Vinterns vargjakt hotad

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

I veckan kom beskedet om vinterns licensjakt på varg. Länsstyrelserna i Örebro, Värmland, Västmanland och Dalarna har kommit överens om att sammanlagt 46 vargar får skjutas i de fyra länen, fördelade på olika revir. Samtidigt kom beskedet att det kan bli domstolarna som får ta emot överklagningarna av licensjakten och inte Naturvårdsverket.
– Regeringen har som intention att i vinter säkerställa att jaktbeslut efter varg ska kunna överklagas till domstol, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister i en kommentar till lantbruk.com.

Den ordningen har varit rådande tidigare och innebar då i praktiken att det inte gick att genomföra någon vargjakt. Handläggningstiderna är betydligt längre i domstol eftersom de kan överklagas till högre instans. För två år sedan kom Förvaltningsrättens besked om att vargjakten kunde genomföras först flera månader efter att jakttiden passerat.
Med dagens regler kan länsstyrelsernas beslut överklagas till Naturvårdsverket – vars beslut i sin tur inte kan överklagas. Men Sven-Erik Bucht lämnar inget klara besked om beslutet angående överklagande i domstol ska gälla även vinterns licensjakt på varg.
– När beslutet kommer så diskuterar vi hur det ska gälla, säger han till lantbruk.com
Läs hela artikeln.

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: