Bra stöd mot kinden underlättar skyttet.

Träffsäkert och flexibelt från Sako

Sako hänger på tåget mot framtiden med sin nya, futuristiskt utformade studsare Carbon Wolf. Vår testpatrull imponeras av skjutegenskaper och flexibilitet men inte av priset.

Sako är ett välbekant begrepp bland jägare. Studsare från den finska vapenproducenten ses ofta i svenska jaktlag.

Företagets kulgevär Sako 85 tillverkas sedan lanseringsåret 2006 i ett närmast oändligt antal varianter för att tilltala alla möjliga smaker och behov.

Nu kommer ytterligare ett alternativ i form av modellen Carbon Wolf. Vapnet beskrivs av Sako som den mest avancerade studsaren i 85-familjen man någonsin tillverkat.

Stocken är gjuten i kolfiber – ett material som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Kort uttryckt handlar det om en slags små, tunna trådar av konstgjort kol som binds samman i olika typer av vävda strukturer.

Materialet används i dag i de mest skiftande konstruktioner; från flygplan, bilar och cyklar till golfklubbor, fiskespön och vapen.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn förklarar varför kolfiber är intressant som kolvmaterial i jaktvapen:

En svart varg från Finland – nya Sako Carbon Wolf.

– Det är lätt, starkt och vridstyvt. En stor fördel om du är intresserad av långhållsskytte är att du får ner totalvikten på studsaren. I såna sammanhang väljer man ju ofta ett tungt kikarsikte, rejäla fästen och en tyngre pipa och då är det ju bra om resten av vapnet inte väger så mycket.

Carbon Wolf är inte den första serietillverkade studsaren i kolfiber från Sako. För några år sedan släppte företaget Sako 85 Carbonlight som Peter Hahn inte var helt nöjd med. Han säger:

– Den låga vikten i kombination med den korta pipan gjorde att rekylen blev obehagligt kraftig även när vi sköt med den normalt snälla kalibern .308 Win. Den Carbonlight vi testade vägde bara 2,4 kg oladdad.

– Jämför du med Carbon Wolf som vi ska provskjuta i dag så har den längre pipa och väger ett kg mer – 3,4 kg. Det ska bli intressant att se hur vi upplever rekylen hos den när vi skjuter med samma kaliber.

Men det finns fler saker än kolfibern som gör nya Carbon Wolf till en avancerad konstruktion. För att få ett stadigt och naturligt grepp för högerhanden har pistolgreppet en ergonomiskt utformad gjutning. Något som för övrigt gör studsaren helt omöjlig för vänsterskyttar. Om Carbon Wolf kommer i vänsterutförande har vi ingen närmare information om när detta skrivs.

Dessutom har bakstocken en högst speciell design. Underdelen är urgröpt för att skytten ska få bra stöd mot exempelvis en sandsäck. Och med två infällda knappar kan höjden på kolvkammen respektive längden på bakkappan snabbt justeras.

Kryssmagasinet är tillverkat i metall.

Ytterligare en praktisk detalj är att du kan ha vapenrem och skjutstöd monterade på framstocken samtidigt. Dubbla fästpunkter gör detta möjligt – den ring som sitter längst fram är fästpunkt för benstödet medan det bakre är fäste för vapenremmen.

Carbon Wolf tillverkas i tre lådstorlekar: Small, Medium och Large. Med lådan menas studsarens mellersta, centrala del som håller ihop bössans olika delar så att dessa kan fungera stabilt tillsammans.

Kaliber .308 Win görs med Small-låda eftersom patronerna här är korta. Medan exempelvis .30-06 och 6,5×55 har längre patroner och därmed levereras med den längre Medium-lådan. Vill du ha en magnumkaliber av typ .300 Win Mag är hylsorna ännu längre och då är det Large-lådan som gäller. Och så vidare.

Peter Hahn igen:

– Idag är Sako ensamma om att ha så många olika lådstorlekar på sina studsare. Totalt ingår sex storlekar i deras sortiment. Fördelen är att du får en skräddarsydd låda för just den kaliber du väljer. Om din kaliber har korta patroner – till exempel .308 Win eller 6, 5 Creedmoor – slipper du alltså att gå omkring och bära på onödig vikt.

Pipan på Carbon Wolf är flutad – har utfrästa spår – och beskrivs av fabriken som halvtung. Två piplängder erbjuds: 51 cm och 62 cm. Den sistnämda, alltså den längre varianten, sitter på den testbössa vi provskjuter. Mynningen är förborrad från fabrik (15×1 gänga) för montage av ljuddämpare eller mynningsbroms.

Slutstycket ser ut som det gör på alla 85-vapen: låsningen sker med tre låsklackar framme i lådan. Vapnet kan plundras i säkrat läge.

Magasinet är urtagbart och av krysstyp. I standardkalibrarna rymmer magasinet fem patroner medan det finns plats för fyra patroner om du väljer en magnumbössa. Magasinet är i huvudsak gjort i metall och alltså inget fuskbygge i plast.

Direkttryck är det som gäller för avtryckaren. Vill du ändra hårdheten så är denna ställbar mellan 1 och 2 kg. För den som så önskar går det att få snälltryck på Carbon Wolf mot ett pristillägg av 2 600 kr.

Så hur funkar då skjutkomfort och precision hos Carbon Wolf? Sparkar den lika hårt som sin kusin Carbonlight?

Magasinet har en särskild ”idiotsäker” låsning på Sako 85. Först måste bottenplattan tryckas in och därefter förs tappen i mitten nedåt.

Peter Hahn svarar:

– Rekylen är inget problem. Vår testbössa stöter varken mer eller mindre än något annat vapen i kaliber .308 Win. Totalvikten avgör rekylens styrka. I och med att bössan väger en bit över 3 kg så dämpas rekylen tillräckligt i den här kalibern.

– Precisionen är jättebra – faktiskt bland det bästa jag sett. Av de fyra typer av patroner vi skjutit med är det bara Lapua Mega som träffar väl glest. Men samtidigt är spridningen för den bara 32, 8 mm så det är på håret att den också blir godkänd. Vi brukar ju ha 30 mm spridning som gräns för godkänt i våra tester.

Några nackdelar hos Carbon Wolf?

– Ja, det är väl priset i så fall. Att lägga upp närmare 40 000 kr för en studsare är rätt häftigt i dag. Det gör att Carbon Wolf nog aldrig blir en storsäljare trots att det i grunden är ett fint vapen, säger Peter Hahn.

PLUS

+ Topprecision!
+ Flexibel kolv
+ Skön ytstruktur

MINUS

– Hårt standardtrycke
– Högt pris

FAKTA

SAKO 85 CARBON WOLF

Tillverkningsland: Finland

Importör: Sako Sweden

Vikt: 3,4 kg

Piplängd: 62 cm

Kaliber: .308 Win med flera

Kolvmaterial: Kolfiber

Kolvtyp: Rak med pistolgrepp, ställbar kolvkam

Magasin: Löstagbart kryssmagasin, 5+1 patroner

Låsning: 3 låsklackar

Säkring: Tvålägessäkring

Typ av avtryckare: Ställbart direkttryck

Kikarsikte: Steiner Nighthunter 2-10×50

Montage av kikarsiktet: Optilock

Cirkapris: 39 990 kr för vapnet

UTSEENDE

Carbon Wolf en riktig trendbössa. Alla vapenintresserade vet att långhållsskytte är glödhett i jakt- och sportskyttebranschen just nu. Och här ser vi attributen som underlättar sådant skytte: Kolvens olika inställningsmöjligheter, bred framstock med särskild fästpunkt för Harris-stöd, den halvtunga pipan och det ergonomiskt utformade pistolgreppet. Om detta sedan gör bössan snygg eller inte ligger förstås i betraktarens öga. Men modernt är det så det förslår.

POÄNG: 4

TRÄFFBILD

Att finska Sako kan göra studsare som skjuter väl visste vi förut. Men Carbon Wolf tar priset. När vi provar på tavla med Sako Range och Sako Hammerhead på 103 m avstånd sprider sig treskottsserierna bara 17,3 mm respektive 13,5 mm. Nya tävlingspatronen TRG samlar sig ännu mer: 4,7 mm! En så tät serie har vår vapenexpert Peter Hahn aldrig tidigare skjutit med en studsare. Ingen tvekan – Carbon Wolf har potential att skjuta kanonfint. Vi ger högsta möjliga betyg!

POÄNG: 5+

EGENSKAPER

Trycket känns helt rent men är enligt vår åsikt för hårt ställt från fabrik (cirka 1,5 kg). Men om magasinet tas ut kan du själv justera hårdheten via en skruv. Inställningsmöjligheterna för kolvkam och bakkappa gör att du lätt kan skräddarsy Carbon Wolf efter din egen kroppsbyggnad, hur tjocka kläder du bär och om du ska skjuta liggande, sittande eller stående. Plus för att knappreglagen i kolven är infällda för att inte riskera fastna i kläder eller vegetation.

POÄNG: 4

KVALITET

Sakos vapen brukar hålla god, långsiktig hållbarhet. Ett känt problem, som drabbat enstaka exemplar av Sako 85, är att hylsan slår i kikarsiktet när den kastas ut, främst i grövre kalibrar med långa patroner. Även kikarsiktets storlek och montering kan påverka i sammanhanget. Ett tips är att alltid provskjuta ditt tilltänkta vapen med valt kikarsikte före köp; då bör du få en hint om hur hylsorna kastas ut och om det är ett bekymmer på just den studsare du valt.

POÄNG: 4

ÖVRIGT

Sako Carbon Wolf säljs i hela 28 varianter där olika pipkonfigurationer kombineras med 15 kalibrar. Tycker du att just Carbon Wolf är för dyr för dig kan du istället välja modellen Black Wolf som har laminatkolv men i övrigt samma kolvdesign. Priset sjunker då med drygt 10 000 kr. Extra tillbehör då? Nej, sådant finns det inte så mycket av som passar till Sakos 85-modeller. Och än så länge erbjuds varken Carbon Wolf eller Black Wolf i vänsterutförande.

POÄNG: 3

SÅ SLUTADE TESTET

Nya Sako Carbon Wolf får totalt 20 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SUPPORT

Vid problem ska du i första hand vända dig till butiken där vapnet är köpt. Importören Sako Sweden ansvarar för support och garantiåtgärder.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en Sako 85 Carbon Wolf i kaliber .308 Win vid Varpsunds skjutbana nordväst om Stockholm. Testerna gjordes i inskjutningstunnel på 103 m skjutavstånd samt mot rörligt mål i skjutbiograf.

Ammunitionen som användes: Sako Range (8 g), Lapua Mega (12 g), Sako Hammerhead (11,7 g) samt TRG Scenar-L (11,3 g).

Vapnet lånades av Sako Sweden.

TEXT OCH FOTO: THOMAS B ANDERSSON. EXPERT: PETER HAHN