Trikiner till middag?
Var går gränsen för äckliga saker att diskutera på en matblogg? Mask på tallriken? Ja, det kan inte hjälpas, så måste det bli eftersom vi numera är ett vildsvinsätande folk. Och borde bli ännu mycket mer. Fantastisk råvara! När den är analyserad och godkänd vill säga. Pratade med Jenny Nilsson på JP Hästveda, ett av företagen som analyserar villdsvinskött. Hon berättar att trikiner är ovanligt, men blir vanligare. Det beror bland annat på en växande stam och på att jägare lämnar slaktavfall i skogen innan de analyserat köttet. Vildsvin är allätare och käkar upp resterna av sina likar om de får chansen. Dessutom sprids smitta den vägen med rävar. Kan man så analysera först och dumpa avfallet sedan. Men måste man verkligen alltid skicka trikinprov. Måste? Om man ska sälja det ja, då styr lagar. Om man ska äta själv. Nej, men allvarligt talat vem kan äta med aptit om det finns minsta risk för trikiner i maten? Och det finns inga undantag. Alla vildsvin kan vara smittade så fort de börjar böka i jorden finns en liten smittorisk. Vanligaste misstaget jägaren gör är att skicka in fel bit, njurtappen sitter inte på njuren. Och så får bitarna inte vara för små. Kolla hemsidan jphastveda.com där finns en film som visar exakt hur man bär sig åt för att fixa ett bra analysmaterial. Svaret då, kan man lita på det. Absolut lovar Jenny Nilsson. ”Säger vi att köttet är okej så är det så.” Känns bra, säger jag.