Stora jaktupplevelser i Skottland till ett lägre pris

Är du inte ute efter en trofé att hänga på väggen där hemma och i stället värderar jaktupplevelsen mer ska du hålla utkik efter förvaltningsjakt på hondjur och kalvar. I det skotska höglandet finns stora möjligheter att komma undan relativt billigt och ändå få en minnesvärd jakt.

Skottland är världskänt för sin kronhjortsjakt. Hjortarna är långt ifrån lika stora som i Östeuropa. Snarare påminner de ganska mycket om norska kronhjortar när det kommer till storleken på hornen.

Men trots mindre spektakulära hornkronor är hjortjakten i Skottland ingen billig historia. (Räkna med drygt 20 000 kronor plus resekostnader). Dyrt och billigt är dock relativt i sammanhanget så det begreppen bör tas med en nypa salt. Vad som är däremot är obestridligt är att hind- och kalvjakt är billigare än hjortjakt. Så är man ute efter jaktupplevelser i första hand är denna jakt helt klart att föredra. Oftast blir skottillfällena fler dessutom.

Bra guide

Det finns en mängd fastigheter som erbjuder jakt i Skottland. Landskapet skiljer sig också åt radikalt. Du kan jaga i allt från relativt beskogad och flack terräng till kargt fjällandskap och öppna böljande gräshedar.

Kronviltet är ett viktigt vilt för gårdarna på den skotska landsbygden. Jakten bidrar med intäkter och kompletterar gårdarnas andra intäktsben som ofta är fårnäring.

Sandy McKellar har arbetat länge som guide trots att han inte är lastgammal. I tillägg hjälper han till med fårdriften på flera gårdar. Under ett par dagar slår vi följe i de fantastiska fjällmassiven på Auch Estate.

Kläderna är klassiskt utstuderade med Sherlock Holmes-hatt och vandringskäpp och tweedjacka. Ciggpaketet som åker fram med jämna mellanrum är dock i allra högsta grad av modernt snitt.

Late season

All jakt på kronvilt är begränsad och fastigheterna har ett antal individer att fälla. Det gäller att hålla en hög kvalitet på stammen med en bra könsfördelning och föryngring.

Eftersom de allra flesta jägare kommer till Skottland för att skjuta sig en hjort måste gårdens yrkesjägare själv reglera hondjuren och kalvarna. Ett vettigare sätt är då att erbjuda jägare hind- och kalvjakt till ett lägre pris. Jakttiden på hind och kalv inleds den 21 oktober och pågår till den 15 februari.

– Det är bra när jägare kommer hit tidigt på säsongen i november. Vädret här är nyckfullt och det kan bli svårjagat sent på säsongen om det kommer mycket snö, säger Sandy.

Han arbetar inte bara på den aktuella fastigheten utan sköter guidningen på ytterligare två ställen.

– Totalt ansvarar jag för att närmare 100 hindar och kalvar ska fällas varje år utöver 50 hjortar.

När undertecknad befinner mig i Auch är det snart första advent. Dagarna är korta och vinden bitande kall. Topparna är pudervita och under vistelsen blir hela landskapet vitt ena dagen för att nästa dag töa bort. Rätt kläder för vädret är en bra start.

Vanligtvis jobbar Sandy med tyska jägare. Han och den tyska kompisen Torsten Becker driver företaget McKellar & Becker Hunting Adventures som dels erbjuder jakt efter kronvilt i Skottland och dels erbjuder drevjakt i Tyskland. Sandy marknadsför drevjakten för skottar och Torsten marknadsför hjortjakten för tyskar.

Kikarspan och vandring

Jag och många med mig anser att jakt bör innehålla ett element av utmaning och fysisk ansträngning, framför allt när det kommer till smygjakt. Kronhjortsjakten i Skottland har många likheter med den norska vildrensjakten om man bortser från vad som sker efter skottet.

När yrkesjägarna själva sköter avskjutningen av hindar och kalvar kör de som regel runt på de få vägar som finns och kikarspanar och skjuter när de får läge. Det handlar här mer om ren förvaltning än om jakt.

– Kundernas förväntningar är viktiga och vi är lyhörda och lyssnar in vad de vill uppleva. Däremot brukar jag se till att de skjuter även om läget uppkommer tidigt under jakten. Det är ju inte ovanligt att det sedan visar sig vara det enda bra läget under hela jakten. Då är det synd att missa det, säger Sandy.

Han förklarar att det är hans jobb att se till att jägarna som kommer för att uppleva ”the highlands” ska få göra det. Med andra ord finns det utrymme för både kikarspaning och x antal höjdmeter i benen under en jaktdag. Perfekt! (Dock ska det tilläggas att det finns jaktterräng oavsett fysik. En del grupper med kronvilt på Sandys marker uppehåller sig i betydligt snällare terräng).

Egen regi eller inte

Det är inte helt lätt att föra in jaktvapen till Skottland. Flera flygbolag, bland annat Lufthansa vägrar transportera vapen och därför erbjuder de flesta gårdar egna vapen till gästande jägare.

Eftersom jakten som regel bedrivs med guide lånas dennes gevär. Priset ligger på cirka 50 pund. Hur man vill jaga går att variera. En del jagar två och två med en guide, medan andra jagar ensamma med guide.

Sandy berättar att jaktkostnaden ligger på 300 engelska pund per dag för jakt på hind och kalv. Då inkluderas minst tre djur. Dricks till guiden ingår inte i detta pris. Lyckas man fälla många vilt samma dag kan extraavgift tillkomma eftersom det kommer krävas fler utkörningar och ta längre tid.

Är man intresserad av troféjakt på handjur finns många färdiga upplägg att välja. Är det hind och kalv är de dock färre och bäst resultat får man om söker direkt på skotska sajter efter ”red hind hunting scotland”. På många fastigheter säljs hind- och kalvjakt som dagsjakter och man får kontakta arrangören om man vill ha ett fullt paket. Räkna med 10-15 000 kronor för hindjakt plus boende om du går via jaktreseförtag.

Det är lite krångligare att fixa boende, mat och transport på egen hand men det finns helt klart några tusenlappar att tjäna genom att göra allt själv. På internetsajten Airbnb kan man hitta bra billiga boenden och flygbiljetter går också att hitta billigt om man har lite tur.

Jakten då?

Jakten som sådan då? Jo, den är riktigt spektakulär. Klaffar man årstid och väder kommer man få några minnesvärda dagar. De jag själv spenderade med Sandy McKellar ska definitivt återupplevas. Det känns som man rör sig i ett sagolandskap, för hur branta bergen än är så är klimatzonen annorlunda än i Sverige. Helt plötsligt kan man stöta på en ensam ek. Gamla stengärdesgårdar och hundraåriga järnvägsbroar förstärker Harry Potter-känslan.

En jakt på höglandet kan varmt rekommenderas.

Bra att tänka på:

  • Hör med arrangören/guiden om möjlighet till vapenhyra.
  • Avsätt minst tre jaktdagar plus resdagar. Vädret skiftar snabbt i höglandet.
  • Ha ett par riktigt bra vandringskängor. Det kan bli många höjdmeter i brant terräng.
  • Ha en bra kikare till hands. Mycket tid kommer spenderas i jakten på gyllenbruna kroppar.
  • Packa gärna med en vindsäck. Vädret kan snabbt skifta och då är det skönt att krypa in i en vindsäck när man kikarspanar.
  • Glöm inte bort att ge guiden dricks.

För mer info om hind och kalvjakt:

Sandy McKellar
Tel: +44 7399159428
Epost: Sandymck2533@gmail.com

Jamie Clarke
Tel: +31 624544324
Epost: Gaffer110@hotmail.com