermått, storlek 44: 28 cm.

Skafthöjd: 43,5 cm.

Värme: 4,5 millimeters neoprenfoder gör den här stöveln mest lämpad för mildare vinterdagar eller rörliga vinterjakter.

Att gå i: Mjuk och ganska platt sula. En bra inläggssula rekommenderas i den här stöveln som i sin komfort mycket liknar populära Le Chameaus stövlar.

På skidbindning: Sitter fast i både kabel- och Tegsnäsbindning men inte bekväm i någon av dem.

JoFs kommentar: En skön stövel i naturgummi som mycket liknar den kända Le Chameau-stöveln. Med andra ord mjuk och smidig. För mjuk för kabelbindning och mest lämpad för snåla plusgrader och få minusgrader.

Känns som en mjuk toffla

Namn: Powerboots Original.

Leverantör: Powerboots in North.

Pris: 995 kr.

Vikt: 0,8 kg.

Storlekar: 29–48.

Innermått, storlek 44: 27,7 cm.

Skafthöjd: 36,5 cm.

Värme: Fordrad med slutna luftceller och polyersterpäls invändigt är stöveln ombonad för foten. Hör till de varmaste stövlarna.

Att gå i: Stöveln känns som en mjuk toffla på foten tack vare sin låga vikt och mjuka uppbyggnad. Ändå blir den inte ostabil, även om det finns bättre stövlar om du ska gå långt.

På skidbindning: Fungerar i Tegsnäsbindning men i kabelbindningen är sulan för mjuk och tårna kläms ihop i bindningen fram.

JoFs kommentar: En smått klassisk vinterstövel som finns i storlekar även för barn. Stort plus för att den är varm och lätt. På minussidan kan nämnas att den är lite för mjuk för kabelbindning. Små i storlekarna.

Styv, rejäl och rymlig

Namn: Euro-Hunt PU Vinter.

Leverantör: Engelsons.

Pris: 450 kr.

Vikt per stövel: 1,2.kg.

Storlekar: 37–47.

Innermått, storlek 44: 29 cm.

Skafthöjd: 41 cm.

Värme: Slutna luftceller och piléfoder med 30 % ull skyddar mot kyla. Varm är den absolut och framför allt är stöveln rymlig åt alla håll vilket underlättar för flera lager med sockar.

Att gå i: Helt okej fot, ganska stadig. Men det höga och kraftiga skaftet blir lite klumpigt om man tänker gå långt.

På skidbindning: Fungerar i kabelbindning men stövelns sula är för bred för Tegsnäsbindning.

JoFs kommentar: En stor, varm, lite styv och rejäl stövel. Ingen dröm för foten men absolut inte obekväm. Rymlig åt alla håll och redo för tjocka sockar. Lockande pris.

Varm, lätt och bekväm

Namn: Grubs Snowline 8.5 hi.

Leverantör: Boot Company Norden AB.

Pris: 1 485 kr.

Vikt: 1 kg.

Storlekar: 37–50.

Innermått, storlek 44: 29,3 cm.

Skafthöjd: 41 cm.

Värme: Rejält fodrad fot med 8,5 millimeter neopren, fleece och nylonstretch. En stövel som håller fötterna varma under de flesta vinterdagar – både på passet och under isfisket.

Att gå i: Riktigt sköna att gå i. Stabil och har en välformad sula vilket gör det här till en av testens bästa stövlar sett till komforten. Men stöveln har ganska smal sula och fot.

På skidbindning: Den stabila sulan gör att stöveln sitter riktigt bra i kabelbindning, bäst av de testade stövlarna. Däremot är hälen för bred för Tegsnäsbindning.

JoFs kommentar: En varm stövel med riktigt bra Vibramsula och dessutom väldig lätt. Bekvämaste stöveln i kabelbindning men för bred i hälen för Tegsnäs. Har du breda fötter kan dock stöveln bli lite för smal. 3 års garanti.

Mycket varm och stabil

Namn: Grubs Super Sport 12.5.

Leverantör: Boot Company Norden AB.

Pris: 1 650 kr.

Vikt: 1,1 kg.

Storlekar: 37–50.

Innermått, storlek 44: 29,3 cm.

Skafthöjd: 40/37 cm.

Värme: En riktigt varm stövel – en av testens varmaste. Fodrad med 12,5 millimeter neopren, fleece och nylonstretch. Dessutom har den tjockast sula av stövlarna vi testat.

Att gå i: Fotriktig och bekväm. Välformad sula och stabil i sidled. Men stöveln har ganska smal sula och fot.

På skidbindning: Samma sorts sula som i Grubs Snowline som sitter riktigt bra i kabelbindning. Däremot är hälen för bred för Tegsnäsbindning.

JoFs kommentar: Riktigt bra i kabelbindning och riktigt varm. Dessutom rejäl Vibramsula som gör det bekvämt för foten. Men har du breda fötter ska du prova stöveln en extra gång – sulan och foten är av smalare typ.
3 års garanti.

Finns i högt och lågt skaft

Namn: Viking Icefighter low.

Leverantör: Viking.

Pris: 849 kr.

Vikt: 1,3 kg.

Storlekar: 36–48.

Innermått, storlek 44: 28,4 cm.

Skafthöjd: 33 cm.

Värme: Isolerande yttermaterial tillsammans med polyesterfoder gör det här till en varm stövel. En av de varmare.

Att gå i: Den här modellens låga skaft gör den smidig att gå i. Dessutom är sulan stadig och tillräckligt skön för rörliga jaktturer och fiskepass.

På skidbindning: Det här är en bred stövel som inte riktigt får plats i Tegsnäsbindning. Fungerar däremot i kabelbindningar med ställbart tåjärn.

JoFs kommentar: Det lägre skaftet gör skon smidig och lätta att kliva i och ur men kanten på skaftet kan skava lite på benet. Det är en varm stövel som är rymlig i foten och ger plats för sockar. Finns även med högt skaft.

Så håller du fötterna varma

Rena fötter och rena strumpor.

Använd gärna yllestrumpor.

Köp stora stövlar så du kan komplettera med extra sula.

Val av stövel har betydelse men det är lika viktigt med bra strumpor.

Är du en riktig fotfrysare så är eluppvärmda innersulor ett mycket bra köp.

Ingen av stövlarna har avgörande bättre eller sämre fäste på hala underlag.

Alla stövlarna är svåra att torka om du blir blöt. Skotork är ett bra hjälpmedel.

Alla stövlarna är helt vattentäta.

Hållbarheten är tyvärr en viktig faktor som är väldigt svår att testa utan att använda dem under flera säsonger.