Magert, mört och gott – så lyckas du med vildsvin

Vildsvinskött är mörkt och magert och rätt tillagat bjuder det på milda och finstämda smakupplevelser. Här är kryddorna som plockar fram det godaste.

Katrinplommonspäckad vildsvinskarré med rosmarin och enbär

(6 pers)
1 kg vildsvinskarré
10 katrinplommon
1 tsk torkad rosmarin
6 krossade enbär
salt & peppar
18 små delikatesspotatisar
3 äpplen
6 små schalottenlökar
1 dl grädde
1 dl vatten
2 tsk koncentrerad kalvfond

1. Putsa karrén och stick ett hål mitt i, rakt genom hela biten på längden. Späcka hålet med plommon. Salt och peppar på köttet innan du klappar in det med rosmarin och enbär.

2. Sätt ugnen på 175°. Placera spetsen på en stektermometer mitt i köttet. Lägg köttet i en rymlig form och sätt in det i ugnen.

3. Halvera potatisen, skär äpplena i klyftor. Skala löken. Vänd potatis, äpple och lök i lite olja. Salta lätt och ställ åt sidan tills det är ca 30 minuter kvar av stektiden. Beräkna att det sammanlagt tar en och en halv timme för köttet att nå en innertemperatur på 75°.

4. Den rekommenderade innertempen för karré i ugn brukar ligga högre, men då gäller det tamsvin som är fetare. Ett lägre gradantal passar vildsvinet som annars riskerar att bli torrt.

5. Sista halvtimmen vänslas potatis, äpple och lök i formen vid sidan av köttet.

6. När temperaturen är rätt tar man ut formen och lägger upp kött och tillbehör för att sedan vispa ur formen med grädde, en skvätt vatten och fond. Lite svartpeppar får smaksätta skyn som man kan hälla över det uppskurna köttet precis före servering.

Barbecuekryddad filémacka med avokado och chips

(4 pers)
500 g vildsvinsfilé
1–2 msk barbecuesås, färdigköpt eller se recept på matbloggen, jof.se
8 skivor vitt bondbröd
2 avokado
1 liten schalottenlök
pressad citron
rucolasallad
tunna oräfflade potatischips

1. Putsa filén och skiva den tunt. Pensla brödet med olja och låt skivorna få fin färg i en stekpanna.

2. Gröp ur avokadon och mosa den grovt med en gaffel. Finhacka löken och blanda med moset tillsammans med lite pressad citron och en aning salt.

3. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Bryn köttet innan du rör ner barbequesåsen i pannan.

4. Lägg ihop smörgåsarna. Först en brödskiva täckt med avokadoröra. Rucola på det, sedan kött och en näve chips. Till sist ytterligare en skiva av det pannrostade brödet.

5. Tryck ihop och njut. Snabbmat väl värd varenda kalori.

Innanlår med brynt kryddsmör

(4 pers)

600–800 g innanlår av vildsvin

125 g smör

½ tsk fänkålsfrö

½ msk finhackad färsk rosmarin

rivet skal från ½ citron

1 tsk koncentrerad kalvfond

svartpeppar

1. Skiva innanlåret i fyra bitar. Skivorna ska bli så tunna som möjligt. Lägg skivorna en och en mellan plastfolie eller smörpapper och banka ut dem så mycket det går utan att de går sönder. Botten på en liten kastrull fungerar om man inte har en köttklubba.

2. Lägg smöret i en kastrull tillsammans med kryddor och fond.

3. Salta och peppra det utbankade köttet. Hetta upp en blandning av olja och smör i en stekpanna. Stek köttet en kort stund på varje sida. Lägg inte för mycket kött i pannan åt gången. Pannan ska vara het så att köttbitarna får fin färg.

4. Lägg upp köttet och sätt på kastrullen med kryddsmöret. Låt det fräsa upp och få en lätt brynt ton innan du häller det över köttet och serverar.

Salviastekt potatis

Ett tips är att ibland smaksätta tillbehöret med en krydda som passar särskilt bra ihop med köttet.

800 g småpotatis,

delikatesspotatis

färsk salvia

salt & peppar

1. Salvia som kan vara en svåranvänd krydda passar fint till vildsvin. Den får en betydligt mildare smak av en vända tillsammans med hett fett i stekpannan.

2. Koka potatisen med skal. Skala när den svalnat något och hetta upp en blandning av olja och smör i en panna. Stek potatisarna hela tills de får fin färg. Salta och peppra innan du slänger i en näve hela salviablad som får fräsa med en kort stund innan det är dags att servera.