Ta vara på resurserna

Det kom en bil och körde upp på uppfarten till mitt föräldrahem i Småland. Den hade tyska registreringsplåtar och jag som läst lite tyska på högstadiet fick ta hand om besökarna. Ut ur bilen klev en man med rejäl mage och för små kortbyxor. Det var inte så svårt att räkna ut vad han hade för ärende. Under hela min uppväxt sålde min pappa fiskekort. På somrarna kom det till oss en strid ström av fiskare som ville pröva lyckan i sjön Juttern. Det var först och främst gösen som drog. De flesta hade egen båt på trailer och visste vad de pysslade med. Men så fanns det andra. Som den här tysken. Han hade med sig sin fru och en son i tioårsåldern och nu skulle de pröva på att fiska. Båt hade han fått låna av den han hyrde stuga av.

Med hjälp av skoltyskan och lite allmänt viftande med händer och fötter avklarade vi själva affären med fiskekortet. Men eftersom han inte såg ut som de vanliga fritidsfiskarna som brukade passera morsans kök på väg till sjön blev jag lite nyfiken. Jag frågade hur han tänkte fiska? Jo, han hade ett kastspö och några drag. Kunde jag få se på hans utrustning? Draglådan som han grävde fram ur bakfickan var en sorglig syn. Några trötta spinnare med rostig krokar. Linan på kastspöet var skör som spindelväv. I ärlighetens namn tänkte jag främst på sonen. Nu skulle han äntligen få följa med sin farsa och fiska men med den utrustningen skulle de inte lyckas kroka en död snorjärs ens. Jag hämtade mitt kastspö och några spinnare som alltid levererar abborre. Den här gubben var inte riktigt redo för gösen. Jag försökte förklara för honom hur han skulle låta draget hänga efter båten och sedan ro fram och tillbaka utanför en vassrugg. Han tackade och försvann och sällskapet var borta hela dagen. När de kom tillbaka och lämnade grejerna på kvällen berättade han inlevelsefullt om dagens äventyr. De hade fått några abborrar och sonen hade även dragit upp en liten gädda. Jag lovar att det inte var sista gången de fiskade i Juttern.

Vi i Sverige är lyckligt lottade. Vi har en outnyttjad potential både vad gäller jakt och fiske. Rätt skött kan det bli en viktigt och kompletterande näring på landsbygden. Men då krävs det att någon är villig att hyra ut sitt kastspö när det kommer entusiastiska nybörjare.