Överraska med grillat i helgen

Pulled pork är en bubblare bland festfavoriterna. Vi gör den på vildsvin.Viltburgaren boostas med en avslutande rökpuff. Vi ger det grillade köttet en finstämd touche av rök. Varken mer eller mindre.

Pulled wild boar

1 karré av vildsvin
barbequesås (se separat recept)
surdegsbaguette
rucola
tomat
finskivad rödlök
avokado
(salt, citron, vitlök)

1. Egentligen är rättens huvudingrediens tid. Räkna med 5–6 timmar för att köttet ska bli så där mört att det bara faller i bitar. Tänd grillen och ladda med extra briketter. Du kommer att få fylla på.

2. Försök att hålla värmen runt 100 grader. Pensla köttet tunt med såsen många gånger under de första timmarna. Vänd och flytta runt det till för stunden bästa platsen.

3. Bäst röksmak får man om man lägger på blötlagd rökflis då och då under de första två timmarna. Sedan handlar det bara om att köttet får gona sig i värmen.

4. När du lätt kan dra bitar från köttet är det klart. Lägg upp på stadig skärbräda och dra itu det med hjälp av ett par gafflar.

5. Servera med bröd, rucola, tomat, lök och avokado. Mosa avokadon grovt om du vill. Smaksätt i så fall med lite salt, citron och vitlök.

Hamburgare med rostad lök

(4 pers)

Grillat är godast.

800 g viltfärs
1 dl barbequesås (se separat recept)
salt
surdegsbröd, typ levain, i rejäla skivor
sallad
stekt bacon
skivad tomat
rostad lök

1. Blanda färsen med barbequesås och salt. Forma fyra burgare. Lägg dem på grillen och låt ligga ett par minuter på varje sida. Avsluta med att strö fuktigt rökspån över glödbädden och lägg på ett lock.

2. Rök burgarna ett par tre minuter innan du tar dem från värmen.

3. Grilla brödet hastigt och lägg ihop viltburgaren: bröd, sallad, bacon, tomat och en driva av den rostade löken. Servera extra barbequesås vid sidan. Och kanske en hög nyfriterade pommes frites (se separat recept).

Rostad lök

4 gula lökar smör

1. Skiva löken tunt. Fräs löken i smör, sänk värmen och låt löken ligga helt i fred i 15 minuter. Vänd löken i pannan. Rör inte runt, bara vänd och låt den ligga ytterligare 15 minuter.

2. Smaka av – den ska vara söt och lite frasig.

Hemlagad pommes frites

Bakpotatis

värmetålig olja

1. Skär bakpotatis i stavar. Hetta upp värmetålig olja i en kastrull. Prova att lägga i en potatisstav. Trivsamt bubblande talar om att det är dags. Oljan ska täcka potatisen. Bäst är att fritera i omgångar.

2. Ta upp när potatisen fått fin färg, salta och låt rinna av på en papper. Servera direkt.

Barbequesås

Fungerar som kryddning till pulled pork, i hamburgerfärsen eller som kryddsås att servera bredvid.

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja
3 dl chilisås, tomatbaserad
2 msk balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
2 chipotlechilifrukter (torkad, rökt chili)
1 msk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin

1. Hacka lök och vitlök. Fräs löken lätt i olja.

2. Lägg den frästa löken och övriga ingredienser i en kastrull och låt småputtra i 20 minuter. Plocka upp chilin och ta bort stjälkbiten innan du mixar såsen helt slät.

Rökt lax med västerbottenstuvad potatis

(6 pers)

1 kg fiskfilé av lax, öring
eller röding
salt

1. Salta fisken. Låt skinnet sitta kvar. Lägg fisken på gallret i grillen, strö fuktigt rökflis över bädden och lägg på locket. Försök att hålla en temperatur i grillen på strax under 100 grader.

2. Räkna med att processen tar mellan 20 och 50 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Säkrast är att sätta en termometer i filéns tjockaste del. Färdig och fortfarande lite glansig i köttet är filén vid 56 grader.

Västerbottensstuvad potatis

1 kg potatis
smör
2 dl grädde

svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost
1 knippa gräslök, finskuren
ett par kvistar dill

1. Skala och skiva potatisen tunt. Stek potatisen mjuk i smör. Låt det ta tid, den ska inte bli hårt brynt. Häll på grädde och låt koka ihop till lätt krämig konsistens. Ta ett par drag med pepparkvarnen över och rör i osten.

2. Ta pannan från värmen. Strö över gräslöken och plocka ner små fina vippor av dillen.

3. Servera potatisen med den varma eller ljumma nyrökta laxen.

Fler grilltips: Viltbitarna till grillen