TEST: Jaktradio

Det går inte att säga att en radio är bäst på allt, för så är det inte, alla har sina fördelar. Frågan är vad du värdesätter hos en bra jaktradio, vad du vill betala för och vad du behöver?Läs testet och fundera på dina behov så blir valet lättare.

Under en tid har vi testat sex olika jaktradioapparater som sänder på 155 MHz. Fokus har legat på handhavande, drifttid och räckvidd. Vi kan konstatera att det är skillnader mellan de vanligaste apparaterna på marknaden och att man inte alltid får vad man betalar för, priset säger inte allt! Däremot kan det direkt sägas att alla testade apparaterna fungerar bra när de är nya. Hur de fungerar efter ett par år i skogen är svårare att bedöma. Över lag är också testets apparater utrustade med många finesser, användbara eller överflödiga avgör användaren. Det kanske mest positiva i testet är att instruktionsböckerna är bra, mindre bra är att ingen hittills har lyckats tillverka en modern jaktradio där denna instruktionsbok känns överflödig. Funderar du eller hela jaktlaget på en ny 155 MHz jaktradio till höstens jakter, så tror vi att valet blir lättare efter att ni läst vårt test.

Drifttidstest:

Alla apparaterna var fulladdade när vi började testet och alla batterierna hade laddats och tömts fem gånger innan för att vakna från eventuell tillverkningsvila. Vi gjorde två typer av test. Ett snåltest där apparaterna som har manuell funktion för att spara batteriet ställdes så snålt som möjligt, men med högsta uteffekt. Fem gånger varje dygn fick varje apparat 10 sekunder taltid och 50 sekunder mottagartid.

För att simulera en mer aktiv jakt gjorde vi också ett drifttidstest med mer prat och inga batterisparfunktioner aktiverade och högsta uteffekt. Apparaterna fick dessutom utstå varierande temperaturer från plus 20 till minus 20 grader. I ett ungefärligt förhållande; 1 min taltid och 3 min mottagartid varje timme blev drifttiden knappt hälften mot snåltestet. Rangeringen blev dock densamma.

Observera att detta test är med nya batterier och under bestämda förutsättningar.

SNÅLTEST:

Genzo Royal: 85 tim.

Lafayette Micro 5: 65 tim.

Zodiac Team Pro: 45 tim.

iCom ProHunt: 45 tim.

Hunter F1: 40 tim.

Rino 650N: 25 tim.

PRATTEST:

Genzo Royal: 40 tim.

Lafayette Micro 5: 30 tim.

Zodiac Team Pro: 25 tim.

iCom ProHunt: 25 tim.

Hunter F1: 25 tim.

Rino 650N: 15 tim.

RÄCKVIDDSTEST:

För att testa räckvidden använde vi två radioapparater av samma märke och typ. Testet gjordes i milt kuperad skogsterräng och de olika apparaterna placerades på exakt samma ställe och var försedda med kort originalantenn, cirka 15 cm. För att få godkänt krävdes att ett samtal kunde föras. Det hela gjordes två gånger, alla apparater stod på full effekt och lägsta möjliga brusspärr. Observera att testresultatet på inget sätt är vetenskapligt, utan grundar sig på praktisk användning under nämnda förutsättningar. Den som vill ha bättre räckvidd bör i första hand skaffa en längre antenn, finns som tillbehör till alla dessa.

Lafayette Micro 5: 5 km.

Genzo Royal: 5 km.

Zodiac Team Pro: 4 km.

Hunter F1: 4 km.

iCom ProHunt: 4 km.

Rino 650N: 3 km.

Zodiac Team Pro Waterproof

Leverantör: Zodiac Sverige AB.

Inkluderade tillbehör: Öronmussla, bältesclips.

Väska: Levereras i pappkartong.

Instruktionsbok: Helt okej instruktioner på svenska. Bra text och illustrationer.

Handhavande: Med svenska menyer i displayen och ett logiskt och enkelt system för justering av det mest väsentliga är det här, i vårt tycke, den mest lättanvända radion i testet.

Batteriladdare: Zodiac har en bordsladdare för radion plus ett extra batteri. En mycket bra lösning som gör att man kan ladda två batterier samtidigt.

Testad drifttid: 45 tim, 25 tim.

Testad räckvidd: 4 km.

Väderskyddad: Dammtät och tål ett dopp i vatten även om originaltillbehör anslutits, IP67.

Garanti: 3 år.

Kommentar: En liten och smidig radio som är lätt att förstå sig på. Både drifttid och räckvidd hör till testets mittenskikt. Plus för svenskt språk i displayen.

Pris: 2 995 kr.

iCom ProHunt

Leverantör: Swedish Radio Supply AB.

Inkluderade tillbehör: Bältesclips.

Väska: Levereras i pappkartong.

Instruktionsbok: Svensk instruktionsbok som ger användaren de instruktioner som behövs. Men flera av de andra testade apparaterna har bättre och tydligare instruktionsböcker.

Handhavande: På/av, volym och kanalval sköts enkelt med två vred. Pilotton med mera ställs in med knappar som efter lite träning blir lätta att hitta. Däremot är menyerna i displayen på engelska.

Batteriladdare: Bordsladdare med plats för en radio, alt ett batteri.

Testad drifttid: 45 tim, 25 tim.

Testad räckvidd: 4 km.

Väderskyddad: IP 65. Är dammtät och tål regn. Bra att bluetooth sitter i apparaten.

Garanti: 5 år.

Kommentar: En robust radio som har inbyggd bluetooth, bara att ansluta ett headset. Presterar bra i drifttidstestet och jämnt med flera andra i vårt test av räckvidd. Pilottonen syns i display.

Pris: 3 195 kr.

Genzo Royal XT

Leverantör: Hylte Lantmän.

Inkluderade tillbehör: Öronmussla, bältesclips.

Väska: Hård plastväska.

Instruktionsbok: På svenska. Lättläst och bra pedagogik.

Handhavande: Enkelt på/av samt volym med vredet. Kanalerna ställs in med helt logiska knappar. För andra inställningar som till exempel pilotton krävs lite krångligare dubbeltryckningar, men över lag bra.

Batteriladdare: Bordsladdare med plats för en radio, alternativt ett batteri.

Testad drifttid: 85 tim, 40 tim.

Testad räckvidd: 5 km.

Väderskyddad: IP67, dammtät och tål ett snabbt dopp i vatten även när tillbehör som öronmussla eller bluetoothmodul anslutits. Detta tack vare tillbehörsuttaget med kontaktytor, så kallat multi pin, där man slipper ”hål” in i apparaten.

Garanti: 3 år.

Kommentar: Genzo har inte de enklaste menyerna men inte de krångligaste heller. I drifttidstestet är den en klar vinnare som dessutom har en mycket ärlig batteriindikation. I räckviddstestet är den också i med toppen. Extra plus för multi pin-tillbehörsuttag och stor display där även pilotton syns.

Pris: 1 995 kr.

Lafayette Micro 5

Leverantör: Lafayette.

Inkluderade tillbehör: Öronmussla, bältesclips.

Väska: Mjuk men ändå en bra skyddande väska.

Instruktionsbok: Mycket pedagogisk med många och stora bilder. Svensk.

Handhavande: Utan instruktionsboken gör man inte många rätt med Lafayette. Till och med att starta apparaten kräver en dubbeltryckning på knapparna. Volymen fixar man med ratten rakt av men annars tycker vi att den är onödigt tillkrånglad. Den som vänjer sig med dubbeltryckningar får dock en apparat med massor av finesser.

Batteriladdare: Adapter med kabel till apparaten.

Testad drifttid: 65 tim, 30 tim.

Testad räckvidd: 5 km.

Väderskyddad: IP68, helt tät även med originaltillbehör anslutna.

Garanti: 3 år.

Kommentar: Den mycket pedagogiska instruktionsboken väger upp de krångliga menyerna men man måste ha bra minne eller instruktionsboken i fickan för inställningar i menyerna. I drifttidstestet är Lafayette med i toppen och i räckviddstestet är den bäst. Bra är också den stora displayen där även pilotton syns.

Pris: 2 595 kr.

Hunter F1

Leverantör: Normark.

Inkluderade tillbehör: Bältesclips.

Väska: I hård plast.

Instruktionsbok: En liten instruktionsbok med liten text. Den enda illustrationen visar apparatens delar. Bra text men det saknas bilder.

Handhavande: Menyerna känns till en början krångliga men efter en stund fungerar kombinationen knapp-vred bra. Lätt är det också att styra på/av och volym med det ena vredet och kanalerna med det andra.

Batteriladdare: Bordsladdare med plats för en apparat, alternativt ett batteri.

Testad drifttid: 40 tim, 25 tim.

Testad räckvidd: 4 km.

Väderskyddad: IP65, dammtät och tål regnväder.

Garanti: 5 år.

Kommentar: Instruktionsboken kan bli bättre men annars är det här en radio som hänger med i både drifttid och i räckvidd. Liten, lätt och med en trevlig display.

Pris: 2 695 kr.

Rino 650N

Leverantör: Garmin.

Inkluderade tillbehör: Bältesclips, USB-kabel.

Väska: Pappkartong.

Instruktionsbok: Snabbstartsboken som följer med i förpackningen är okej. Den riktiga manualen hittar man på datorns skärm efter att apparaten anslutits. Instruktionerna är bra.

Handhavande: Alla menyer sköts från pekskärmen som gör handhavandet enkelt. Men ser vad som är inställt och man ser vad man gör.

Batteriladdare: Adapter och kabel till apparaten.

Testad drifttid: 25 tim, 15 tim (med GPS avstängd).

Testad räckvidd: 3 km.

Väderskyddad: ipx7, vattentät om luckorna är stängda.

Garanti: 3 år.

Kommentar: Bra instruktionsbok till en jaktradio som dessutom är en fullt utrustad GPS, med kopplingar mellan jaktradio och GPS. Lätt att använda. I drifttid har den svårt att hänga med på grund av alla sina funktioner och i räckviddstest lågpresterar Rino i jämförelse med de andra.

Pris: 4 495 kr.