Sveriges 10 största älgtroféer

Två jättehorn från Norrbotten har trängt sig in bland de tio största. Men allt färre medaljhorn mäts in från det klassiska ”guldbältet” i mellersta Norrland. Det är två nyheter på den prestigefyllda listan över Sveriges största älgtroféer.

Stora älghorn väcker alltid intresse bland oss jägare. Aldrig är upphetsningen så stor och diskussionerna så heta som när någon i grannskapet eller det egna jaktlaget fällt en riktig storoxe.

Jaktmarker & Fiskevatten har gjort en djupdykning i jägarförbundens register över inmätta älgtroféer och tittat närmare på landets allra största hornkronor.

Vad som direkt är slående är att Norrbotten stärkt sin ställning de senaste åren. Länet håller inte bara första-platsen sedan länge – två nya horn har också gått in på tio-i-topp-listan. Dessa tjurar är skjutna 2010 respektive 2007.

1. Europarekordet

Europaälgen

ÅR: 1982, POÄNG: 420,2, SKOTTPLATS: Mattislandet, Norrbotten (Jokkmokk), SKYTT: Leif Jacobsson

Han kommer aldrig att glömma den där regniga september-morgonen för drygt 30 år sedan I Mattislandet utanför Jokkmokk. Ingen i jaktlaget ville gå ut i det dåliga vädret. Men Leif Jacobsson, Vuollerim, var ung och jaktsugen och stegade i väg till ett torn i närheten. Två stora tjurar kom, Leif sköt den närmaste. Vilket ståhej det blev! minns Leif Jacobsson, i dag 62 år. Han hade fällt Sveriges och Europas största älgtrofé.

2. Annette visade gubbarna

ÅR: 1994, POÄNG: 384,3, SKOTTPLATS: Tjorra Västerbotten (Sorsele), SKYTT: Annette Holmberg (Hedman)

Det var sent på jaktsäsongen och den då bara 24-åriga Annette Hedman var medbjuden som jaktgäst till en mark utanför Sorsele. Gubbarna i laget hade instruerat henne att man inte ville ha någon gammal seg storoxe skjuten med kött som inte gick att använda. Så när den stora tjuren kom över hygget tvekade Annette länge. Men hon beslöt sig till slut för att skjuta och ”ta smällen om det blir en utskällning.” Inget hon har ångrat för trofén är än i dag den största som mätts in i Västerbotten och näst störst i Sverige. Tjuren var mager och totalt utbrunstad. Så köttet var mycket riktigt inget att ha …

3. Nykomling från Norrbotten

ÅR:2007, POÄNG:381,6, SKOTTPLATS:Liettivaara Norrbotten (Kiruna), SKYTT:Skytten vill vara anonym

Nordost om Torneträsk sköts denna praktfulla älgtjur av palmat typ. Året var 2007. Skytten vill av någon outgrundlig anledning vara anonym. Men en bekant till skytten, Patrik Edefall, äger hornet idag. Hornet gick direkt in som ett av de allra största på tio-i-topplistan.

4. Jämtlands största älgtjur

ÅR: 1994, POÄNG:379,3, SKOTTPLATS: Tångböle Jämtland (Åre), SKYTT:Per-Erik Estensson

På fjärdeplats hamnar en av dessa skygga och luriga fjälltjurar som är så svåra att hitta. Per-Erik Estensson fällde den 1994 på sin jaktmark öster om Middagsfjället i Åre kommun. Här jagar han sedan 1971 och länge kunde man bara ta sig dit med båt följt av en 7 kilometer lång gångmarsch. Hunden som älgen fälldes för hette Ross och var en blandning mellan gråhund och finnspets.

5. Ännu en bjässe från Jämtland

En bjässe från Jämtland

ÅR:1982, POÄNG:377,4, SKOTTPLATS:Klumpen Jämtland (Ragunda), SKYTT:Göran Sahlin

Göran Sahlin är en erfaren hundförare med numera över 260 älgar på sitt samvete. Han berättar att han enbart jagat i Skyttmons jaktlag i Ragunda socken. Under älgexplosionens värsta dagar sköt han denna praktfulla tjur. På bilden ovan är hela jaktgänget samlat vid stortjuren, Göran Sahlin ses sittande till höger med sin hund.

6. Rönnlidenhornet – näst störst i Västerbotten

ÅR:1982, POÄNG:377,1, SKOTTPLATS:Rönnliden Västerbotten (Storuman), SKYTT:Gustaf Norberg

Ytterligare en älgtjur som föll i början av 1980-talet när vi hade som mest älg i Sverige. Skjuten den 5 september 1982 i kronoparken Rönnliden i Storumans kommun. Skytten hette Gustaf Norberg. Trofén visas här av senare ägaren Rune Thulesson, Långsjöby.

7. Sydligaste oxen en av de största

ÅR:1981, POÄNG:376,5, SKOTTPLATS:Storåsen Gävleborg (Hudiksvall), SKYTT:Bror Löjdström

Sydlig Oxe

Bror Löjdström, i dag 77 år, fällde 1981 en riktig bamse utanför Hudiksvall i Hälsingland. En kort period höll trofén Europarekordet innan Leif Jacobssons tjur från Norrbotten sopade banan med allt motstånd och erövrade förstaplatsen.

8. Offerdalshornet – en klassiker

ÅR:1954, POÄNG:375,0, SKOTTPLATS:Offerdal Jämtland (Krokom), SKYTT:Per Hedström

En klassiker

Ett vackert horn av palmattyp som också drar sig lite åt det cervina hållet. Ansågs hålla Europarekordet i 25 år innan Bror Löjdströms trofé från Hälsingland petade ner det från tronen. Offerdalshornet rönte stor internationell uppmärksamhet på sin tid och visades upp på världsjaktsutställningen i Budapest 1971. Tjuren sköts den första jaktdagen 1954 av numera avlidne Per Hedström, Tångeråsen. Vapnet var en Husqvarna, kaliber 8×57.

9. Största kustälgen

ÅR:1978, POÄNG:373,8, SKOTTPLATS:Risnäs Västernorrland (Härnösand), SKYTT:Olle Arlestig

Kustälg

Bara ett par mil väster om Härnösand och kusten i Ångermanland föll denna fina, palmata tjur. Skytt var den framlidne Olle Arlestig, Härnösand.

10. Senaste nykomlingen

ÅR: 2010, POÄNG:372,5, SKOTTPLATS:Miskajaure Norrbotten (Arjeplog), SKYTT: Thomas Rosenberg

Nykomling

Thomas Rosenlund fällde denna tjur i Arjeplogsfjällen den 21 oktober 2010. Skottet föll efter en riktigt spännande ansmygning mot ett ståndskall för den egna hunden. Thomas berättar i telefon: ”Jag fick kravla på alla fyra och smyga i två timmar innan jag kom i bra skottläge.”

Läs mer om älgtroféernas tio-i-topp!