Danföredanföredanföre…

Vi har ju lite svårt att vänta. Många har vacklat sedan de första girlangerna dök upp redan under tidig höst. Men nu mina damer och herrar släpper vi garden och låter julen rulla in. Värm kropp och själ vid en middag på ugnsgrillade revbensspjäll, tusen juleljus, dofter av kryddnejlika, äpple, och ingefära. Nu kör vi!

Saftiga, äppelsyrliga vildsvinsspjäll med röd Coleslaw (4 pers)

2 kg revbensspjäll från vildsvin

1 lagerblad

8 kryddpepparkorn

1 gul lök

salt

1 dl soja

2 msk honung

¾ dl äppelmos

1 msk äppelcidervinäger

1 msk färskriven ingefära

1 finriven vitlöksklyfta

½ färsk chili finhackad

½ tsk malda kryddnejlikor

rosmarin, gärna finhackad färsk el ½ tsk torkad

Tjocka eller tunna revben spelar ingen roll. Sätt på en stor kastrull med vatten. Koka upp och salta rätt generöst. I med lagerblad, kryddpeppar och skalad, klyftad lök. Nu ska spjällen sjuda försiktigt. Vattenytan ska knappt röra sig.

Tjocka spjäll behöver mellan en och en halv, och två timmar för att bli riktigt möra. De tunna får du ge ungefär en timma. Prova att lossa en liten bit kött så att du försäkrar dig om att det är riktigt mört.

Ta upp spjällen. Nu kan de svalna för att sparas till senare tillfälle eller omedelbart penslas med kryddig, äppel- och sojasås innan de åker in i ugnen.

Grillsåsen är bara att röra ihop. Var lite varsam med chilin eftersom styrkan varierar. Så penslar du på spjällen utan att snåla ett enda dugg. Spjällen ska vara helt täckta med såsen.

Värm ugnen till 225° och sätt in spjällen under några minuter så att de blir genomvarma. Sedan är det dags att slå på ugnsgrillen. Nu vill vi ha fin färg och yta. Håll koll, såsen är söt och socker bränner lätt. Ställ inte spjällen för nära grillelementet. Så fort du är nöjd med färgen ska de ut.

Röd coleslaw

Rödkål

Äpple

Purjolök

Valnötter

Har ni tänkt på att det spelar roll hur man skär saker och ting. Här gäller det att skiva och skära supertunt. Avgör själv hur mycket du vill ha av varje ingrediens. Jag brukar ta mycket äpple såhär runt jul, men du bestämmer.

Dressing

2 msk fransk senap

1 tsk italiensk salladskrydda

2 msk äppelcidervinäger

¾ dl olivolja

ev en liten riven, eller pressad vitlöksklyfta

Alla ingredienserna i stavmixerns behållare. För du har väl en? Annars är det ett klockrent julklappstips. Kör mixern några sekunder till såsen är tjock och krämig.

Blanda med kålsalladen. Coleslaw kan vara rejält dressad, men som sagt du avgör.

Servera de varma nygrillade spjällen med kålsalladen. Ett immigt glas öl till kanske och husets samlade ljusarsenal i bakgrunden.