Var går gränsen för äckliga saker att diskutera på en matblogg? Mask på tallriken? Ja, det kan inte hjälpas, så måste det bli eftersom vi numera är ett vildsvinsätande folk. Och borde bli ännu mycket mer. Fantastisk råvara! När den är analyserad och godkänd vill säga. Pratade med Jenny Nilsson på JP Hästveda, ett av företagen som analyserar villdsvinskött. Hon berättar att trikiner är ovanligt, men blir vanligare. Det beror bland annat på en växande stam och på att jägare lämnar slaktavfall i skogen innan de analyserat köttet. Vildsvin är allätare och käkar upp resterna av sina likar om de får chansen. Dessutom sprids smitta den vägen med rävar. Kan man så analysera först och dumpa avfallet sedan. Men måste man verkligen alltid skicka trikinprov. Måste? Om man ska sälja det ja, då styr lagar. Om man ska äta själv. Nej, men allvarligt talat vem kan äta med aptit om det finns minsta risk för trikiner i maten? Och det finns inga undantag. Alla vildsvin kan vara smittade så fort de börjar böka i jorden finns en liten smittorisk. Vanligaste misstaget jägaren gör är att skicka in fel bit, njurtappen sitter inte på njuren. Och så får bitarna inte vara för små. Kolla hemsidan jphastveda.com där finns en film som visar exakt hur man bär sig åt för att fixa ett bra analysmaterial. Svaret då, kan man lita på det. Absolut lovar Jenny Nilsson. ”Säger vi att köttet är okej så är det så.” Känns bra, säger jag.
Läs också
Julskinka på vildsvin
Julskinka på vildsvin? Ja, varför inte. Vildsvin är gott och inte fullt så olikt tamgris som man kan...
Aktuellt
Ny chefredaktör för Jaktmarker & Fiskevatten
Jaktmarker & Fiskevatten, Sveriges äldsta fristående jakttidning får ny chefredaktör. Per Jonson efterträds av tidningsräven Anders Ingvarsson. Jaktmarker &...
Jaktmarker och Fiskevatten blir del av stort mediehus för jakt och fiske
Jaktmarker & Fiskevatten tillsammans med övriga tidningar i Jakt och Fiskejournalen Sverige AB går samman med filmmakarna Jakt är...
LEDARE: Termiska kikare och munkorgar
Vad är jakt? Det är en fråga jag ställer mig emellanåt. Är det jakt när jag genom köksfönstret ser...
Magisk kamp i mörkret
Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...
Ledare: Trött på snack om utrotning
Läste för en tid sedan en insändare i en dagstidning (tror jag genom åren läst otaliga med liknande innehåll...
Nystartad svensk spötillverkning i världsklass
Att brinna för sitt intresse och dessutom vara lite lagom naiv kan leda långt. Marcus Bohlin tog en crasch...
Skarven – en glupsk opportunist i skärgården
Den kommer lågt. Knappt synlig bara någon meter över ytan. Siktet inställt på bulvanbilden av svarta fågelsiluetter. När den...
Tidningen Älgjakt ute nu
Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar. Vi hänger med älghundsprofilen...
Jaktmarker och Fiskevatten drar på tälttur
Taktält har den senaste tiden blivit allt populärare och flera tillverkare finns i dag representerade i Sverige. Jaktmarker och...
Pimpelfrossa med huggvilliga lintänjare
Med ojämna intervaller, gärna längre än kortare, lägger sig isarna även i södra Sverige. Förra vintern gav utrymme för...