Utfodring är nödvändigt.

Utfodra med förstånd

Nya tider råder i vildsvinsskogen. Visserligen beslutade Riksdagen i höstas att inte gå på Lant­brukarnas Riksförbunds linje och införa ett utfodringsstopp för klövvilt, men ändå. Utfodring är en viktig viltvårdsåtgärd – som dock inte får gå överstyr.

Jaktåret 2015/16 sköts 97 626 vildsvin i Sverige (källa: Svenska Jägareförbundets Viltdata) vilket är fler än någonsin. Samtidigt är debatten om utfodringens vara eller icke vara hetare än någonsin. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har under fler år förespråkat ett utfodringsstopp för klövvilt. I höstas beslutade Riksdagen inte att införa ett sådant förbud men LRF fortsätter att verka för regelverk kring utfodring. Svenska Jägareförbundet å andra sidan har tagit till sig av kritiken i diskussionen och menar nu att stödjande utfodring under växtperioden bör undvikas.

Utfodring är utan tvekan ett av de viktigaste verktygen för att kunna styra vildsvin bort från grödorna. Till och med viktigare än skyddsjakt menar vissa. Att hjälpa det vilda, även vildsvin, under stränga vintrar är förstås också en skyldighet för varje ansvarfull jägare och naturvän. Med det sagt så har man även ett ansvar att det inte går överstyr åt andra hållet. Idag vet vi att utfodring med choklad, bröd och andra processade livsmedel definitivt inte är något som är lämpligt.

Röster inom jägarkåren börjar också bli allt mer på det klara över att lastbilsflak med dumpade rotfrukter inte heller är någon lösning. Kanske kan till och med bökande i dessa sörjiga soptippsliknande utfodringsplatser innebära en hälsorisk för det vilda med tanke på jordbakterierna som frodas i den miljön. Dessutom har sockerbetans duglighet som viltfoder kraftigt börjat ifrågasättas.

NG CF 280

– Jag kan konstatera att sedan vi slutade fodra med sockerbetor och bara fodrar med spannmål och majs så kommer vildsvinskullarna senare. Jag kan också konstatera att de som håller på mycket med sockerbetor däremot får många januarikultingar, säger John Källström, ansvarig för viltförvaltningen på Johannishus Gods i Blekinge.

På egendomen fälls åtskilliga hundra vildsvin per säsong och om det är något man vill undvika är det tidigt födda kultingar.

– Vi får i princip alla våra kultingar i rätt tid, det vill säga i mars och april. Det är tredje året, alltså sedan vi började att enbart utfodra med spannmål och majs, vi får det vilket gör att överlevnaden på kultingarna är väldigt bra. Det blir lätt onda cirklar annars. Har du en sugga som får kultingar i december eller januari och hon blir av med dem, vilket är en stor risk om hon får dem då, brunstar hon om och får sedan kultingar i augusti eller september. Då har du plötsligt kultingar hela säsongen vilket är helt värdelöst.

För den som vill utfodra med spannmål och majs finns idag foderautomater som passar för alla plånböcker. JoF har här valt ut tre exempel. Nordic Gamekeepers NG CF 280 är foderautomaten med extra allt. Med styrboxen FeedCon har du koll på och kan styra exempelvis fodertider, få felmeddelanden och så vidare direkt i din smart-phone. Dessutom finns en åtelkameraintegration i appen. Foderautomaten levereras i byggsats med benställning och 280 liters foderbehållare. Men smakar det så kostar det. Den som nöjer sig med enklare utrustning kan istället få 10-talet foderspridare för lika mycket pengar. Men då får man själva konstruera en benställning och sedan montera spridaren på valfri fodertunna. Dessa foderautomater har långt ifrån samma tekniska möjligheter, men de funkar de med. Vi presenterar två sådana alternativ här.

NG CF 280

Biltema foderspridare.
 • Komplett foderautomat inklusive FeedCon styrbox med 3 månaders abonnemang.
 • Har även belysning, aktivitetssensorer och solcellspanel som extratillbehör.
 • Batteridriven, men solcellspanel finns som extra tillbehör.
 • Pris: Cirka 9 000 kr.
 • Mer info: nordicgamekeeper.com

Biltema foderspridare

 • Har ställbar digitaltimer med upp till 4 olika tidsinställningar per dygn.
 • Solcellsdriven, kan även drivas med 12 volts batteri (ingår ej).
 • Pris: 699 kr.
 • Mer info: biltema.se

  Benzo Eco Feeder.

Genzo Eco Feeder

 • Har ställbar digitaltimer med upp till 6 olika tidsinställningar per dygn.
 • Drivs med 12 voltsbatteri eller solcellspanel – ingen av dessa ingår dock.
 • Pris: 495 kr.
 • Mer info: hylte-lantman.com