Kikarsikteguide

Välj rätt kikarsikte till drevjakten

Här är fem kikarsikten som gärna sitter på ditt vapen nästa gång det är jakt. Frågan är vilket du ska välja? Vi ger dig informationen som gör valet enklare, en guide till rätt sikte.

Så kallade drevjaktssikten är populära och de lågförstorande kikarsiktena kommer till sin rätt i många jaktsituationer. Som alltid när det gäller populära hjälpmedel finns det valmöjligheter för jägaren och en prislapp att ta ställning till. För att ge dig en större chans att välja rätt har vi tittat på fem bra kikarsikten, fem olika sikten med många likheter. Alla är lågförstorande, har belysta riktmedel, 24 millimeters effektiv objektivdiameter och 30 millimeters tub. Men egenskaperna varierar så klart, liksom priset.

På nästa uppslag kan du läsa om våra mätningar och bedömningar av synfält, tunnelseende och handhavande. Lägg samman dem med tillverkarnas tekniska data och kommentarer på nästa uppslag så får du en bra uppfattning om vad varje sikte går för, vad du får för pengarna och inte minst vilket av dessa fem kikarsikten som bäst stämmer överens med dina behov. Fascineras och attraheras du mest av Trijicons eviga triangel, Zeiss klarhet, Nikko Stirlings pris, Leupolds flexibilitet eller Swarovskis minimala tunnelseende.

Men se inte det här som en fullödig test. Vi har inte gått in på viktiga egenskaper som skottfasthet, hållbarhet, elektronik och lins-
kvalitet. Av tradition och erfarenhet brukar dock de egenskaperna starkt knytas samman med priset.

Ger jägaren möjlighet att vara flexibel

Leupold VX-6 1-6 x24

Förstoring:1–6.

Utgångspupill:24-4 mm.

Automatisk avstängning av belysning: Ja, efter fem minuter stilla.

Vikt: 380 gram.

Pris:11 995 kr.

Garanti:30 år. Elektronik 2 år.

Leverantör:Gyttorp Jakt.

Leverantörens kommentar:Enastående ljustransmission, kompromisslös mekanisk prestanda och optisk klarhet med nya Quantum Optical System. Med zoom från 1–6 gånger har du alla möjligheter att anpassa siktet efter förutsättningarna på alla typer av drevjakt. Pålitlig rödpunkt utan bildförvanskning som dessutom manövreras enkelt med en enda knapp.

Riktmedel:Fire dot 4, Fire dot duplex, Fire dot circle.

Handhavande:På tubens vänstra sida mitt emot sidledsjusteringen finns ett lock för batteriet tillika en knapp för belysningen. Ett tryck och den röda punkten lyser, sedan justeras styrkan med samma knapp. Ett långt tryck och punkten släcks.

JoFs kommentar:Bra zoomomfång som ger jägaren möjligheter att vara flexibel. Bra är också reglaget för belysningen som enkelt styrs med en enda knapp.

Ljusstark och riktigt skarp

Zeiss Victory HT 1,1-4 x24

Förstoring:1,1–4.

Utgångspupill:14,8-6 mm.

Automatisk avstängning av belysning:Ja, efter tre timmar.

Vikt: 440 gram.

Pris: 18 000 kr.

Garanti:10 år, även elektronik.

Leverantör:Carl Zeiss.

Leverantörens kommentar:Den här nya HT-serien har linser som i högre utsträckning släpper igenom ljus och på så vis ger jägaren bra förutsättningar även i skymning och gryning. Att vi valt 1,1 gångers förstoring i stället för en ger siktögat mer dominans och därmed bättre skytte. För drevjakt rekommenderar vi riktmedel 54.

Riktmedel:60, 54.

Handhavande: På tubens vänstra sida mitt emot sidledsjusteringen finns ett lock för batteriet tillika vred för belysningen. När vredet dras ut tänds punkten och kan justeras steglöst med samma vred. Tryck in vredet och punkten slocknar.

JoFs kommentar:Ljusstark och riktigt skarp. Zeiss kikarsikten är som alltid gedigna byggen och det här är inget undantag.

Billigast – ändå är optiken bra

Nikko Stirling Diamond 1-4 x24

Förstoring: 1–4.

Utgångspupill:Uppgift saknas.

Automatisk avstängning av belysning:Nej.

Vikt: 380 gram.

Pris:3 000 kr.

Garanti: 5 år.

Leverantör:Classic Vapen.

Leverantörens kommentar: Ett prisvärt sikte som gjort för svensk drevjakt och som bevisar att det inte behöver vara dyrt med bra grejer. Belysningen kan med vredet väljas röd eller grön och just det gröna ljuset påverkar ditt mörkerseende mindre. Gjort för kallt och fuktigt klimat.

Riktmedel:4-dot.

Handhavande: På tubens vänstra sida mittemot sidledsjusteringen finns ett lock för batteriet tillika vred för belysningen. Med vredet kan fem olika styrkor av rött respektive grönt ljus för punkten väljas.

JoFs kommentar: Billigast i gänget men optiken håller ändå bra kvalitet. Trevlig att titta i och valbar färg på belysningen är inte dumt. Frågan är om det går att bygga hög kvalitet för en billig peng.

Siktet som har allt för drevjakt

Swarovski Z6i 1-6 x24

Förstoring:1–6.

Utgångspupill: 9,6-4.

Automatisk avstängning av belysning: Ja, vid liggande och vertikalt läge.

Vikt:460 gram.

Pris:18 900 kr.

Garanti:10 år.

Leverantör:Swarovski Optik Nordic.

Leverantörens kommentar:Med ett zoomomfång från äkta en gånger till sex gånger har du ett komplett sikte för drevjakt. Att dessutom synfältet är riktigt stort och tunnelseendet minimalt gör skyttet bättre och framför allt säkrare då du har kontroll på omgivningen. För drevjakt rekommenderar vi riktmedel LD-I.

Riktmedel:4-I, CD-I, LD-I, BRT-I.

Handhavande:På okularets ovansida finns ett reglage som vrids till höger för starkare punkt och vänster för svagare. Varje val är steglöst justerbart med knappar på var sida om reglaget. En konstruktion som gör det möjligt att starta punkten smidigt även med vapnet mot axeln.

JoFs kommentar: Siktet som har allt för drevjakten. Bäst synfält, litet tunnelseende, rätt reglage för belysningen och ett bra zoomomfång. Imponerande!

Lyser utan batterier elektronik

Trijicon AccuPoint 1-4 x24

Förstoring:1–4.

Utgångspupill:17,5-5,1.

Automatisk avstängning av belysning:Behövs inte.

Vikt:410 gram.

Pris:11 300 kr.

Garanti:Livstid, 15 år på tritium.

Leverantör:Venatio.

Leverantörens kommentar:Ett sikte helt utan batterier och elektronik som ändå ger jägaren ett belyst riktmedel i alla lägen. Trijicons utmärkande belysta triangel är förnämlig vid riktigt snabbt skytte samtidigt som den på spetsen ger full precision för långa håll. Att hållbarheten är på topp kan militärer världen över skriva under på.

Riktmedel:BAC-triangel, centrumbelyst hårkors ”fyran”.

Handhavande: Punkten på det här siktet drivs av fiberoptik och tritium, det fungerar utan batterier och således utan av- och på- reglage. Den lyser jämt. Du är aldrig utan punkt eller, som i Trijicons fall, triangel.

JoFs kommentar: Siktets karaktäristiska triangel i riktmedlet lyser helt utan batterier och elektronik, det talar för problemfritt brukande. Dessutom är triangeln som skapt för snabbt skytte.

Skymningsljus

De här fem kikarsiktena är inga fantomer i dåligt ljus och är heller inte optimerade för detta. Däremot fungerar de helt okej i skymning och gryning. Någon större skillnad mellan dem är det inte.

Synfält

Även om de här kikarsiktena har lika objektivdiameter så varierar synfältets diameter, alltså hur brett du ser i kikarsiktet. Vi testade hur brett synfältet var på 50 meters avstånd med 1x förstoring och sedan med 4x gånger förstoring. Kolla nedan:

1x förstoring

Leupold: 19 meter

Zeiss (1,1x): 19 meter

Nikko Stirling: 18 meter

Swarovski: 21 meter

Trijicon: 17 meter

4x förstoring

Leupold: 4,6 meter

Zeiss: 5 meter

Nikko Stirling: 4,8 meter

Swarovski: 5 meter

Trijicon: 4,2 meter

Tunnelseende

Ett kikarsikte som ska fungera i snabba lägen har en stor vinning av en liten tunnelseendeeffekt. Det vill säga att den svarta kant som ögat ser emellan linsen i kikarsiktet och ”verkligheten” ska vara så tunn som möjligt för att ge en bild som är lätt att uppfatta. Detta har självklart också samband med synfältets diameter som redovisas här intill. Efter att ha tittat i kikarsiktenas hela zoomomfång gör vi följande rangordning:

1. Swarovski: Otroligt liten effekt i hela zoomomfånget. En vinnare!

2. Zeiss: Bra men inte lika bra som Swarovski.

3. Nikko Stirling: På den här punkten jämn med Zeiss.

4. Leupold: Här märks tunneleffekten.

5. Trijicon: Är absolut inte dålig men minst bra i det här gänget på den här punkten.