TEST: Stolryggsäckar

I en test blir det mycket personligt tyckande. Men det finns mätbara skillnader och egenskaper som är bra och mindre bra för alla. Sex stolryggsäckar av lite ovanlig typ visar sig vara bra på mycket men inte på allt.

Att sitta rakt upp och ner i skogen och vänta på villebråd, eller sätta sig på en is med pimpelspöet i handen kan bli en kännbart om inte stolen är den rätta. Ryggsäckar med en påhängd bockstol är vanliga och har ungefär samma mediokra komfort. Därför har vi synat sex alternativa stolryggsäckar som borde skona din rumpa och rygg. Tre av dem är vanliga bockstolar som utrustats med ryggstöd. En är en mer modifierad variant, en annan är som en mindre parkbänk och den mest udda är en snurr-pall.

WOODLINE REGI

Volym: 50 liter.

Egenvikt: 3,5 kilo.

Bekväm packning: 10 kilo.

Att bära: Riktigt bra axelband ger bra bekvämlighet. Den här ryggsäcken har dessutom bröstrem och ett hyggligt midjebälte. Synd att stolen inte kan tryckas mer bakåt. Det blir störande med sittdynan i nacken när man bär.

Verklig sitthöjd: 48 cm.

Sittkomfort: På den här modellen sitter man så säcken hamnar vid sidan, till skillnad mot de andra. Bekvämt? Ja, tack vare kraftigt material i sitsen, bra bredd och höjd. Att man dessutom kan ställa fikat på ett litet bord på säckens lock höjer komforten ytterligare. Inget ryggstöd.

Handhavande: Bara att lossa en rem och fälla ut.

Kommentar: En påkostad ryggsäck med bekväm stol för den som inte vill ha ryggstöd. Ett extra plus för bra bärsystem som ger möjlighet att bära tungt om så behövs.

Pris: 2 195 kr.

ABU BACKREST

Volym: 20 liter.

Egenvikt: 2,5 kilo.

Bekväm packning: 6 kilo.

Att bära: Axelremmarna är okej, likaså bröstremmen. Med ett midjebälte hade den här ryggsäcken klarat flera kilo till utan bekymmer.

Verklig sitthöjd: 39 cm.

Sittkomfort: Den korta sitsen hade gjort sig mycket bättre om ryggstödet hade varit högre. Nu är stolen inte särskilt bekväm för en vuxen person av normallängd.

Handhavande: Om ryggsäcken är fylld till hälften eller mer måste tyget på ryggstödet lossas för att säcken ska kunna bäras. Ryggstödets ram kommer annars i nacken på bäraren.

Kommentar: Mycket är bra med den här ryggsäcken men stolen är liten och inte bekväm för en man i normallängd.

Pris: 399 kr.

HÄRKILA STOLRYGGSÄCK

Volym: 25 liter.

Egenvikt: 2,6 kilo.

Bekväm packning: 7 kilo.

Att bära: Bra med midjebälte, synd att det är så smalt. Axelbanden däremot är riktigt bra och tunna så att de inte stör vid skytte.

Verklig sitthöjd: 32 cm.

Sittkomfort: Sitsen är okej men det tvärgående röret i ryggstödet är inte bekvämt. Den låga sitthöjden och det vinklade ryggstödet gör att man lätt lägger tyngden bakåt så man anar en risk att stolen kan tippa.

Handhavande: Ryggstödet på den här stolen fälls upp av sig självt. En bra lösning.

Kommentar: Rejält tyg i säcken, bra axelband men stolen är inte så bekväm. Lockets dragkedja var trasig vid leverans.

Pris: 2190 kr.

KINETIC

Volym: 25 liter.

Egenvikt: 2,5 kilo.

Bekväm packning: 5 kilo.

Att bära: Avsaknaden av midjebälte och bröstrem gör att all tyngd och balans hamnar på axlarna.

Verklig sitthöjd: 39 cm.

Sittkomfort: Kort sits och högt ryggstöd ger en rak och bekväm sittställning. Enkelt men genomtänkt.

Handhavande: Om ryggsäcken är till hälften eller mer fylld måste tyget på ryggstödet träs under säcken för att den ska kunna bäras. Ryggstödets ram kommer i nacken på bäraren annars. Lite omständigt med det funkar.

Kommentar: Riktigt skön att sitta i men inte den bästa att bära.

Pris: 399 kr.

RON THOMPSON HEAVY DUTY 360

Volym: 50 liter.

Egenvikt: 4,2 kilo.

Bekväm packning: 6 kilo.

Att bära: Okej axelband och bröstrem. En bred ryggsäck som inte är lämplig att bära tillsammans med ett vapen på axeln.

Verklig sitthöjd: 56 cm.

Sittkomfort: Bra stoppning på den runda sittbrädan av plywood gör rumpan glad. Att sitsen dessutom kan snurras är perfekt när man vill ha koll runt om och kunna skjuta åt flera håll utan att behöva resa sig upp.

Handhavande: Sittbrädan lossas med ett handgrep när ryggsäcken ska bäras. Lite omständigt men när man blir van är det inga större bekymmer.

Kommentar: Riktigt bra höjd på stolen och snurrfunktionen är praktisk. Dock borde det finnas någon bättre lösning på konstruktionen så att sittbrädan kan vara kvar på ramen när man bär säcken.

Pris: 599 kr.

WIGGLER

Volym: 12 liter.

Egenvikt: 2,4 kilo.

Bekväm packning: 4 kilo.

Att bära: Smala axelband, saknar både midjebälte och bröstrem.

Verklig sitthöjd: 35 cm.

Sittkomfort: Låg sitthöjd och lång sits gör att rumpan hamnar långt ifrån ryggstödet och sittställningen blir överdrivet tillbakalutad. Annars är den skön.

Handhavande: Om ryggsäcken är till hälften eller mer fylld måste tyget på ryggstödet lossas för att säcken ska kunna bäras. Ryggstödets ram kommer i nacken på bäraren annars. På säcken från Wiggler fungerar det bra då en kardborre låsning underlättar manövern.

Kommentar: En enkel ryggsäck som fungerar. Inga påkostade detaljer men allt tycks hålla.

Pris: 299 kr.

Notering: Testen utgår ifrån en person med längd 180 centimeter och vikt på 80 kilo.