Vargjaktmotståndarna ifrågasätts allt mer

Licensjakten på varg blev verklighet igen men rapporterna om jaktmotståndare som genast tågade ut i skogen med syftet att störa och sabotera jakten lät inte vänta på sig. Men visst kan vi väl skönja ett skifte i hur medierapporteringen kring vargförvaltningen faktiskt ser ut på nyhets- och debattsidor runt om på landets tidningar? Visst börjar vi se ljuset i tunneln? Allt fler inser att organisationer som APU (Anti Pouching Unit) inte vill vare sig vargens eller övrigt vilts bästa. För att inte tala om deras syn på vår glesbygd. Dessutom börjar deras framtoning kraftigt ifrågasättas precis som sig bör:

”Men den militära estetiken på deras hemsida går inte att ta miste på. Här poserar män i mörka tajta t-shirts, flexande med sina muskler, med bestämd blick in i kameran. De namnger sig som ”rangers” och leds av en person som kallar sig ”indian”, skriver exempelvis Marcus Svensson i Smålandspostens ledare.

Allt fler börjar inse att demokratin faktiskt måste få ha sin gång och kanske till och med förstå att de flesta jägare är allt annat än varghatare. Utan naturälskande kvinnor och män som vill förvalta vargen på samma respektfulla sätt som annat vilt – och hålla populationen på en nivå som både gynnar vargen, övrigt vilt och vår glesbygd i stort i det långa loppet.