Hemligheten: 25% fett i färsen

Lycka är att känna en duktig charkuterist. Fastnar ofta framför disken hos henne. Alltid är det något man undrar. ”Jennie, högrevskärna?” eller ”Skillnad på rev- och kamben?” eller ”Den ultimata saltlagen? Hur gör du?” Hon vet allt. Och har åsikter. Som den om färs.Nöt eller vilt spelar ingen roll. Det som ska till för ett bra resultat är fett. En hel del faktiskt. Riktigt bra färs till biffar, färslimpa och burgare får du såhär. Till 1 kg mager älgfärs kan du tillsätta 260-270 g malet grisspäck. Ett alternativ om det är svårt att få tag på rent späck är att mala en fet bit gris till exempel från sidan. Det här ger ett resultat på ungefär 25 % fetthalt.

Tillsätt inte fettet innan du fryser färsen eftersom det förkortar hållbarheten betydligt. Gör det istället när färsen ska tillagas.

Färsbiffar med svamp och vitlökssmör (4-5 pers)

600 g älgfärs

150 g malt grisspäck eller riktigt fet fläskfärs

1 ägg

1 skiva vitt formbröd

1 gul lök

1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond

1 tsk timjan

salt & peppar

100 g smör

persilja

1-2 klyftor vitlök

salt & peppar

Champinjoner

Salt & peppar

Kör brödet i en mixer till fina smulor. Hacka löken riktigt fint, eller riv den på ett järn. Blanda alla ingredienserna och forma biffar.

Sätt ugnen på 125°. Hetta upp smör och olja i en panna och stek biffarna så att de får fin färg innan du lägger in dem i ugnen för att bli färdiga där.

Skiva svampen och stek i smör. Salt och peppar på.

Hacka persiljan och blanda med smöret. Riv eller pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna tillsammans med svamp och smör. Klyftpotatis till blir perfekt.