Tillgången på varg verkar vara större än man tidigare trott.

Vi måste skjuta 100 vargar eller mer

Så fick vi då äntligen licensjakt på varg. Efter sju sorger och åtta bedrövelser och en Förvaltningsrätt som satte sig över såväl Sveriges riksdag som regering, gav Kammarrätten grönt ljus för jakt i Värmlands och Örebro län. I Dalarna tvingades jägarna vänta ytterligare en vecka på grund av att någon klantskalle på länsstyrelsen inte hade lyckats formulera ett jaktbeslut som uppfyllde Naturvårdsverkets krav. Om misslyckandet var avsiktligt eller oavsiktligt kan man bara spekulera i. Hur som helst, det blev jakt även i Dalarna, och det vi lärde oss är att myndigheterna inte helt oväntat hade dålig koll på vargstammens storlek.

Trots brist på spårsnö sköt jägarna i Värmland och Örebro län inte mindre än 20 vargar enbart under den första jakthelgen! Många av jägarna vittnar om att de såg betydligt fler vargspår än älgspår i skogarna. I exempelvis Gårdsjöreviret, som bara ligger någon mil norr om Karlstad, fanns inte en endaste spårstämpel efter vare sig rådjur eller hare. Snacka om biologisk mångfald! Däremot konstaterades spår efter minst 13, sannolikt så många som 17 vargar. Enligt länsstyrelsens senaste inventeringsrapport ska det bara finnas sex vargar i Gårdsjöreviret…

Vinterns jaktbeslut grundades alltså på bristfälliga inventeringar.

Att myndigheter och viltforskare så grovt underskattat vargstammen visar att vinterns vargjakt knappast lär bromsa tillväxten. Den skummar bara på ytan. Kommande vinter måste vi därför skjuta betydligt fler, helst upp emot hundra vargar, om vi ska närma oss riksdagens mål på 270 vargar i landet. Annars är risken uppenbar att vargarna går samma öde till mötes som lodjuren. Bytesdjuren kommer helt enkelt inte att räcka till.

LÄS MER OM VARGJAKTEN I NUMMER 3-4 av Jaktmarker & Fiskevatten