Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips från JoF på böcker inom ämnena jakt, fiske och natur.

Ett vildare liv

Priset ”Årets Pandabok” har tilldelats Ett Vildare liv. Boken är ett praktverk av författarna och fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Med hjälp av ett fantastisk bildmaterial utvecklar författarna sina tankar under temat ”rewilding” – återförvildande.

Med färska, positiva exempel från ett antal platser i Europa och Sverige, ställs frågan hur vi på olika sätt skulle kunna få mer av det vilda att komma tillbaka i våra liv, för både människans och den biologiska mångfaldens skull.

Författarna tar oss med till en rad spännande platser, alltifrån havens djup, ända upp i våra höga berg. I texterna blandas ”på-platsen-känsla” med många nya och underhållande fakta som hittills varit mer okända. I en lättläst och ledig samtalston förs nya resonemang kring naturen som utmanar våra invanda föreställningar. Författarna menar att det är dags att vi reformerar vårt sätt att tänka kring våra viktigaste näringar som skogsbruk, jakt och fiske – för ett vildare liv.

Pris: 299 kr.

Info:www.votumforlag.se

Expedition landskapsdjur

I boken Expedition landskapsdjur får du träffa både vanliga djur som skogshare och älg och mer ovanliga som fjällräv och berguv. Författare är Anna Roos och bokens fotograf heter Kenneth Johansson.

Med hjälp av Anna och Kenneth får du reda på var du själv kan hitta djuren, hur de lever och vad som behöver göras för att skydda dem. För bland Sveriges 25 landskapsdjur finns flera arter som minskar i antal.

Spännande, viktiga och roliga fakta blandas och kommer att göra dig till naturexpert. Visste du till exempel att Europas största skalbagge finns hos oss? Eller att allt snigelgift som vi lägger ut för att stoppa mördarsniglarna, är ett hot mot igelkotten och dess ungar?

Expedition landskapsdjur vänder sig till barn som vill lära sig mer om djur, natur och miljö. Och hur vi alla kan hjälpas åt för att bevara våra svenska djurarter.

Pris: 189 kr.

Info:www.spejaforlag.se

Lägereldens mat

Här är boken om matlagning över eld för jägare, fiskare och friluftsfolk. Boken är skriven av en av Sveriges mest kunniga vildmarkskockar och en överlevnadsexpert. Alf Anderssons och Juha Rankinens vildmarkskokbok Lägereldens mat beskriver den svenska naturen och allt i den som du kan använda, tillaga och äta. Steg för steg berättar de i text och bilder hur du behandlar och tillagar fisk och kött med olika metoder. De använder i regel primitiva metoder som öppen eld men också friluftskök.

Fotografen Jonas Gerdle bilder skildrar på ett instruktivt sätt hur du kan lära dig att laga vildmarksmat som de båda experterna. Hygienfrågor och redskapen du behöver för att lyckas avhandlas också på ett pedagogiskt sätt. Alla som är intresserade av natur och friluftsliv kommer att hitta något som angår dem i den här boken.

Cirkapris: 240 kr.

Info:www.storartad.se

Sportfiske 2018

För 56:e året i rad kommer den klassiska årsboken från Semic med det breda innehållet. Du får följa med på isfiske efter gädda, storöringfiske med fluga och även lära dig hur du letar upp en alldeles egen abborrtjärn.

En sensation är artikeln av Fredrik Stjärnkvist om att den Blåfenade Tonfisken nu har återvänt till Öresund. Efter andra världskriget var det strålande storviltfiske i regionen fram till 1964 då det plötsligt var över. Men nu är 300 kilosfiskarna tillbaka.

Pris: 119 kr.

Info: www.settern.se

Hävlingen – en pärla i Dalafjällen

Längst uppe i norra Dalarna ligger sjön Hävlingen och länsstyrelsens fjällstugor. Stugorna började byggas på 1960-talet och har sedan dess lockat mängder av sportfiskare. Hela områdets storslagenhet beskrivs med hjälp av skribenten Stig-Åke Svensons ord och fotografen Stefan Hamreus bilder. Boken förgylls dessutom av anonyma dagboksanteckningar från stugorna. Det här är fantastisk läsning för både dig som varit i området och för alla andra inbitna fjällfiskare.

Boken säljs bland annat via Länsstyrelsen Dalarna, turistbyråer och hotell.

Pris: 250 kr.

Info:www.lanstyrelsen.se/Dalarna

Jägaren 2018

Årsboken för dig som är intresserad av jakt, vilt, vapen och hundar och som kommit ut i snart 50 år utan uppehåll. Häng med på björnjakt i Ekshärad, ripjakt på fjället, älgjakt på den sista kalven och mycket mer. Du känner igen många av Jaktmarker och Fiskevattens mest frekventa medarbetare i boken.

I årets utgåva ger Ulf Lindroth dig lösningen med ett vapen som ersätter att släpa på två vapen i skogen, ett Kinderägg för jägaren.

Pris: 119 kr.

Info: www.settern.se

Tiveden – från urtid till trolltid

Tivedens nationalpark, ett av Sveriges sydligaste urskogsområden, ligger mitt emellan Göteborg och Stockholm. Det här är boken för den som vill lära känna och utforska Tivedens nationalpark, men också för den som vill veta mer om hur en gammelskog fungerar, om vilka djur, växter och väsen som bebor den, och om vilka människor som en gång befolkade de fattigaste utmarkerna. Anna Froster heter bokens författare och fotograf är Fredrik Wilde.

Pris: 349 kr.

Info: www.votumforlag.se

Den svenska kusten

Den svenska kusten är 230 mil från Strömstad till Torneå. I boken Den svenska kusten – landskapet, hoten och jakten följer vi kända kustjägare. Lockjakt på säl med Sven Nilsson, skarvjakt med Karl-Gustav Ottosson, ejderjakt med Ove Svanberg, minkjakt med Erik Rödström, med flera.

Boken är skriven av Per Klaesson och Sven-Gunnar Lunneryd. Per Klaesson är fotograf, skribent och biolog. Han har genom åren haft många reportage i Jaktmarker & Fiskevatten. Sven-Gunnar Lunneryd är sälforskare vid SLU, Statens Lantbruksuniversitet.

Pris: 269 kr.

Info:www.settern.se

Torrflugfiske – dagsländor

I boken Torrflugfiske – dagsländor lär du dig både att binda de bästa torrflugorna, samtidigt som du får veta hur du skall fiska med dem. Bindteknikerna som visas kan dessutom användas till att binda andra, helt nya flugor. Boken är alltså i lika hög grad en inspirationskälla som en fiske- och flugbindningsinstruktion. När du väl har lärt dig att binda en av flugorna så finns det dessutom flera färgvarianter att fortsätta med. På så vis finns ständigt nya utmaningar som utvecklar din flugbindning framåt. Förutom rent flugbindningstekniska kunskaper, får du också ta del av spännande fiskeepisoder.

Bokens författare Johan Klingberg jobbar som chefredaktör på tidningen Allt om Flugfiske.

Pris: 249 kr.

Info: www.settern.se