Clostridium perfringens – en offensiv fiende

Staphylococcus aureus och Clostridium perfringens. Låter vackert. Lite som exotiska blommor. Men nej, det är de här som får dig att hänga ett dygn över toalettstolen. Matförgiftning säger man som om det vore matens fel. Men orsaken är oftast ingen annan än du själv.

Jakten är verkligen en komplex syssla. Spänning, äventyr och upplevelse. Det är adrenalin och precision. Det handlar om reaktion, aktion och ögonblicksbeslut, men också om motsatsen. Pang, och i ett står man inför ett helt nytt scenario, nu är allt istället en fråga om fyrkantig och korrekt livsmedelshantering.

Klarar du den växlingen? Är du beredd på att direkt efter skottet stilla ditt bankande hjärta och hantera en känslig råvara? Rena händer, plasthandskar och eftertanke är det som krävs. Lite trist kanske, men jämfört med alternativet ett lätt val.

De syns ju inte, mikroberna., virus och bakterier. Händer som ser rena ut behöver inte vara det. Var har du egentligen haft dem under dagen? Och det där lilla obetydliga såret. Spelar väl ingen roll? Kanske inte, men det kan bli den direkta orsaken till ett dygns rejäl magsjuka.