Släpp köttet fritt och låt det andas

Släpp köttet fritt och låt det andas

Håkan Fällman, köttkungen ni vet  Träffade honom för en intervju för något år sedan och detta delade han med sig om mötet mellan kött och luft.

Råa köttbitar förvaras i kyl och frys, eller hur. Men det är helt olika regler som gäller för förvaring i de olika miljöerna.

Såhär är det. I frysen ska köttet vara rejält packat och det ska vara luftfritt. Allra bäst är att vakuumpacka. Frystorka är precis vad det låter som. Köttet torkar ut om luften kommer åt. Vätska dunstar trots frysgrader.

I kylen kan man i och för sig förvara i vakuum, eller som alternativ helt luftigt.

Ingen plast- eller aluminiumfolie över tråg med rått kött. Under plast kommer genast olika trista processer igång. Mikroberna älskar den lätt instängda fuktiga miljön.

Gör så här: Kärlet ska vara rent och torrt. Över köttet lägger man en eventuellt en kliniskt ren handduk.  Köttet kommer att mörkna i färgen och torka lätt på ytan, men det gör ingenting. Såhär kan köttet ligga ett par, tre dagar utan problem. Kött i kyl vill ha luft!

Läs mer om:

Aktuellt

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Fler artiklar