Parallella trender

Intressant att se två starka mattrender växa sida vid sida. Så olika som två kan bli.

Å ena sidan är en bensinmacksmeny den ultimata måltiden. Det ska vara snabbt, lättuggat och innehålla den hemliga ingrediens som triggar var mans snålvatten. Den som ger fastfoodsuget. Och allt detta med löfte om att det är en prisbelönt kock som har snidat receptet som sedan tillagas och serveras till ett pris som är nästan gratis.

Å andra sidan finns en diametralt motsatt matidé i omlopp. Där är bråttom och tveksamma löften definitivt inte prioriterade parametrar. Mat får ta tid och den hamnar inte osynad på tallriken. Det ska till information innan något stoppas i munnen. Varifrån kommer tuggan och hur hade den det innan den landade hemma på köksbänken?

Det finns ett egenvärde i att följa processen. Och det får ta tid. Inget ögonbryn höjs när den föreslagna tillagningstiden är sex, sju timmar. Eller att planeringen av vardagsmaten sträcker sig veckor fram i tiden eftersom middagen fortfarande står och snappar till sig tallskott i en skogsdunge.

Nåja, lite överdrivet jag vet, men någon sanning finns i att mat är allt viktigare för en grupp medan en annan ger katten i vad äter bara det smakar skapligt.

Jag tillhör den rätt omständliga typen som bryr mig. Mycket. Och i min allra närmaste krets hittar man några av dem som kan se klara fördelar i snabbmatsträsket. Det är lätt att stoppa i sig, och det är gott.

Jamen ok, jag gillar flera av fastfood-idéerna. Mat i bröd är inte dumt, jag erkänner och kreerar därför en variant som borde passa de flesta, eller i alla fall många. Jag tar det långsiktiga ansvaret för miljö och hälsa, och familjen äter nöjt av resultatet. Ikväll serveras en kompromissburgare.

Rökig hamburgare med rostad lök (4 pers)

  • 800 g viltfärs
  • 1 dl barbequesås, se separat recept
  • salt
  • Surdegsbröd, typ lavain i rejäla skivor
  • Sallad
  • Stekt bacon
  • Skivad tomat
  • Rostad lök

Blanda färsen med barbequesås och salt. Forma fyra burgare. Stek ett par minuter på varje. Grillpanna är kanon, men vanlig stekpanna duger gott

Ge brödet en gyllenknaprig yta i pannan och lägg ihop viltburgaren. Bröd, sallad, bacon, tomat och en driva av den rostade löken.

Extra barbequesås vid sidan. Och kanske en hög nyfriterade pommes frites.

Rostad lök

  • 4 gula lökar

Skiva löken tunt. Fräs smör i en panna. Lägg i löken, sänk värmen och låt löken ligga helt ifred i femton minuter. Vänd löken i pannan. Rör inte runt, bara vänd och låt den ligga ytterligare femton minuter.

Smaka och avgör om den behöver ännu en stund i pannan. Den ska vara söt och lite frasig. Du avgör när den är perfekt.

Barbequesås

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl chilisås, tomatbaserad
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 st rökt torkad chipotlechili
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald spiskummin

Hacka lök och vitlök. Fräs lätt i olja. Lägg allt i en kastrull och låt småputtra tjugo minuter. Plocka upp chilin och ta bort stjälkbiten innan du mixar såsen helt slät.

Fungerar som kryddning i hamburgerfärsen till pulled pork eller som kryddsås att servera bredvid.