Möra-köttskolan del 1: Låt kniven göra jobbet

Segt kött kan förstöra vilken måltid som helst. Det finns en hel rad skäl att det blir skosula istället för möra bitar på tallriken. Mycket kan man påverka själv särskilt om man som jägaren styr över hela processen. Vägen mot den möra biffen börjar faktiskt redan i skogen.

Men en del av knepen gäller alla köttätare också dem som plockar middagen direkt i kyldisken. Därför börjar idag ”möra-köttskolan” för jägare och andra intresserade. Vi kör den i 10 delar så häng med och lär. Dagens tips gäller alla, och det handlar om att titta på köttbiten och skära rätt.

Kött är muskler som består av muskelfibrer, mer eller mindre grova och långa beroende på var på djuret de sitter. Tittar man noga så ser man tydligt fibrerna.

Idag lär vi oss följande: Ju kortare del av fibern man får i en tugga desto mörare köttupplevelse. Samma köttbit kommer kännas mer eller mindre seg beroende på hur den är skuren. Fibrerna ska skäras av så att de blir korta, och det gäller både för rått och tillagat kött. Så fort man närmar sig en bit kött med en kniv ska man fundera över hur fibrerna ligger.

Ta till exempel ett innanlår som ska skivas till lövbiff. Skivorna ska vara tunna, men det spelar ingen roll hur tunt du skivar om du skär längsmed istället för tvärsöver fibern.

Kika på bilden så ser du tydligt muskelfibrernas riktning och hur man skär tvärsöver för att få skivorna mer lättuggade. Man vill ju gärna skära längsmed eftersom skivorna blir så stora och fina, men jag lovar det blir inte lika bra.

Tips 1

Skär alltid kött, rått eller tillagat, tvärsöver muskelfibrerna. På så sätt gör kniven jobbet som annars blir en uppgift för tänderna.