Släpp köttet fritt och låt det andas

Släpp köttet fritt och låt det andas

Håkan Fällman, köttkungen ni vet  Träffade honom för en intervju för något år sedan och detta delade han med sig om mötet mellan kött och luft.

Råa köttbitar förvaras i kyl och frys, eller hur. Men det är helt olika regler som gäller för förvaring i de olika miljöerna.

Såhär är det. I frysen ska köttet vara rejält packat och det ska vara luftfritt. Allra bäst är att vakuumpacka. Frystorka är precis vad det låter som. Köttet torkar ut om luften kommer åt. Vätska dunstar trots frysgrader.

I kylen kan man i och för sig förvara i vakuum, eller som alternativ helt luftigt.

Ingen plast- eller aluminiumfolie över tråg med rått kött. Under plast kommer genast olika trista processer igång. Mikroberna älskar den lätt instängda fuktiga miljön.

Gör så här: Kärlet ska vara rent och torrt. Över köttet lägger man en eventuellt en kliniskt ren handduk.  Köttet kommer att mörkna i färgen och torka lätt på ytan, men det gör ingenting. Såhär kan köttet ligga ett par, tre dagar utan problem. Kött i kyl vill ha luft!

Läs mer om:

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar