Stor guide: Välj rätt handkikare

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

Kikaren ska naturligtvis också motsvara de kvaliteter som behövs för jakten men kraven är ofta högst personliga. Detsamma gäller jägarens budget. Därför hittar du i den här guiden kikare i ett prisintervall från 1 000 till 11 000 kronor.

Zeiss Conquest HD 8 x 32

Leverantör: Carl Zeiss AB.
Pris: 7 700 kr.
Garanti: 10 år.
Vikt: 620 gram.
Storlek, ihopvikt: 135 x 100 x 65 mm.
Objektivdiameter: 32 mm.
Ergonomi: Robust med tjockt skyddande gummi och bra tröghet i dioptri­inställningen på höger tub. Måste justeras en aning vid ögat för att inte ge skuggor – svarta fläckar – i synfältet när man kikar men fenomenet kan förstås till viss del vara personligt.
JoFs kommentar: Zeiss är enligt våra ögon skarpast av kikarna i guiden, även om marginalen till Swarovski och Minox är hårfin. Bra egenskaper i skymning och bra färgåtergivning gör inte saken sämre.

Z-aim 8 x 25

Leverantör: Z-aim.
Pris: 995 kr.
Garanti: 2 år.
Vikt: 390 gram.
Storlek, ihopvikt: 105 x 75 x 60 mm.
Objektivdiameter: 25 mm.
Ergonomi: Liten, lätt och smidig. Skön att hålla i trots att den är liten och ligger bra mot ögonen utan glasögon. Med glasögon fungerar det inget vidare.
JoFs kommentar: Testets minsta och billigaste kikare fungerar, men vad gäller skärpa och andra betydande egenskaper hänger den inte med de andra kikarna i guiden. Men prislappen är ju också en annan.

Meopta MeoPro 8 x 42

Leverantör: Classic Vapen.
Pris: 3 695 kr.
Garanti: 10 år.
Vikt: 780 gram.
Storlek, ihopvikt: 155 x 110 x 75 mm.
Objektivdiameter: 42 mm.
Ergonomi: Går bra att kika i både med och utan glasögon. Dioptrijusteringen är lättsam och smidig om man är flera användare av kikaren och behöver justera ofta.
JoFs kommentar: En kikare som inte toppar testet och som är en av de tyngre. Men om vikten inte är avgörande är det här mycket kikare för pengarna, helt okej bild och skärpa.

Swarovski CL Companion 8 x 30

Leverantör: Swarovski.
Pris: 9 000 kr.
Garanti: 10 år.
Vikt: 500 gram.
Storlek, ihopvikt: 120 x 100 x 55 mm.
Objektivdiameter: 30 mm.
Ergonomi: Inget konstigt bara enkel och fungerande. Dioptriinställningen på höger tub är tillräckligt trög för att inte glida och framför allt är kikaren enkel att titta i, har tolerans för ögats placering och fungerar bra med glasögon.
JoFs kommentar: Liten och förhållandevis lätt kikare som vi upplever skarp och med ärliga färger. Tillsammans med kikarna från Zeiss och Minox fixar den skymning bra trots att objektivdiametern bara är 30 mm.

Steiner Ranger Xtreme 8 x 42

Leverantör: Sako Sverige.
Pris: 5 490 kr.
Garanti: 10 år.
Vikt: 760 gram.
Storlek, ihopvikt: 150 x 110 x 65 mm.
Objektivdiameter: 42 mm.
Ergonomi: Sidoskydden på ögonmusslan ger fullt fokus i kikaren och viks de bakåt fungerar det bra även med glasögon. Dioptrijustering på vänster tub har tydliga klicklägen.
JoFs kommentar: Bekväm att titta i och bilden har bra färger och skärpa men når ändå inte riktigt toppen i dessa egenskaper. En av de större kikarna i guiden.

Bushnell ­Fusion 8 x 32, 1mile ARC

——–

Leverantör: Fondprodukter.
Pris: 11 495 kr.
Garanti: 2 år.
Vikt: 870 gram.
Storlek, ihopvikt: 155 x 130 x 70 mm.
Objektivdiameter: 32 mm.
Ergonomi: Trevlig att titta i både med och utan glasögon, men känns lite klumpig att hålla i. Dioptrijusteringen, på båda tuberna, är onödigt lätt att vrida och ändrar sig ibland av misstag.
JoFs kommentar: Bilden i Bushnell hör inte till de bättre och den är störst och tyngst i gänget. Men den har inbyggd avståndsmätare vilket förklarar storleken och höjer värdet på kikaren betydligt. Avståndsmätaren har dessutom en funktion som hjälper dig med kulbanekompensering för just din kaliber.

Leupold BX1 Yosemite 8 x 30

Leverantör: Gyttorp.
Pris: 1 600 kr.
Garanti: 30 år.
Vikt: 480 gram.
Storlek, ihopvikt: 120 x 130 x 85 mm.
Objektivdiameter: 30 mm.
Ergonomi: Fungerar mindre bra med glasögon på och heller inte perfekt utan. Lite svårt att titta bekvämt i den, men det kan förstås vara personligt.
JoFs kommentar: Ingen perfekt ergonomi men om man jämför priset med bildåtergivning får man med Leupoldkikaren otroligt mycket för pengarna då skärpan och färgerna är bra, i klass med betydligt dyrare kikare.

Genzo ­Extreme 8 x 42 ED

Leverantör: Hylte Lantmän.
Pris: 2 495 kr.
Garanti: 5 år.
Vikt: 670 gram.
Storlek, ihopvikt: 140 x 110 x 70 mm.
Objektivdiameter: 42 mm.
Ergonomi: Ligger bra vid ögonen och fungerar fint både med och utan glasögon. Dioptrijustering vid skärperatten underlättar.
JoFs kommentar: Hänger med dyrare konkurrenter i bildkvaliteten och är skön att titta i. Inte guidens bästa kikare men för prisklassen riktigt bra.

Minox HG 8 x 43 Black Edition

Leverantör: Lumigraph AB.
Pris: 8 900 kr.
Garanti: 30 år.
Vikt: 700 gram.
Storlek, ihopvikt: 150 x 110 x 65 mm.
Objektivdiameter: 43 mm.
Ergonomi: Skön att titta i och riktigt bra även med glasögon på. Bra dioptrijustering med låsning på höger tub och meterangivelserna på skärpereglaget underlättar i vissa situationer.
JoFs kommentar: Minox har många bra egenskaper och egentligen inget att klaga på. Tampas med Swarovski och Zeiss om bästa skärpa och färgåtergivning.

Redfield Rebel 8 x 32

Leverantör: Gyttorp.
Pris: 1 700 kr.
Garanti: Livstid.
Vikt: 520 gram.
Storlek, ihopvikt: 105 x 105 x 65 mm.
Objektivdiameter: 32 mm.
Ergonomi: Ligger bra vid ögonen både utan och med glasögon. Dioptrijustering på höger tub.
JoFs kommentar: Smidig kikare som har lite jobbigt i svagt ljus men håller okej bild i dagsljus. Ligger i samma prisklass som Leupold. I den duellen vinner Redfield poäng på ergonomin men Leupold har bättre bild.

—-

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: