Zlatan och betesbyggaren Claes ”Svartzonker” Claesson.

”Zlatan är en galet duktig fiskare”

En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.

Hur kommer det sig att Claes ”Svartzonker” Claesson blev Volvos nya ansikte utåt efter Zlatan, Robyn och Avicii?

– Det är väl givet. Jag tror att Volvo tycker att sportfisket engagerar många människor, en miljon svenskar kastar drag någon gång per år. Och så är det en spännande miljö. Det verkar ha gått bra, de säljer bra av den modellen just nu.

Hur var själva inspelningen?

– Jag har varit med i en del liknande sammanhang tidigare, men det här var annorlunda, helt sjukt imponerande. Det var ett team på 35 personer inblandade. Vi filmade på Gålö i Stockholms skärgård och allt var klart på 24 timmar.

Din dotter är med i filmen, fiskar ni mycket ihop?

– Det blir väl i alla fall ett par gånger per år. Hon gillar det. Nu blev det förstås mycket uppmärksamhet även för henne efter filmen, men alla vi som var inblandade känner oss väldigt nöjda med resultatet.

Du har blivit känd genom dina handgjorda gäddbeten, som numera säljs genom ABU, hur många beten har du byggt genom åren?

– Jag designar beten åt ABU, sen har jag mitt eget företag där jag fortfarande gör egna grejer. Om jag tänker efter så är det oändligt många beten, tippar på över 10 000 stycken.

Men ditt namn, Svartzonker, påminner ju mer om en flugtyp än ett spinnbete?

– Det var så det började, med flugfiske i Stockholms ström. Jag fastnade för en svart zonker som flugmönster och sen blev det bara så, alla började kalla mig för det.

Betesbyggaren Claes ”Svartzonker” Claesson.

Du som har fiskat med Zlatan flera gånger, när blir han ABU:s nya ungdomsambassadör?

– Inga kommentarer. Men Zlatan är en galet duktig fiskare.

Du började din yrkesbana som kock och har tio år som kökschef på Halv Grek Plus Turk i Stockholm på meritlistan, men sedan bytte du liv. Varför?

– Jag var i krogbranschen i nästan 20 år och var bland annat delägare i Halv Grek Plus Turk, så den perioden är en stor del av mitt liv. Jag fiskade på nätterna efter jobbpassen. Men jag började avveckla mig själv därifrån stegvis 2002–2005. Det är helt omöjligt att få ihop ett liv i krogbranschen med ett bra och fungerande familjeliv.

Vad är det med fisket som är så fängslande?

– För mig är det framförallt två saker. Det totala fokuset, som gör att man kommer ifrån allt annat och så har du själva spänningsmomentet. Den känslan hoppas jag att jag aldrig tappar. Jag jagade gäddor redan som liten, sen tog havsöring och lax över, men det fisket kan göra en manisk. Så jag hittade tillbaka till gäddan och började göra egna beten runt 2005, innan den stora betesbyggarboomen som kom några år senare.

Din morfar lär ha drillat gäddor vid 94 års ålder, kommer du också göra det?

– Ja, det stämmer. Har jag tur och håller hela vägen dit så kanske jag kan göra detsamma, det är bara hoppas på att barnbarnen kan ta med mig ut.

Claes ”Svartzonker” Claesson

Ålder: 45 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: På Södermalm i Stockholm.

Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!

Jaktmarker och Fiskevatten

Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.

Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: