Fest på minikantarell

Hon är en nynnare min dotter. Lite stor för kantarellvisor, men det var väl tidig höstinspiration. ”Har du sett Herr Kantarell….?” Och jag fyllde i ”Nej det har jag inte!”.

Det är mitt stående svar i den här frågan. Nej, nej alltid nej! Aldrig springer jag på de där gyllengula mattorna av svamp som många kvittrande vittnar om. Har inte hänt någonsin, och nu har jag resignerat. Jag nöjer mig med en näve små knoppkantisar. De där som ni andra lämnar kvar på tillväxt.

Men vad fasen, smörstekta är de där småttingarna alldeles delikata. Och har man sedan en snäll granne som förser en stackars nästan lottlös svampplockare med ett par rejäla nyfångade gösar som kompensation. Ja, vad ska man säga…inte mycket att klaga på.

Ett tips till alla er lyckliga som kommer hem och fyller upp i kantarellagret. Testa en finfin otippad kombination. Kantarell och krondill. De är som gjorda för varandra. Hade varit helt underbart till min gös, men idag fick den nöja sig med bara dillsällskap, utan krona. Riktigt bra blev det ändå.

Smörstekt gös med kantareller och hummersås

  • Filé av gös 150-200 g per pers

Hummersås (4 pers)

  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl cremè fraiche
  • ev en aning konjak
  • citron
  • cayennepeppar
  • salt

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på fond, vatten, grädde och cremé fraiche. Sjud en stund och smaksätt med lite konjak. Fortsätt att småputtra till du har den perfekta konsistensen. Avluta med att smaka av med några droppar citron, ett uns cayenne och salt.

  • Kantareller
  • Dill

Smörstek fisken, och låt den vila i ugnen på låg värme när du steker kantarellerna. Strax innan svampen är klar lägger du lite finskuren dill i pannan. Servera med såsen och nykokt potatis.