Möra köttskolan del 5: Möra eller förstöra – en temperaturfråga

Om det är något jag lärt om kött så är det temperaturens betydelse. Ett öga på termometern behövs från det att skottet går tills man tar steken ur ugnen. Fel temp kan ruinera hela mörningsprojektet. Idag kikar vi på de första dygnen efter en lyckad jakt, och särskilt viktiga är de första tio timmarna. Lär dig den gyllne regeln.

10–10-regeln: Temperaturen i viltet ska inte gå under 10° de första tio timmarna.

Några saker att tänka på:

  1. Temperaturreglering kräver en plan. Hur gör du under värmeböljan i augusti? Även om köttet inte ska under 10° så är tjugofem plus väl mycket. Tänk före skottet.
  2. En gnistrande kall jaktdag måste också föregås av en plan. Kyls köttet för fort och under 10° är det förstört.
  3. Temperatur innebär olika saker beroende på vilt. Regeln är densamma men din plan behöver modifieras beroende på om det är har- eller älgjakt på gång. Slaktkroppens storlek har alltså betydelse.
  4. Efter tio timmar kan man sänka tempen till 2°- 4°, men det är ingen brådska. Är det möjligt att hålla 10° kan du gärna vänta upp till ett dygn innan du drar ner temperaturen inför hängmörningen.
  5. För dig som inte hängmörar utan vill finstycka och vakuumpacka för att möra i kyl gäller samma regel. Inte under tio grader första tio timmarna, och kan du så vänta ytterligare upp till ett dygn innan styckning.